Recenzie ”Dictatura rațiunii” de Flip Moraine

de | sept. 1, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE trilogiacontact.ro

V-ați gândit vreodată cum va arăta lumea peste 200-300 de ani? Ce va spune generația din viitor despre noi? E posibil să se transforme lumea până atunci într-un mod pe care nici nu ni-l putem imagina acum? Eu zic că, având în vedere ultima perioadă, nimic nu e imposibil.

Pentru inspirație asupra a ceea ce va fi, astăzi vă prezint un volum în care imaginația și creativitatea s-au prins într-un dans pe ringul paginilor.

Dictatura rațiunii de Flip Moraine, primul volum din trilogia Contact, dezvoltă pe un fond science fiction atmosfera secolului XXIV, după Pandemie și Războiul Ignorantei

 Suntem pregătiți să acceptăm faptul că rațiunea dictează, iar libertatea noastră nebună crează monștri? Trilogia Contact este construită pe această dilemă. Suntem oare pregătiți să renunțăm la instinctele noastre evolutive pentru a deveni un Sapiens cu adevărat? Sau rațiunea din care provine conceptul de „Gânditori – Sapiens” ne-ar aduce prea multe restricții pentru gustul nostru?

În carte, pentru a ne ajuta să ne conectăm mai bine la starea din viitor, schimbările sunt prezentate prin percepția membrilor unei familii. Deși sunt folosiți mulți termeni tehnici, felul în care sunt așezați în armonia de cuvinte fac lecturarea plăcută și relaxantă.

Personajele principale – Selvin și Rhea devin părinții unei fetițe speciale, pe nume ei Angie și ne conduc împreună prin firul narațiunii.

“Bulgării de gheață aruncați înapoi în sus repetat de câmpurile antigravitonice de forță ale clădirilor multicolore din orașul întins la picioarele ei se dezintegrează inevitabil complet, câte unele de la prima aruncare, altele după trei sau patru. Particulele mici de gheață proiectate într-o jerbă haotică desenează o cupolă omogenă vremelnică înainte ca gheața să se scurgă lichefiată pe străzile drenate gravitațional.” (pag. 133)

Am fost plăcut surprinsă să descopăr că dragostea încă va fi prezentă printre oameni. Chiar dacă va exista alături de terorism, autoritate, rațiune, știință, chimia care se întrepătrunde între ele le asigură oamenilor o conviețuire decentă.

Întâlnim în acest secol alte tipuri de personalitate: Biologii, Raționalii sau Iraționalii, cei din urmă fiind considerați ca un pericol.

Sus, la ieșire, aruncă din pragul ușii o privire înapoi spre holograma dictatorului care privea cu blândețe ucigașă spre Terra, parcă împărtașindu-și crezul cu Autoritatea, spunându-i că „Educația e o armă al cărei efect depinde de cine o ține de mâner”. (pag. 53)

Mi-a plăcut că în centrul acțiunilor, schimbărilor, evoluției se află cunoașterea, educația și curiozitatea oamenilor.

Sunt extratereștrii prezenți în acest peisaj din viitor? Ce credeți? Vă las să descoperiți singuri acest secret. 

Fiind o carte SF, veți fi surprinși destul de des, ceea ce va face lectura insațiabilă. M-am apucat să o citesc într-o dimineață cu gândul de a citi o parte din ea și, pagină cu pagină, am răsfoit până am terminat-o toată.

Corpul meu a murit de mult, iar eu am apărut la treizeci de ani distanță, Ridicată sau creată de fiica mea. Știu că asta nu e tipicul nimănui de o povestioară ușoară de duminică, dar este realitatea. (pag. 256)

Într-o eră în care oamenii sunt tot mai agitați și ocupați, fără timp de propria persoană, mă bucură să descopăr scriitori care își dau timp să exploreze prin propria imaginație, creativitate și dau viață unor volume care ne mai scot din cotidianul de rutină cu obiective de îndeplinit.

Mi-ar plăcea să citesc curând și alt volum în care să călătoresc în timp și spațiu, fără granițe, reguli și limite prin firul fantastic creat din talentul scriitorului Flip Moraine.

Vă las cu întrebarea de început: Suntem pregătiți să acceptăm faptul că rațiunea dictează, iar libertatea noastră nebună crează monștri? Dacă da, ce premiu ne așteaptă la capătul acestui drum? Oare translația către o specie multiplanetară înseamnă că trebuie să renunțăm la principalele atribute care ne fac astăzi să ne numim „oameni” ?

Lăsați-vă inspirați de primul volum din trilogia Contact care vă va deschide ușa spre un tărâm captivant și, poate, revelator.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE trilogiacontact.ro

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: DICTATURA RAȚIUNII
Autor: Flip Moraine
An apariție : 2020
Editura: EIKON
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: Science Fiction
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 264

Alte recenzii de la Flip Moraine:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Toate fetele rele” de Chris Whitaker

Recenzie „Toate fetele rele” de Chris Whitaker

Doamne ferește ce carte tocmai am citit. Plină de suspans, de elemente religioase, de mister, de traume și de o emoție din aceea dark. Nu m-am așteptat de la autor să aibă această abordare, mai ales că eu îl cunoscusem mai sensibil și mai deep, dar în sensul acela...

Recenzie „Cerul ca oțelul”, de Cosmin Leucuța

Recenzie „Cerul ca oțelul”, de Cosmin Leucuța

V-ați obișnuit cu „Hoodoo” și „Cum te vei îmbrăca la sfîrșitul lumii”? Mai puneți-Vă pofta-n cui de data asta! Cineva a decis să ne demonstreze universalitatea imaginației pe care o are în arsenal. Cosmin Leucuța deschide parantezele unei lumi postbelice, futuristice...

Recenzie „Ultimul zbor” de Julie Clark

Recenzie „Ultimul zbor” de Julie Clark

Dacă vă era dor de o nouă recomandare de Thriller, sunt aici pentru a vă ajuta. Am citit destul de multe cărți în ultima perioadă dar nu am apucat să scriu câte o recenzie pentru fiecare, așa că abia acum le aștern pe hârtie. Recunosc, nu am avut chef de Thrillers, am...

0 0 votes
Article Rating
Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 2203 zile și a scris până acum 801 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments