Recenzie „Dama de pică și alte povestiri” de Alexandr Pușkin

de | feb. 12, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DAMA DE PICĂ ȘI ALTE POVESTIRI ARE REDUCERE PE:

Dama de pică și alte povestiri de Alexandr Pușkin„Dama de pică și alte povestiri” este primul volum pe care îl citesc de la Alexandr Pușkin, poet, romancier și dramaturg clasic rus. Dar tot el a scris și opere precum „Ruslan și Ludmila” și „Evgheni Oneghin”, un celebru roman în versuri. Cartea citită de mine este de fapt o antologie de 7 povestiri de sine stătătoare sau formate din mai multe părți, dintre care cea mai cunoscută e și cea care dă titlul volumului, „Dama de pică”. 

„Dama de pică” a fost publicată inițial în anul 1834

Dar toate prozele de aici au apărut între anii 1827-1836. Toate aceste opere sunt de ficțiune. În schimb nu toate au fost terminate, de aceea în cazul lor finalul poate părea cam brusc sau deschis. Așa se întâmplă în primul rând cu proza „Arapul lui Petru cel Mare” cu care se deschide volumul citit de mine de la Editura Univers. 

Cum nu am mai citit nimic altceva de la scriitorul Alexandr Pușkin, nu am cu ce să compar aceste scrieri. Însă pot spune că sunt relativ ușor de citit. Nu conțin prea multă descriere iar limbajul folosit nu e complicat. În plus, fiecare povestire scurtă redă câte o situație din care poți reține câte ceva. Toate au o mică morală, însă finalurile lor nu sunt toate fericite. Cel puțin în cazul celor care au fost terminate.

„Dama de pică” este una dintre cele mai cunoscute și captivante nuvele scrise de Pușkin.

Dacă îți place recenzia cărții DAMA DE PICĂ ȘI ALTE POVESTIRI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Alexandr Pușkin

Povestea se desfășoară pe două planuri care la un moment dat se întretaie

Pe de o parte e vorba de doamna de companie a unei nobile bătrâne și bogate, care este un pic cam egoistă și rea și se comportă cu însoțitoarea ei ca cu o sclavă. Fata se îndrăgostește de un tânăr genist care pare că a pus ochii pe ea. Pe de altă parte e vorba de un jucător de cărți înrăit care dezvoltă o obsesie periculoasă pentru secretul pe care îl are bătrâna nobilă. Un secret care crede el că îi poate aduce bunăstarea materială doar prin ghicitul a câteva cărți.

Tânăra însoțitoare a doamnei este, așa cum își pot da seama cititorii, îndrăgostită fix de pasionatul de jocuri de cărți. Bărbat care se pare că o folosește pentru a avea o cale spre taina bogăției știută numai de bogata bătrână. Nu cred că stric cuiva interesul pentru această nuvelă dacă zic că finalul este unul dramatic, dar într-o oarecare măsură just. În plus, povestirea aceasta nu este doar o operă de ficțiune realistă, ci cuprinde și elemente supranaturale care o fac cu atât mai bună.

Povestea din „Dama de pică” este un mix minunat între sentimente și melodramă. Dar este și destul de actuală, dacă e să ne gândim mai bine. Asta pentru că explorează partea întunecată și fatalismul depdendenței de jocurile de noroc care duce, așa cum te aștepți de obicei și se întâmplă și în realitate, la decădere și disperare.

Povestirile care se regăsesc adunate în acest volum sunt după cum urmează: „Arapul lui Petru cel Mare”, „Povestirile răposatului Ivan Petrovici Belkin”, „Istoria satului Goriuhino”, „Dubrovski”, „Kirdjali” și „Fata căpitanului”. 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DAMA DE PICĂ ȘI ALTE POVESTIRI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Dama De Pică și Alte Povestiri
Autor: Alexandr Pușkin
An apariție : 1972
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 254

Alte recenzii de la Alexandr Pușkin:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Crimă și pedeapsă” de Feodor Mihailovici Dostoievski

Recenzie “Crimă și pedeapsă” de Feodor Mihailovici Dostoievski

Am revenit la inegalabilul Dostoievski. Acest titan al literaturii universale, cunoscut drept un observator fin al naturii umane, impresionează cititorii de diferite vârste. Însă, din propria experiență pot afirma că felul în care l-am perceput pe Dostoievski când...

Recenzie “Minciuni pe canapea” de Irvin D. Yalom

Recenzie “Minciuni pe canapea” de Irvin D. Yalom

Irvin D. Yalom te invită în culisele psihoterapiei. Ai o șansă unică nu doar să fii pe canapeaua a doi terapeuți, dar și în mintea lor. Afli depre psihoterapie din prima sursă, descoperi nu doar cum se mănâncă ea, dar și toată bucătăria din spate. Aici se analizează...

Recenzie “Aventurile lui Huckleberry Fin” de Mark Twain

Recenzie “Aventurile lui Huckleberry Fin” de Mark Twain

Am citit “Aventurile lui Tom Sawyer” acum doi ani, împreună cu nepoțica mea. Tare mult i-a plăcut cartea. Drept urmare i-am promis că-i fac cadou și “Aventurile lui Huckleberry Finn”. Cu atât mai impresionată a fost când a aflat că amicul lui Tom Sawyer are și el o...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1511 zile și a scris până acum 350 articole. Se află pe poziția 4 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments