Recenzie „Dispariția” de Cosmin Perța

de | dec. 18, 2021 | Beletristică, Fantezie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA DISPARIȚIA ARE REDUCERE PE:

 „Dispariția” de Cosmin Perța Unul dintre obiectivele mele livrești e să citesc cât mai mulți autori români contemporani.

Mi se pare firesc să mă familiarizez cu scriitorii care trăiesc în același spațiu geografic ca mine. Uneori mă regăsesc mai mult în cărțile lor decât în cele străine. E firesc oarecum, fiindcă avem același orizont geografic, istoric și cultural.

Cum adică să dispară un sat întreg?

Cea mai recentă carte a lui Cosmin Perța mă face să regret că nu mi-am luat mai în serios acest obiectiv. Este un microroman sau chiar o nuvelă care m-a atras încă de la descrierea de pe copertă. Cum adică să dispară un sat întreg? Și mai mult m-a intrigat că această premisă are o bază reală. Se pare că romanul a fost scris plecând de la dispariția reală a unui sat. Evenimentul a fost documentat de un jurnalist de la un ziar din Cluj. Jurnalistul respectiv era coleg cu autorul Dispariției, prilej cu care a și aflat de toată povestea. Chestiunea am aflat-o de la autor la lansarea online a cărții care se poate urmări pe pagina de Facebook a editurii Polirom.

Povestea a fost inițial scrisă sub forma unui scenariu de film.

Că e reală sau nu contează mai puțin. Ce mă interesează e că Dispariția e una dintre puținele cărți pe care le-am citit aproape fără să mă opresc. De altfel, am terminat-o în mai puțin de două ore și m-am simțit ca după un film (de obicei, sunt obișnuit cu cărțile mai lungi, pe care le termin în mai multe zile). Apropo de film, inițial povestea din carte a fost scrisă de Cosmin Perța sub formă de scenariu.

O carte pe care am citit-o în două ore, dar care mi-a dat de gândit mult după aceea.

Am citit-o pe nerăsuflate tocmai fiindcă m-a prins șirul narativ, mi-au atras atenția personajele și modul lor distinct de a vedea lumea. Inițial căzusem în capcana de a crede că citesc un roman de mister, dar cartea e dincolo de mister. Misterul nu l-am rezolvat așa cum m-aș fi așteptat. Însă meritul cărții e că mi-a schimbat așteptările, nemaivrând, în final, să descifrez misterul, ci să reflectez asupra unor chestiuni care îl depășesc. Ca tipologie, probabil s-ar încadra undeva între fantastic, mister și chiar polițist, dar fără a se limita la asta.

Dacă îți place recenzia cărții DISPARIȚIA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Cosmin Perța

Inițial, personajele par limitate la rolurile lor din poveste.

Bianca e jurnalista tipică ce luptă pentru dreptate, preotul e fie un idealist care crede că toată lumea s-a evaporat în rai, fie un ipocrit, iar primarul e (ce altceva ne mai spune ideea de edil în România?) un parvenit lipsit de identitate morală. Am zis inițial, fiindcă lucrurile se complică, ceea ce e interesant pentru o cărticică de 130 de pagini. Personajele sunt devoalate treptat. Aflăm despre istoria lor, de la traume la idealuri. Mai mult, ele sunt exponente ale unor probleme sociale specifice anilor postdecembriști. Pe măsură ce am înaintat cu Bianca în investigație, mi-am dat seama că ancheta e mai mult un pretext. Adevărata miza stă în identitatea personajelor din roman, adică a noastră. Cine sunt ele, deci cine suntem noi?

Problema identității se pune în contextul tematic al unei societăți afectate de trecutul său, în speță de comunism.

O lume în care idealiștii precum Bianca speră să se poată întoarce în lumi dispărute. Într-adevăr, intriganta dispariție a unui sat întreg e motorul construcției narative, lucrul care m-a făcut să dau pagina.

Dar, pe lângă sat, pe măsură ce mă apropiam de final descopeream că mai dispărea ceva: siguranța propriilor convingeri.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DISPARIȚIA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Dispariția
Autor: Cosmin Perța
An apariție : 2021
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 988

Alte recenzii de la Cosmin Perța:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 988 zile și a scris până acum 36 articole. Se află pe poziția 20 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments