Recenzie “Darul” de Vladimir Nabokov

by | May 15, 2020 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DARUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Darul” este ultimul roman scris de Vladimir Nabokov în limba rusă, limba sa mamă. Și totodată ultimul roman scris de autorul rus, care a și marcat despărțirea sa de lumea aceasta. Cartea a fost publicată inițial în anul 1938 și este un roman de ficțiune, deși redă mai multe biografii și autobiografii prin subiectul său.

Romanul “Darul” reprezintă o odă adusă literaturii ruse, amintind de operele lui Gogol, Pușkin, Tolstoi

Cu toate că de la Vladimir Nabokov am citit Lolita”, aceasta este cu totul altfel. „Lolita” mi-a plăcut ca scriere, deși nu și ca subiect și personaje. Dar „Darul” este un roman prea greoi, prea încărcat pentru a fi pe gustul meu. Dacă poate aș fi mai familiarizată cu operele tuturor scriitorilor ruși sau nu care sunt amintiți și proslăviți în carte, ar fi altfel.

Și totuși, nu pot să zic că nu mi-a plăcut nimic la acest roman. Povestea lui Feodor Godunov-Cerdințev, un poet imigrant care locuiește în Berlin, este destul de captivantă. Personajul ne descrie într-un soi de autobiografie despre viața sa actuală, despre familia sa, frații, surorile lui. Dar mai ales despre tatăl său un naturalist cu o pasiune imensă pentru fluturi și lumea lor. De altfel, această pasiune îi unește pe cei doi și nu de puține ori Cerdințev călătorește imaginar împreună cu tatăl său, în căutarea de noi specii de fluturi și noi aventuri.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Vladimir Nabokov

Poetul rus imigrant trăiește modest, iar poeziile sale nu sunt atât de apreciate pe cum ar vrea el

Cu toate acestea, el face parte dintr-o societate artistică a Berlinului, în care cunoaște, descoperă și este impresionat de anumite figuri. Visul cel mai mare al lui Feodor este de a scrie o carte măreață, o carte destul de asemănătoare precum este însăși această carte despre care scriu acum.

“Darul” este un roman-autobiografie a lui Feodor Godunov-Cerdințev, personajul narator. Este o bucățică literară de care iubitorii literaturii și clasicilor ruși s-ar putea îndrăgosti la prima vedere. Sau citire, în acest caz. Dar, după cum am menționat mai sus, eu pur și simplu nu am fost pe aceeași lungime de undă cu ea. Mai ales în anumite capitole ale sale. Dacă s-ar putea spune așa, volumul acesta nu este despre oameni și povești, ci mai mult despre proza și poezia rusă în deplinătatea lor.

Titlu: Darul
Autor: Vladimir Nabokov
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 416
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 15.05.2020
Nota recenzorului: 7/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 713 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 149 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments