Recenzie „Dispariția” de Cosmin Perța

de | dec. 18, 2021 | Beletristică, Fantezie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA DISPARIȚIA ARE REDUCERE PE:

 „Dispariția” de Cosmin Perța Unul dintre obiectivele mele livrești e să citesc cât mai mulți autori români contemporani.

Mi se pare firesc să mă familiarizez cu scriitorii care trăiesc în același spațiu geografic ca mine. Uneori mă regăsesc mai mult în cărțile lor decât în cele străine. E firesc oarecum, fiindcă avem același orizont geografic, istoric și cultural.

Cum adică să dispară un sat întreg?

Cea mai recentă carte a lui Cosmin Perța mă face să regret că nu mi-am luat mai în serios acest obiectiv. Este un microroman sau chiar o nuvelă care m-a atras încă de la descrierea de pe copertă. Cum adică să dispară un sat întreg? Și mai mult m-a intrigat că această premisă are o bază reală. Se pare că romanul a fost scris plecând de la dispariția reală a unui sat. Evenimentul a fost documentat de un jurnalist de la un ziar din Cluj. Jurnalistul respectiv era coleg cu autorul Dispariției, prilej cu care a și aflat de toată povestea. Chestiunea am aflat-o de la autor la lansarea online a cărții care se poate urmări pe pagina de Facebook a editurii Polirom.

Povestea a fost inițial scrisă sub forma unui scenariu de film.

Că e reală sau nu contează mai puțin. Ce mă interesează e că Dispariția e una dintre puținele cărți pe care le-am citit aproape fără să mă opresc. De altfel, am terminat-o în mai puțin de două ore și m-am simțit ca după un film (de obicei, sunt obișnuit cu cărțile mai lungi, pe care le termin în mai multe zile). Apropo de film, inițial povestea din carte a fost scrisă de Cosmin Perța sub formă de scenariu.

O carte pe care am citit-o în două ore, dar care mi-a dat de gândit mult după aceea.

Am citit-o pe nerăsuflate tocmai fiindcă m-a prins șirul narativ, mi-au atras atenția personajele și modul lor distinct de a vedea lumea. Inițial căzusem în capcana de a crede că citesc un roman de mister, dar cartea e dincolo de mister. Misterul nu l-am rezolvat așa cum m-aș fi așteptat. Însă meritul cărții e că mi-a schimbat așteptările, nemaivrând, în final, să descifrez misterul, ci să reflectez asupra unor chestiuni care îl depășesc. Ca tipologie, probabil s-ar încadra undeva între fantastic, mister și chiar polițist, dar fără a se limita la asta.

Dacă îți place recenzia cărții DISPARIȚIA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Cosmin Perța

Inițial, personajele par limitate la rolurile lor din poveste.

Bianca e jurnalista tipică ce luptă pentru dreptate, preotul e fie un idealist care crede că toată lumea s-a evaporat în rai, fie un ipocrit, iar primarul e (ce altceva ne mai spune ideea de edil în România?) un parvenit lipsit de identitate morală. Am zis inițial, fiindcă lucrurile se complică, ceea ce e interesant pentru o cărticică de 130 de pagini. Personajele sunt devoalate treptat. Aflăm despre istoria lor, de la traume la idealuri. Mai mult, ele sunt exponente ale unor probleme sociale specifice anilor postdecembriști. Pe măsură ce am înaintat cu Bianca în investigație, mi-am dat seama că ancheta e mai mult un pretext. Adevărata miza stă în identitatea personajelor din roman, adică a noastră. Cine sunt ele, deci cine suntem noi?

Problema identității se pune în contextul tematic al unei societăți afectate de trecutul său, în speță de comunism.

O lume în care idealiștii precum Bianca speră să se poată întoarce în lumi dispărute. Într-adevăr, intriganta dispariție a unui sat întreg e motorul construcției narative, lucrul care m-a făcut să dau pagina.

Dar, pe lângă sat, pe măsură ce mă apropiam de final descopeream că mai dispărea ceva: siguranța propriilor convingeri.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DISPARIȚIA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: DISPARIȚIA
Autor: Cosmin Perța
An apariție : 2021
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1210

Alte recenzii de la Cosmin Perța:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Băiatul din Vecini” de Vi Keeland

Recenzie ”Băiatul din Vecini” de Vi Keeland

Cine a spus că vârsta contează într-o poveste de iubire? Valentina di Giovanni are 37 de ani și este convinsă că nu este pregătită să își dea întâlniri. După doi ani de la divorțul de bărbatul cu care a fost împreună încă din liceu și cu care are un fiu, Valentina...

Recenzie “Cum să te simți iubit” de Dr. Jeanne Segal

Recenzie “Cum să te simți iubit” de Dr. Jeanne Segal

Dr. Jeanne Segal are o bogată experiență în domeniul psihologiei și a ales să împărtășească din experiența profesională scriind pe înțelesul tuturor despre inteligența emoțională. Cartea Cum să te simți iubit are un caracter practic, poate îmbunătăți viața oricărui...

Recenzie „Manon Lescaut” de Antoine Francois Prevost

Recenzie „Manon Lescaut” de Antoine Francois Prevost

"Manon Lescaut" de Antoine Francois Prevost este un clasic roman de dragoste franțuzesc publicat în anul 1731. Are la bază o poveste romantică tristă și vicioasă între doi tineri care ajung să se ruineze unul pe celălalt. Încă dinainte să ajung să citesc acest volum,...

0 0 votes
Article Rating
Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 1116 zile și a scris până acum 36 articole. Se află pe poziția 20 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments