Recenzie “Dezmierdare de catifea” de Eric Fottorino

by | May 29, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DEZMIERDARE DE CATIFEA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cartea “Dezmierdare de catifea” de Eric Fottorino are un subiect teribil, deși în primă fază poate părea duioasă. Titlul sună atât de bine și te duce cu gândul la iubire. Dar nu la iubirea fizică, pasională, ci la acea iubire a părinților pentru copiii lor. Și așa cum vei descoperi ușor citind romanul, vei vedea că dragostea aceasta devine obsesivă. Și deloc de apreciat, așa cum am crede.

“Începe ca o melodramă și se termină ca un crime fiction al cărui deznodământ, violent și neașteptat, este genial.” – L’Express

În ziua în care Colin face primii pași, mama sa, Marie, îl părăsește pe el și pe tatăl lui. Femeia își lasă copilul cu Felix, bărbatul alături de care a stat până atunci. Nu îți poți imagina o mama mai puțin lipsită de sentimente decât Marie. Dar în carte aceasta așa ne este prezentată. Și de acum încolo, cam așa se prezintă situația pentru cei doi.

Împreună, tatăl și fiul inventează o familie prin proiectarea în apartament de umbre pe pereți și desene animate. Dar Colin crește și Felix își dă seama că ceva lipsește în această familie închipuită a lor. Iar când băiatul începe să ceară să își vadă mama, Felix trebuie să găsească răspunsuri. De unul singur. Deoarece adevărata mama a copilului nu dă nici un semn de viață în continuare.

Nu și-ar fi imaginat niciodată că va începe să își privească fiul cu ochii unei mame. Asta pentru că el este doat tatăl. Dar pentru Colin acest lucru nu este suficient. Așa că Felix va trebui să inventeze o identitate prin care să îi aline copilului lipsa mamei reale.

Așadar, cât de departe va merge bărbatul pentru a-i îndeplini cea mai arzătoare dorință a copilului. “Vreau la mama!” nu mai este doar o frază spusă din când în când de copil. O frază pe care tatăl reușește să o aducă la tăcere prin jocuri, plimbări și cuvinte liniștitoare.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Eric Fottorino

Felix se va transforma, se va travesti în femeie, pentru a deveni mama de care are nevoie Colin

Dar jucându-și rolul noaptea și doar în intimitatea căminului lor, bărbatul se va atașa de această nouă identitate a lui. Și va ajunge să îl iubească pe băiat exact cum ar face-o o mamă cu pruncul ei. În acest fel, iubirea devine obsesivă, bolnavă. Și va aduce cu sine și gelozie atunci când mama adevărată se va hotărî să revină în viața copilului ei.

Când Felix vede că băiatul nu-și mai amintește de mama în travesti și preferă compania celei în carne și oase, face ceva groaznic. Deși pare o poveste despre iubirea adevărată a unui tată pentru copilul său, în cele din urmă se va transforma într-un coșmar.

Începutul cărții „Dezmierdare de catifea” de Eric Fottorino pare în primă fază doar o introducere în povestea scrierii. Dar ajungând aproape de final, îți dai seama că nu este degeaba acolo. Are o foarte mare legătură cu tragedia romanului scriitorului francez.

Recomand scrierea „Dezmierdare de catifea” de Eric Fottorino ca o lectura crime fiction lejeră de vacanță. Asta deși subiectul ei nu este ușor de digerat de nimeni. Este o carte de doar 144 de pagini care se citește ușor, chiar în câteva ore. În plus, deși primele pagini pot părea fără nici o noimă, după ceva timp vei afla misterul trecutului lui Felix. Și totodată de ce se simte atât de măcinat de griji în prezent

🔥 CARTEA DEZMIERDARE DE CATIFEA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Dezmierdare De Catifea
Autor: Eric Fottorino
An apariție : 2010
Editura: TREI
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 29.05.2019
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 640 zile și a scris până acum 205 articole. Se află pe poziția 7 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments