Recenzie ”Dezonoare” de J.M. Coetzee

by | Jan 20, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA DEZONOARE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Binecunoscutul scriitor sud-african J.M. Coetzee, laureat a nenumărate prestigioase premii de specialitate, dăruirea pentru literatură fiindu-i încununată prin acordarea Premiului Nobel pentru Literatură, ne oferă în romanul Dezonoare Disgrace) un roman carnal și penetrant în care apelează la o tăioasă și totuși pertinentă expresivitate care năucește. sădind în sufletele cititorilor nenumărate semne de întrebare, dar și ceva în plus, un anumit ingredient aparent secret care atestă titlul de capodoperă atribuit nu de puține ori acestei cărți absolut fabuloase.

”Dezonoare” este despre îngenuncherea sufletului, atât datorită incurabilei malițiozități a societății, cât și din cauza eternului război dintre rațional și senzorial, o luptă care divinizează și demonizează cu aceeași unitate de măsură.

Prin intermediul lui David Lurie, un profesor universitar în vârstă de 52 de ani din Cape Town, scriitorul sud-african ne face cunoștință cu amalgamul de păcat și sobrietate, în care contrastele se atrag, ba chiar se amestecă, încercând astfel să etaleze cât mai fidel cu putință realitatea oscilantă a trăirismului dintre minusurile și plusurile precarei existențe a omului.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de J.M. Coetzee

Deși are constante legături cu o prostituată cu care întreține relații sexuale și în pofida faptului că își seduce una dintre studente cu care se culcă, nu pot să afirm că David Lurie este un păcătos incurabil, deși el însuși se declară un sclav al instinctelor erotice. Mie mi-se pare a fi un om care, dincolo de dorința carnală și predispoziția lui spre acceptarea instinctelor animalice, este doar un om la fel ca toți oamenii, cu dese urcări și coborâri, rătăciri și regăsiri, care va gusta umilința în urma acuzațiilor care i-se aduc și împotriva cărora, deși avea destule dovezi ale exonerării, refuză să se apere, dar mai ales după tot ceea ce i-se întâmplă fiicei sale Lucy, care va fi batjocorită.

Lupta dintre albul și negrul gândirii naște un metisaj periculos în care uneori Dumnezeu este confundat cu Diavolul și sfidarea cu împlinirea, creând monștrii diabolici și diavoli angelici. Asta se întâmplă și-n ”Dezonoare”.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA DEZONOARE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Dezonoare
Autor: J.M. Coetzee
An apariție : 2006
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 244
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 20.01.2018
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Această carte poate fi considerată un roman-manifest.

Aspecte Negative:

Britanicismul stilului literar poate să ofere un sentiment de impenetrabilitate.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Titlu: Noi doi Autor: Diana Farca An apariție: 2020 Editura: Eleprint Număr de pagini: 167 Despre autor: Diana Farca este o autoare de beletristică care a debutat cu romanul ”La limită”, un roman ce se încadrează la ficțiune, istorie și romance. Următoarea carte...

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1915 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 143 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments