Recenzie “Din țara măgarilor. Însemnări” de Ștefan Zeletin

by | May 15, 2020 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DIN ȚARA MĂGARILOR. ÎNSEMNĂRI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Din țara măgarilor. Însemnări” este o carte umoristică, ironică, scrisă de sociologul român Ștefan Zeletin. Cartea a apărut inițial în anul 1916, dar a fost reeditată de Editura Nemira în anul 2006. Această variantă am reușit să citesc și eu. Recunosc că deși mă îndoiam la început de subiectul cărții, mi-a plăcut la nebunie.

Volumul “Din țara măgarilor. Însemnări” este scris și apărut în urmă cu mulți ani pe piața literară din România

Însă, subiectul său și felul în care descrie societatea este mereu actual. Astfel încât nici nu ai zice că e vorba de o scriere de la 1916, ci că ar fi vorba de una modernă, al cărui autor este contemporan.

Ironiile și hazul de necaz din carte mă fac să o asemăn cu creațiile lui I.L. Caragiale. Povestea este atât de bine descrisă și detaliile sunt atât de mușcătoare încât vei crede că ai în față o descriere a unei societăți distopice. Într-un fel așa este. Cartea aceasta este despre România dintotdeauna. Țara măgarilor despre care vorbește personajul narator este de fapt România noastră. Iar măgarii atât de atent clasificați suntem chiar noi, românii.

Chiar dacă neamul nostru este personificat în acest mod, vei ierta cutezanța autorului deoarece îi vei da dreptate

De îndată ce vei vedea descrierile tagmei măgărești și obiceiurile acesteia, îți vei da seama că suntem leit urechiaților. Cu toate acestea, deși în ziua de azi într-o societate mult mai liberală decât la apariția însemnărilor cartea este poate aplaudată, în momentul lansării sale mica scriere a fost primită cu un val de critici, păreri negative și dezgust.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ștefan Zeletin

Versiunea din 2006 conține pe lângă însemnările propriu zise despre Țara măgarilor, și o notă asupra ediției, un cuvânt înainte, dar mai ales o addenda și câteva comentarii făcute de critici și eseiști.

Simt nevoia să las aici câteva fragmente amuzante, dar totodată definitorii din textul cărții

Trebuie să cobori în adâncime: să le cercetezi cultura și caracterul, să vezi unde le sunt justiția, patriotismul, morala, și abia atunci înțelegi că te afli în realitate între adevărați măgari. […] Căci măgăria lor nu mai stă pe dinafară, ci pe dinăuntru: ei nu sunt măgari la corp, ci la suflet. […] Numai când trăiești mai îndelung cu dânșii și ajungi să-i cunoști pe dinăuntru descoperi cu cine ai de-a face. … în vreme ce corpul acestor viețuitoare se răsfață în curățenie omenească, sufletul înoată într-o cumplită murdărie măgărească.

Recomand această carte de însemnări fie și doar pentru a vedea România așa cum este ea privită de multe secole chiar de către nativii ei. Vei observa că nu multe s-au schimbat de când a fost publicată scrierea și până în ziua de azi.

Titlu: Din țara Măgarilor. Însemnări
Autor: Ștefan Zeletin
An apariție : 2006
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 200
Limba: Română
Gen Literar: Publicistica, eseu
Publicată la 15.05.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 713 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 149 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments