Recenzie „Despre ură” de Gabriel Liiceanu

de | apr. 22, 2017 | Filosofie, Recenzii cărți

Gabriel Liiceanu prezintă  156 de pagini de istorie a urii, începând cu ura lui Cain şi terminând cu aşa-zisă ,,ura de clasă” a lui Ceauşescu.

Pentru mine, Despre ură a marcat reîntregirea conştiinţei de la şfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX.

,,Căci cel ce îţi face răul din ură te zgârie pe tine, dar se sfâşie pe el.”

Cartea defineşte ura, pe cel uât şi urâtorul din punctul de vedere al autorului, care îşi susţine ideile cu ajutorul nenumăratelor referinţe din tratate celebre.

Inspiraţia lui Gabriel Liiceanu începe cu cartea lui Ortega şi Gasset, continuând cu Platon şi Julien Benda şi se termină cu Marx.

Paginile reconstituie formarea invidiei şi implicit al urii şi o aduce până în prezent, localizând-o, spre final, în România.

Ura constituie cauza principală a politicii statelor comuniste, după cum însuşi autorul explică.

,,[…] nici Cain şi nici urmaşii săi nu mai pot vedea faţa lui Dumnezeu decât cu preţul morţii.”

Despre ură invocă atât Biblia, prima ură şi prima crimă săvârşită din invidie cât şi pedeapsa pentru aceasta. Ura degenerează într-atât încă unii dintre cei care urăsc şi săvârşesc crime din ură să fie consideraţi eroi.

Istoria urii este exemplificată de la cea necultivată până la cea intelectuală.

În cadrul romului lui Gabriel Liiceanu explicaţia revoluţiei din Rusia şi a planului lui Lenin constituie puncte de reper pentru cititor.

Ultimul capitol este consacrat încercării de a desluşii istoria comunistă a României, pagini în care aceasta este pusă pe primul loc.

De asemenea, este urmărită aşa-zisa ,,metamorfoză” a urii, de la ura primitivă, nativă până la ura organizată, moment în care îţi planifici acţiunile pentru a răni adevresarul.

Trecând prin toată cartea, citatul meu preferat rămâne:

,,Dumnezeu îţi poate da un semnal, te poate pedepsi pentru un păcat sau altul, îţi poate trimite o ciumă sau un război, de pildă, dar acestea încep şi sfârşesc.”

Titlu: DESPRE URĂ
Autor: Gabriel Liiceanu
An apariție : 2007
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 175
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2228

Alte recenzii de la Gabriel Liiceanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments