Recenzie “Dezmierdare de catifea” de Eric Fottorino

Titlu: Dezmierdare De Catifea
Autor: Eric Fottorino
An apariție : 2010
Editura: TREI
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Recenzie de Oana Maria Stefan
Publicată la 29.05.2019
Nota recenzorului: 8/10
Acordă o notă

🔥 CARTEA DEZMIERDARE DE CATIFEA ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Cartea “Dezmierdare de catifea” de Eric Fottorino are un subiect teribil, deși în primă fază poate părea duioasă. Titlul sună atât de bine și te duce cu gândul la iubire. Dar nu la iubirea fizică, pasională, ci la acea iubire a părinților pentru copiii lor. Și așa cum vei descoperi ușor citind romanul, vei vedea că dragostea aceasta devine obsesivă. Și deloc de apreciat, așa cum am crede.

“Începe ca o melodramă și se termină ca un crime fiction al cărui deznodământ, violent și neașteptat, este genial.” – L’Express

În ziua în care Colin face primii pași, mama sa, Marie, îl părăsește pe el și pe tatăl lui. Femeia își lasă copilul cu Felix, bărbatul alături de care a stat până atunci. Nu îți poți imagina o mama mai puțin lipsită de sentimente decât Marie. Dar în carte aceasta așa ne este prezentată. Și de acum încolo, cam așa se prezintă situația pentru cei doi.

Împreună, tatăl și fiul inventează o familie prin proiectarea în apartament de umbre pe pereți și desene animate. Dar Colin crește și Felix își dă seama că ceva lipsește în această familie închipuită a lor. Iar când băiatul începe să ceară să își vadă mama, Felix trebuie să găsească răspunsuri. De unul singur. Deoarece adevărata mama a copilului nu dă nici un semn de viață în continuare.

Nu și-ar fi imaginat niciodată că va începe să își privească fiul cu ochii unei mame. Asta pentru că el este doat tatăl. Dar pentru Colin acest lucru nu este suficient. Așa că Felix va trebui să inventeze o identitate prin care să îi aline copilului lipsa mamei reale.

Așadar, cât de departe va merge bărbatul pentru a-i îndeplini cea mai arzătoare dorință a copilului. “Vreau la mama!” nu mai este doar o frază spusă din când în când de copil. O frază pe care tatăl reușește să o aducă la tăcere prin jocuri, plimbări și cuvinte liniștitoare.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Eric Fottorino.

Felix se va transforma, se va travesti în femeie, pentru a deveni mama de care are nevoie Colin

Dar jucându-și rolul noaptea și doar în intimitatea căminului lor, bărbatul se va atașa de această nouă identitate a lui. Și va ajunge să îl iubească pe băiat exact cum ar face-o o mamă cu pruncul ei. În acest fel, iubirea devine obsesivă, bolnavă. Și va aduce cu sine și gelozie atunci când mama adevărată se va hotărî să revină în viața copilului ei.

Când Felix vede că băiatul nu-și mai amintește de mama în travesti și preferă compania celei în carne și oase, face ceva groaznic. Deși pare o poveste despre iubirea adevărată a unui tată pentru copilul său, în cele din urmă se va transforma într-un coșmar.

Începutul cărții „Dezmierdare de catifea” de Eric Fottorino pare în primă fază doar o introducere în povestea scrierii. Dar ajungând aproape de final, îți dai seama că nu este degeaba acolo. Are o foarte mare legătură cu tragedia romanului scriitorului francez.

Recomand scrierea „Dezmierdare de catifea” de Eric Fottorino ca o lectura crime fiction lejeră de vacanță. Asta deși subiectul ei nu este ușor de digerat de nimeni. Este o carte de doar 144 de pagini care se citește ușor, chiar în câteva ore. În plus, deși primele pagini pot părea fără nici o noimă, după ceva timp vei afla misterul trecutului lui Felix. Și totodată de ce se simte atât de măcinat de griji în prezent

🔥 CARTEA DEZMIERDARE DE CATIFEA ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.