Recenzie ” Dimineți în Jenin” de Susan Abulhawa

Titlu: Dimineți în Jenin
Autor: Susan Abulhawa
An apariție : 2017
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 16.08.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

🔥 CARTEA DIMINEȚI ÎN JENIN ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

O, Doamne Dumnezeule! De ce? Aceasta este unic concluzie la care ajungi după ce termini de citit ”Dimineți în Jenin” de Susan Abulhawa, apărută anul acesta la Polirom.

De ce ” Dumnezeul lor” nu s-a înțeles cu ”Dumnezeul celorlalți”?

Cu un stil adeseori poetizat autoarea ne oferă istoria nescrisă a poporului palestinian începând cu anul 1948. O istorie cutremurătoare, aproape neverosimilă, cu munți de victime colaterale și destine sfârtecate, cu strigătul deznădejdiei și speranțele zdrențuite de nenumăratele eșuări.

Această carte chiar m-a făcut să plâng, să strig în mine însumi, total bulversat de aflarea unei însângerate istorii care o lungă perioadă de timp a stat ascunsă sub covorul frumos aranjat alș știrilor prezentate de presa occidentală.

Dimineți în Jenin chiar a reușit să-mi îngenuncheze sufletul într-o atitudine de pioșenie față de nenumăratele atrocități îndurate de poporul palestinian, abominabile flageluri care nu au absolut nicio justificare.

Susan Abulhawa scrie cu lacrimi de sânge și tremur de incisivă durere care nu se va cicatriza vreodată cu adevărat.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Susan Abulhawa.

Fiecare cuvânt al acestei cărți este un templu, o rugăciune rostită cu patos din minaretele lăuntrice ale imundului exil din meanderele căruia se înalță nenorocirile unor evenimente despre care lumea trebuie să știe.

Complexitatea personajelor și descriptivismul lăuntric al unor simțiri apocaliptice pogoară peste paginile acestei cărți o aură de sufocantă sfințenie, un amestec de viață și neviață, de zbatere a unor rădăcini smulse din sărutul țărânei de idealurile slute ale unor ideologii sumbre.

Stilul poetic și duios combină durerea, nostalgia și fericirea într-o spirală care înalță milioane de neajutorate strigăte către inertele înălțimi ale unui cer care ar trebui să fie același pentru toți, o sarabandă a interogatoriilor care nu vor primi niciodată răspunsul mult așteptat.

Lectură plăcută!

 

🔥 CARTEA DIMINEȚI ÎN JENIN ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Îmbinarea poeziei conjugării cu prozaismul suferinței capătă o valență cosmologică.

Aspecte Negative:

Atâta vreme cât această carte m-a făcut să plâng nu am nicun drept să-i caut defectele.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.