Recenzie ” De ce scriem” de Philip Roth

de | dec. 1, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA DE CE SCRIEM ARE REDUCERE PE:

La momentul actual scriitorul american Philip Roth ( 1933-2018) este unul dintre cei mai citiți romancieri, laureat al ” National Books Cristics Award Circle Award”, ” Faulkner Award” și ” Premiul Pulitzer”, cu o mulțime de best seller-uri, printre care ” Pastorala americană”, ”Operațiunea Shylock” și multe alte inestimabile capodopere.

” De ce scriem” este o antologie de eseuri scrise în perioada 1960-2013, constituind o spovedanie a lui Roth care, în ciuda intransigenșei caracteristice magnificului său stil literar. frizând anumite pasaje ale acestei cărți cu o stranie și totuși perfect îndreptățită ” autoexegeză”, care își serpuiește realizările și eșecurile într-o fandare de scrimeur redutabil între asumare și resemnare, precum susurul unui șipot care la sfârșitul sfârșitului se va transforma într-un impetuos fluviu.

Philip Roth ne vorbește despre politică, despre trăiri și înfrânări, cu ancestrale înălțări și demonice compromisuri împovărătoare, despre arta scrisului pierdut și regăsit undeva între rutină și exaltare, despre scandaluri, bârfe și cleveteli imunde.

Dacă îți place recenzia cărții DE CE SCRIEM, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Philip Roth

Însă ceea ce m-a fermecat cu adevărat la această carte este felul în care scriitorul american ne vorbește despre arta scrisului într-un amestec de venerație și imprecație, inoculat de această serafică putere care îți dă posibilitatea de a călătorii prin tot felul de universuri, dar mai ales prin mințile și sufletele oamenilor obișnuiți sau mai puțin obișnuiți.

Exultând pe baza puterii de trecere de la persoana întâi singular la persoana a treia singular, tur și retur, Philip Roth vede în acest lucru posibilitatea disimulării, ba chiar al transmigrației, totul petrecându-se prin rodul imaginației și al introspecției, cele două condimente literare înaripând condeiul inestimabilului romancier.

” De ce scriem” este o carte-manifest, un buildingsroman care ne oferă prilejul de a observa modalitățile formării lui Philip Roth ca scriitor de mare succes.

O carte deosebită!

Lectură plăcută!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DE CE SCRIEM CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: DE CE SCRIEM
Autor: Philip Roth
An apariție : 2018
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 640
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 727

Alte recenzii de la Philip Roth:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Acolo unde cântă racii” de Delia Owens

Recenzie ”Acolo unde cântă racii” de Delia Owens

Am auzit de cartea ”Acolo unde cântă racii” de Delia Owens că ar fi foarte apreciată, iubită, recomandată de toți cititorii. Am salvat-o de ceva timp pe lista de citit, dar nu am ținut neapărat să o citesc în momentul în care era pe buzele tuturor. Acum însă am ajuns...

Recenzie „Mai inteligent, mai repede, mai bine” de Charles Duhigg

Recenzie „Mai inteligent, mai repede, mai bine” de Charles Duhigg

Am ales aceast[ carte după titlu, și nu m-a dezamăgit. După cum ne spune încă de la început, Charles Duhigg a scris această carte pornind de la o cercetare pe care a făcut-o pentru a răspunde unei nevoi personale – aceea de a fi mai productiv. Productivitatea, poate...

Recenzie ”Viața e un roman” de Guillaume Musso

Recenzie ”Viața e un roman” de Guillaume Musso

Pentru el, totul este scris dinainte, pentru ea, totul urmează să fie scris Într-o cumplită zi de primăvară, Carrie, fiica de șase ani a scriitoarei Flora Conway, a dispărut. Ce este și mai ciudat este că a dispărut în apartamentul lor, acolo unde ușile și geamurile...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2966 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments