Recenzie „Deziluzii” de Raluca Butnariu

de | oct. 17, 2016 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți, Romantism

deziluzii-raluca-butnariuDeziluzii este primul roman prin intermediul căruia am descoperit-o pe autoarea Raluca Butnariu.

Raluca Butnariu este acel autor care îţi insuflă dragostea pentru acel gen de cărţi care poate îţi plăceau un pic acolo în străfundul sufletului, dar pentru care nu te declarai fan.

Pentru acei mai puţini fani a unui gen, apare Raluca Butnariu să-ţi demonstreze că nu există un gen preferat, ci există autori preferaţi.

Autorul preferat din genul romance este clar, în cazul meu, până acum, Raluca Butnariu. Stilul acestei autoare de a transpune pe hârtie o poveste, nu numai că te captivează de la primele pagini, ci te face una cu propriul personaj.

Deziluzii nu a fost pentru mine o simplă carte romantică. Deziluzii a fost ca un pas într-o altă viaţă pe care aş fi putut să o trăiesc. Cuvintele aşternute cu mare măiestrie şi delicateţea poveştii te-a lăsat să intri în pielea fiecărui personaj, să-i intri în gânduri şi în suflet şi să ai senzaţia unei rememorări a propriei tale vieţi.

Mai întâi, ai fost Morgan Redmond Alexander Davenport, ţap ispăşitor pentru greşelile tatălui tău. Ai simţit din plin oroarea când ai aflat că trebuie să te căsătoreşti cu fiica de nici doisprezece ani a Lordului Fishbourne, ucis într-un duel prostesc de către tatăl tău.

Ai încercat să scapi aducându-i tatălui tău argumente, revoltându-te, refuzând cu încăpăţânare orice legătură cu acea „copiliţă dezgustătoare”. Apoi ai simţit înfrângerea şi capitularea.

Dezmoştenirea unui tânăr conte la începutul secolului al XIX-lea, ar fi însemnat pentru tine o excludere totală de la viaţa luxuriantă şi aventuroasă pe care orice tânăr de douăzeci şi unu de ani şi-o visează.

Apoi, ai fost tânăra contesa Jessica Davenport, căsătorită la doisprezece ani cu „Făt Frumos călare pe cal alb”, sau cel puţin asta şi-a imaginat mintea ta puerilă. Ai crescut însă, şi în timp ai aflat că prinţul imaginat de tine nu este tocmai un prinţ, ci un tânăr care te-a urât din prima clipă şi a refuzat să arunce asupra ta fie şi o singură privire.

Printre flash-uri, eşti Michael, fratele cel mai mic al lui Morgan, omul care i-a fost mereu alături cumnatei sale, Jessica. O vezi crescând şi transformându-se într-o tânără frumoasă şi inteligentă care ar putea cuceri întreaga lume cu doar un zâmbet. Îi vezi dragostea faţă de soţul ideal pe care mintea sa şi l-a creat şi apoi asişti la suferinţa provocată de distrugerea inevitabilă a acelei imagini.

Eşti Michael, conte de Warwick, ai lângă tine o cumnată pe care până şi tu ţi-ai dori-o ca soţie. Te simţi cu mâinile legate, neputând să-l faci pe încăpăţânatul tău frate să-şi schimbe decizia şi să-i deschizi ochii pentru a vedea comoara pe care refuză să o vadă.

Apoi, tu cititorul, după ce ai reuşit cât de cât să te transpui în cele trei personaje, eşti asaltat de sentimente şi gânduri. După nouă ani de fugă, tu, Morgan, te întorci acasă, la Marcham, locul unde se află „acea copiliţă dezgustătoare” şi de care tu ai tot fugit, şi ce să vezi?

O sută şaptezeci şi doi de centimetri de graţie şi frumuseţe feminină, aşa avea să o descrie mai târziu pe tânăra blond- roşcată care stătea încremenită în prag, cu braţele pline de flori înmiresmate, fixându-l cu o pereche de ochi mari verzi, într-o tăcere plină de stupefacţie.

Eşti asaltat de uimire, fascinaţie şi de o curiozitate masivă faţă de tânăra ta soţie de care ai fugit atâta timp. Apoi, simţi groaza care te apucă la gândul că acea imagine din ziua căsătorie s-ar putea sparge în faţa frumuseţii ce se află în faţa ta.

Pe de altă parte rămâi consternată în faţa apariţiei celui dupa care ai tânjit nouă ani, pe care l-ai iubit şi care ţi-a frânt inima cu desfrâul şi nepăsarea lui. Intri în panică şi de gândeşti cu groază la evenimentele ce pot avea loc odată cu venirea lui.

Vei închide cartea dar vei rămâne tot în secolul XIX. Vei fi tot Lordul Morgan care va încerca să-şi repare greşelile. Vei fi tot Lady Jessica luptând pentru mândria şi orgoliul tău de femeie cu caracter puternic. Vei fi tot Michael, dorindu-ţi la rândul tău o iubire pe care fratele tău  o are dar nu ştie să o aprecieze.

Pe scurt, romanul Ralucăi Butnariu nu îţi dăruieşte o poveste pe care să o citeşti, ci o poveste pe care să o trăieşti. Autoarea are darul de a-ţi insufla sentimente şi de a-ţi crea amintiri prin intermediul cuvintelor.

Deziluzii este un historical romance despre sentimentele provocate de o iubire fulger, orgolii şi mândrii de netrecut, despre decizii luate în pripă şi despre destin.

Acum, depinde doar de tine, cititorului, dacă accepţi să păşeşti în poveştile de dragoste ale trecutului şi accepţi provocarea de a duce o viaţă de nobil prin ochii personajele create de Raluca Butnariu. Mănuşa duelului a fost aruncată…

Titlu: DEZILUZII
Autor: Raluca Butnariu
An apariție : 216
Editura: CELESTIUM
Nr. Pagini: 478
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2365

Alte recenzii de la Raluca Butnariu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Creier sănătos, minte sănătoasă” de Dr. Daniel G. Amen
Recenzie ”Creier sănătos, minte sănătoasă” de Dr. Daniel G. Amen

Ghidul către o viață sănătoasă... Dr. Daniel G. Amen este un nume de referință în domeniul sănătății mintale, foarte apreciat inclusiv de numeroase vedete care continuă să își exprime recunoștința față de el în diverse interviuri. Deși el însuși nu este un fan al...

Recenzie ”Lucruri peste care nu putem trece” de Lucy Score
Recenzie ”Lucruri peste care nu putem trece” de Lucy Score

O poveste de dragoste direct din Knockemout! Knockemout este un orășel mic și plin de viață, unde oamenii se adună la Honky Tonk, barul local frecventat și de Knox Morgan, unul dintre cei mai populari bărbați din oraș. De asemenea, așa cum îi spune și numele, este...

Recenzie ”Un nimeni de departe” de Andrei Constantin
Recenzie ”Un nimeni de departe” de Andrei Constantin

Un nimeni de departe de Andrei Constantin este romanul care mi-a arătat că-mi poate aduce zâmbetul pe buze fără nicio greutate. N-am mai pățit până acum asta, recunosc:  eram convinsă că titlul celei mai recente semnată de autorul care m-a ajutat să ajung în Orașul...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela

Oooo, da 🙂 . O voi citi cu siguranta. Mai ales ca Raluca B.este galateanca de a mea 😉