Recenzie ”Dictatura rațiunii” de Flip Moraine

by | Sep 1, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA DICTATURA RAȚIUNII PE trilogiacontact.ro

V-ați gândit vreodată cum va arăta lumea peste 200-300 de ani? Ce va spune generația din viitor despre noi? E posibil să se transforme lumea până atunci într-un mod pe care nici nu ni-l putem imagina acum? Eu zic că, având în vedere ultima perioadă, nimic nu e imposibil.

Pentru inspirație asupra a ceea ce va fi, astăzi vă prezint un volum în care imaginația și creativitatea s-au prins într-un dans pe ringul paginilor.

Dictatura rațiunii de Flip Moraine, primul volum din trilogia Contact, dezvoltă pe un fond science fiction atmosfera secolului XXIV, după Pandemie și Războiul Ignorantei

 Suntem pregătiți să acceptăm faptul că rațiunea dictează, iar libertatea noastră nebună crează monștri? Trilogia Contact este construită pe această dilemă. Suntem oare pregătiți să renunțăm la instinctele noastre evolutive pentru a deveni un Sapiens cu adevărat? Sau rațiunea din care provine conceptul de “Gânditori – Sapiens” ne-ar aduce prea multe restricții pentru gustul nostru?

În carte, pentru a ne ajuta să ne conectăm mai bine la starea din viitor, schimbările sunt prezentate prin percepția membrilor unei familii. Deși sunt folosiți mulți termeni tehnici, felul în care sunt așezați în armonia de cuvinte fac lecturarea plăcută și relaxantă.

Personajele principale – Selvin și Rhea devin părinții unei fetițe speciale, pe nume ei Angie și ne conduc împreună prin firul narațiunii.

“Bulgării de gheață aruncați înapoi în sus repetat de câmpurile antigravitonice de forță ale clădirilor multicolore din orașul întins la picioarele ei se dezintegrează inevitabil complet, câte unele de la prima aruncare, altele după trei sau patru. Particulele mici de gheață proiectate într-o jerbă haotică desenează o cupolă omogenă vremelnică înainte ca gheața să se scurgă lichefiată pe străzile drenate gravitațional.” (pag. 133)

Am fost plăcut surprinsă să descopăr că dragostea încă va fi prezentă printre oameni. Chiar dacă va exista alături de terorism, autoritate, rațiune, știință, chimia care se întrepătrunde între ele le asigură oamenilor o conviețuire decentă.

Întâlnim în acest secol alte tipuri de personalitate: Biologii, Raționalii sau Iraționalii, cei din urmă fiind considerați ca un pericol.

Sus, la ieșire, aruncă din pragul ușii o privire înapoi spre holograma dictatorului care privea cu blândețe ucigașă spre Terra, parcă împărtașindu-și crezul cu Autoritatea, spunându-i că „Educația e o armă al cărei efect depinde de cine o ține de mâner”. (pag. 53)

Mi-a plăcut că în centrul acțiunilor, schimbărilor, evoluției se află cunoașterea, educația și curiozitatea oamenilor.

Sunt extratereștrii prezenți în acest peisaj din viitor? Ce credeți? Vă las să descoperiți singuri acest secret. 

Fiind o carte SF, veți fi surprinși destul de des, ceea ce va face lectura insațiabilă. M-am apucat să o citesc într-o dimineață cu gândul de a citi o parte din ea și, pagină cu pagină, am răsfoit până am terminat-o toată.

Corpul meu a murit de mult, iar eu am apărut la treizeci de ani distanță, Ridicată sau creată de fiica mea. Știu că asta nu e tipicul nimănui de o povestioară ușoară de duminică, dar este realitatea. (pag. 256)

Într-o eră în care oamenii sunt tot mai agitați și ocupați, fără timp de propria persoană, mă bucură să descopăr scriitori care își dau timp să exploreze prin propria imaginație, creativitate și dau viață unor volume care ne mai scot din cotidianul de rutină cu obiective de îndeplinit.

Mi-ar plăcea să citesc curând și alt volum în care să călătoresc în timp și spațiu, fără granițe, reguli și limite prin firul fantastic creat din talentul scriitorului Flip Moraine.

Vă las cu întrebarea de început: Suntem pregătiți să acceptăm faptul că rațiunea dictează, iar libertatea noastră nebună crează monștri? Dacă da, ce premiu ne așteaptă la capătul acestui drum? Oare translația către o specie multiplanetară înseamnă că trebuie să renunțăm la principalele atribute care ne fac astăzi să ne numim “oameni” ?

Lăsați-vă inspirați de primul volum din trilogia Contact care vă va deschide ușa spre un tărâm captivant și, poate, revelator.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA DICTATURA RAȚIUNII PE trilogiacontact.ro

Titlu: Dictatura Rațiunii
Autor: Flip Moraine
An apariție : 2020
Editura: EIKON
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: Science Fiction
Publicată la 1.09.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Suflet de porțelan” de Andreea Lichi

Recenzie “Suflet de porțelan” de Andreea Lichi

„Suflet de porțelan” de Andreea Lichi este o carte pe care nu o vei putea citi fără ca ochii să nu-ți lăcrimeze. Este o carte ce reflectă realitatea dură a vieții, o realitate pe care Andreea a reușit să o cunoască la doar treisprezece ani. „Suflet de porțelan” este o...

Recenzie ”Unul dintre noi minte” de Karen M. McManus

Recenzie ”Unul dintre noi minte” de Karen M. McManus

Romanul lui Karen M. McManus, Unul dintre noi minte, te transportă ușor-ușor, chiar de la primele pagini, în filmele tipic americane, cu adolescenți forfotind pe culoarele aglomerate ale unui liceu. Într-un colț vezi grupa tocilarilor. Lângă dulapuri râde zgomotos...

Recenzie “Povestea fetiței pierdute” de Elena Ferrante

Recenzie “Povestea fetiței pierdute” de Elena Ferrante

"Povestea fetiței pierdute" reprezintă ultimul volum al tetralogiei napolitane scrisă de Elena Ferrante. Încă de la primele volume, cea mai mare curiozitate a mea a fost legată de misterioasa dispariție a Lilei și faptul că îmi imaginasem sute de scenarii legate chiar...

Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1351 zile și a scris până acum 686 articole. Se află pe poziția 1 din 150 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments