Recenzie ” De ce scriem” de Philip Roth

de | dec. 1, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA DE CE SCRIEM ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

La momentul actual scriitorul american Philip Roth ( 1933-2018) este unul dintre cei mai citiți romancieri, laureat al ” National Books Cristics Award Circle Award”, ” Faulkner Award” și ” Premiul Pulitzer”, cu o mulțime de best seller-uri, printre care ” Pastorala americană”, ”Operațiunea Shylock” și multe alte inestimabile capodopere.

” De ce scriem” este o antologie de eseuri scrise în perioada 1960-2013, constituind o spovedanie a lui Roth care, în ciuda intransigenșei caracteristice magnificului său stil literar. frizând anumite pasaje ale acestei cărți cu o stranie și totuși perfect îndreptățită ” autoexegeză”, care își serpuiește realizările și eșecurile într-o fandare de scrimeur redutabil între asumare și resemnare, precum susurul unui șipot care la sfârșitul sfârșitului se va transforma într-un impetuos fluviu.

Philip Roth ne vorbește despre politică, despre trăiri și înfrânări, cu ancestrale înălțări și demonice compromisuri împovărătoare, despre arta scrisului pierdut și regăsit undeva între rutină și exaltare, despre scandaluri, bârfe și cleveteli imunde.

Însă ceea ce m-a fermecat cu adevărat la această carte este felul în care scriitorul american ne vorbește despre arta scrisului într-un amestec de venerație și imprecație, inoculat de această serafică putere care îți dă posibilitatea de a călătorii prin tot felul de universuri, dar mai ales prin mințile și sufletele oamenilor obișnuiți sau mai puțin obișnuiți.

Exultând pe baza puterii de trecere de la persoana întâi singular la persoana a treia singular, tur și retur, Philip Roth vede în acest lucru posibilitatea disimulării, ba chiar al transmigrației, totul petrecându-se prin rodul imaginației și al introspecției, cele două condimente literare înaripând condeiul inestimabilului romancier.

” De ce scriem” este o carte-manifest, un buildingsroman care ne oferă prilejul de a observa modalitățile formării lui Philip Roth ca scriitor de mare succes.

O carte deosebită!

Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DE CE SCRIEM?

Vezi toată lista de cărți scrise de Philip Roth sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DE CE SCRIEM CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: De Ce Scriem
Autor: Philip Roth
An apariție : 2018
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 640
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 1.12.2018
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Lemnucii sunt acele noduri ce se găsesc în scânduri sau în orice lucru fabricat din lemn. Cu siguranță fiecare dintre noi a văzut cel puțin o dată în viața sa un Lemnuc... un Lemnuc tăcut și ascuns în obiecte banale ce ne înconjoară dar cărora nu le dăm importanță....

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Lună nouă - New Moon în engleză - este volumul doi din seria Twilight. La fel ca și primul volum, și acesta are destul de multe diferențe față de ceea ce cunoaștem deja din renumitul film. Cel mai tare mi-au atras atenția divergențele din scenele în care Bella află...

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms a fost aleasă ca o carte de divertisment și mă bucur mult că a fost o lectură chiar bună. Cartea atinge subiecte relevante, lovește cu profunzimea și sinceritatea ei. Aceasta este o poveste modernă, interesantă, despre...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2378 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments