Recenzie „Degustătoarele” de Rosella Postorino

by | Oct 12, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA DEGUSTĂTOARELE PE Cartepedia

Degustătoarele de Rosella PostorinoRomanele care conțin măcar o parte din perioada nazistă sunt destul de greu de digerat, mai ales dacă ești sensibil la violență. Însă Degustătoarele de Rosella Postorino nu se axează neapărat pe război, ci pe viața unor femei obligate să facă ceva ce nu și-au dorit. Romanul a fost inspirat din viața lui Margot Yolk, un dintre cele cincisprezece femei care au degustat mâncarea lui Hitler și singura care a supraviețuit.

Degustătoarele este un roman de ficțiune istorică, în care zece femei sunt luate cu forța și duse la „muncă”, adică să guste mâncarea lui Hitler pentru a se asigura că nu e otrăvită. Rosa Sauer este protagonista cărții, o tânără femeie care părăsește Berlinul în urma unui bombardament în care și-a pierdut viața.

Rosa se mută la socrii ei, departe de Berlin. Obișnuită să ducă o viață boemă și să se îmbrace elegant, Rosa este privită cu dispreț de ochii femeilor care judecă după aparențe. Viața la socrii ei este diferită, iar ea este nevoită să se adapteze. Soțul ei, Gregor, a plecat pe front la un an de când s-au căsătorit și femeii nu-i rămâne de făcut decât să se refugieze la casa părinților lui.

Însă nu este deloc refugiul pe care îl căuta.

Într-o zi, Rosa află de la soldații SS că a fost selectată să deguste mâncarea lui Hitler împreună cu alte nouă femei. De aici începe o adevărată luptă cu moartea, care ar putea fi la orice colț. Este recunoscătoare că masa îi este asigurată. Dar se teme  că ar putea oricând să moară otrăvită. Se împrietenește cu unele femei, însă cu altele este la cuțite. Toate au în comun sentimentul de teamă și singurătate.

Femeile erau duse în Bârlogul Lupului, ascunzătoarea lui Hitler. Femeile îi gustau mâncarea și erau cobaii lui, însă nu l-au văzut niciodată în persoană. Soldații nu le tratau cel mai bine și abia dacă puteau sta în curtea unității ca să vorbească una cu cealaltă. Unele ajung să se susțină reciproc, iar altele păstrează distanța în continuare.

Rosa nu face mereu cele mai bune alegeri. Teama și lipsa afecțiunii din partea soțului o împing spre decizii nu tocmai corecte din punct de vedere moral. Însă cade în capcana inamicului și totul devine un cerc vicios, din care nu poate scăpa.

Degustătoarele este un roman de neratat dacă vrei să explorezi o parte a istoriei naziste despre care se vorbește foarte puțin. Cartea este narată la persoana întâi, din perspectiva Rosei, iar emoțiile ei sunt foarte bine conturate.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA DEGUSTĂTOARELE PE Cartepedia

Titlu: Degustătoarele
Autor: Rosella Postorino
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 12.10.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie: “Jurnalul lui Bridget Jones” de Helen Fielding

Recenzie: “Jurnalul lui Bridget Jones” de Helen Fielding

Jurnalul lui Bridget Jones (titlul original: Bridget Jones’s Diary) este un roman de Helen Fielding publicat în 1996. Cartea relatează viața lui Bridget Jones, o femeie de 30 de ani, necăsătorită, care trăiește în Londra și lucrează în publicitate. Este scrisă la...

Recenzie ”Inocenții”de Tino Neacșu

Recenzie ”Inocenții”de Tino Neacșu

În adieri și raze de toamnă azi vă fac cunoștință cu trei eroi - Dan, Robert și George – care pornesc în călătoria numită viață. Volumul Inocenții scris de Tino Neacșu prezintă firul vieții pe trei planuri. Cartea cuprinde două părți: Caruselul și Sensul vieții,...

Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 454 zile și a scris până acum 62 articole. Se află pe poziția 22 din 151 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments