Recenzie „Doi pot ține un secret” de Karen M. McManus

de | feb. 21, 2019 | Ficțiune pentru Adolescenți, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DOI POT ȚINE UN SECRET ARE REDUCERE PE:

Să vă spun la ce m-am gândit când am văzut coperta cărții? Titlul mi-a părut o adaptare a cuvintelor lui Benjamin Franklin: „trei persoane pot ține un secret doar dacă două dintre ele au murit”. Mi-a stârnit curiozitatea şi, având o slăbiciune pentru genul acesta ce a început să se dezvolte vertiginos, youngadult, am zis că-i un must.

Ce e mai important pentru tine? Fără cine nu-ți poți imagina viața? Familie, prieteni, iubit? Ce-ai face pentru a-i proteja? Cât înseamnă ei pentru tine? Până unde ai fi dispus să mergi? Ai minți? Ai înşela? Ai îngropa secrete? Ai face lucruri de care nimeni nu te-ar crede în stare şi de care n-ai fi mândru?

Cine nu are secrete? Toți avem secrete, mai mari sau mai mici, mai importante sau mai puțin importante, mai vinovate sau mai puțin vinovate, raționale sau aberante, morale sau imorale, din diverse motive, pudicitate, ruşine, vină, regret, dorința de a proteja, de a nu face rău, nesiguranță, frică. Păstrate sau ascunse, ele ne încorsetează şi ne îngreunează conştiința. Întrebarea care se naşte e: e mai bine  să-ți pară rău că nu ai spus, sau că ai spus…? Mărturisim sau nu? Ce înclină balanța? Ce te convinge să faci pasul? Strică prea multa sinceritate? E mai uşor să-ți descarci conştiința şi să te eliberezi? Există secrete pe care e mai bine să le iei cu tine-n mormânt? E oare onestitatea cea mai bună cale? Sau cea mai incomodă?

Gemenii Ellery şi Ezra sunt obligați să-şi mute domiciliul din California, unde locuiau cu mama lor, proaspăt internată la dezintoxicare, în Vermont, la granița cu Canada, unde o bunică, pe care nu prea au cunoscut-o, le oferă un acoperiş până se pune mama pe picioare. Ajunşi în Echo Ridge, un orăşel mic, adolescenții sunt remarcați şi intră în vizorul tuturor din cauza figurilor noi într-un loc unde totul e static, dar şi din cauza unei vechi tragedii familiare: sora geamană a mamei lor a dispărut în urmă cu 23 de ani şi nu a fost găsită nici până în prezent. Nu e singura tragedie abătută asupra acestui loc feeric, pitoresc, cu tentă retro: o altă adolescentă, Lacey, a fost găsită ucisă în urmă cu cinci ani. Singura legatură între tragedii este frumusețea, tinerețea şi popularitatea victimelor. Lucrurile se complică şi mai tare în momentul în care cele trei candidate la titlul de regina balului din liceu, printre care şi proaspăta sosită, Ellery, primesc amenințări, iar una dintre ele dispare. Se pare că oricine a făcut rău până acum încă n-a terminat.

Cartea întoarce pe toate fețele problema secretelor şi urmările acestora în viața de familie, modul în care pot destrăma o familie,  pot săpa prăpastii între membrii ei, pot pune bariere între generații. Cum e mai bine? Să le îngropăm adânc, să pretindem că nu există sau să jucăm cartea sincerității cu riscul de a răni oamenii şi de a face rău? Apar întai secretele mamei: legate de dispariția surorii, legate de identitatea tatălui copiilor,  legate de inadaptarea ei socială şi perindarea dintr-un loc în altul,  legate de părăsirea locului natal şi neînțelegerile cu mama sa. Apoi sunt secretele bunicii, ale noilor prieteni, ale polițistului din vecini, şi, pare că, fiecare om din oraş are ceva de ascuns.

Relații familiare de diverse tipuri sunt puse pe tapet şi apar în prim-planul cărții, pe lângă cele de dragoste adolescentină cu fluturi în stomac şi relații de prietenie nou legate. Autoarea analizează sentimentele, emoțiile, acțiunile şi trăirile existente în familiile implicate în tragedii. De la iresponsabilitate la manipulare, de la dragoste necondiționată la influență nefastă, de la dezinteres la constrângere, de la abandon la prea multă implicare, de la aparențe la realitate mascată, toate afectează psihicul tinerilor, pozitiv sau negativ, lăsând urme, destabilizând încrederea sau asigurând liniştea.

Relația celor doi gemeni mi-a părut foarte interesantă, modul cum îşi întelegeau emoțiile, cum îşi completau frazele, cum îşi ghiceau gândurile, şi sprijinul şi dragostea reciprocă de care amandoi sunt conştienți şi foarte siguri. Totul poate fi pus la îndoială, chiar şi sinceritatea propriei mame, dar niciodată susținerea celuilalt frate. E ca şi cum te-ai acuza pe tine însuți de ceva. Ca şi cum ai tăia în două un tot. Firi foarte diferite, cei doi mi-au devenit simpatici de la primele pagini. Personajul meu preferat a fost Malcom, fratele unui suspect în cazul de acum cinci ani, şi el însuşi suspect în ultima dispariție. Malcolm se confruntă şi s-a confruntat toată viața cu discriminarea pe care societatea şi-o declară fățiş, ca frate al suspectului într-un caz de crimă. Am fost frustrată de această depersonalizare a lui in ochii oamenilor, pe care se vede nevoit s-o suporte, deşi este nevinovat. Malcolm nu este privit imparțial ca individ, ci ca „fratele suspectului”, ca o persoană ce face parte dintr-o familie marginalizată şi tratat ca un vinovat. Are un mod matur şi foarte calm de a primi loviturile nemeritate date de destin şi comunitate.

Am facut pe detectivul, am suspectat pe toată lumea pe rând, am încercat să-mi dau seama ce ascunde fiecare, n-am avut încredere în nimeni, mai puțin în gemeni, deoarece am investigat împreuna cu Ellery, care are o înclinație către drame şi cazuri misterioase rămase nerezolvate. Personal, aveam alt scenariu în cap, în ceea ce priveşte secretul mamei lor, care nu s-a confirmat, dar autoarea tot s-a jucat cu mintea mea şi mi-a dărâmat teoriile de cateva ori.

Nu am empatizat cu mama gemenilor, nici cu relația neconvențională pe care a dezvoltat-o cu propriii copii, pe care îi priveşte mai mult ca pe nişte frați sau prieteni. Problema ei legată de responsabilitate e clară, dar la fel de clară e şi dragostea ei necondiționată pentru ei. Aceasta fiind singura bilă albă pe care o poate obține de la mine. Mi-a plăcut, în schimb, bunica foarte mult şi modul în care a început să construiască o relație târzie cu nepoții, să-i susțină şi să şi apropie.

Cartea m-a prins de la început, de când a  făcut referire la numele unei alte cărți care este de ani de zile în lista mea de must-read şi la care niciodată nu ajung : Cu sânge rece de Truman Capote, un dar al lui Ellery, primit de la mama sa, de care nu se desparte; dar şi pentru că am avut o perioadă în care urmăream serialul Pretty Little Liars (o mică plăcere vinovată). Deşi este o lectură uşoară, dezbate teme de actualitate ca: importanța şi impactul familiei, discriminarea sexuală şi rasială, manipularea şi influența psihologică.
Concluzia generală este că familia contează, ne ține împreună, ne dă putere să mergem mai departe, şi, câteodată, ne putem simți obligați s-o protejăm, ascunzând lucrurile dureroase şi transformându-le în secrete.

Ți-a plăcut recenzia cărții DOI POT ȚINE UN SECRET?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Karen M. McManus

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DOI POT ȚINE UN SECRET CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Doi Pot ține Un Secret
Autor: Karen M. McManus
An apariție : 2019
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Publicată la 21.02.2019
Nota recenzorului: 8.5 / 10
Vizualizari recenzie: 729

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Poveștile mele” de Sanda – Gabriela Talabă

Recenzie „Poveștile mele” de Sanda – Gabriela Talabă

Unele cărți par desprinse din îndepărtata noastră copilărie, acolo unde un bunic sfătos ne dăruia povești frumoase și ne îmbrățișa, învelindu-ne cu căldură spirituală și cu stări de bine. Sunt cărți care nu pretind la Olimpul literar, dar care te umplu de aromele...

Recenzie „Moștenirea” de Yrsa Sigurðardóttir

Recenzie „Moștenirea” de Yrsa Sigurðardóttir

Am văzut o afirmație scrisă de The Globeand Mail - "Excepțional! Cel mai bun roman de până acum al Yrsei." Sincer? Și eu cred la fel. Gând la gând se poate spune, însă această carte a fost pe departe cea mai bună din tot ce am citit până acum de la Yrsa. Pasiunea mea...

Recenzie „Prietena mea de suflet” de Sarah Pinborough

Recenzie „Prietena mea de suflet” de Sarah Pinborough

După o distopie și un roman de dragoste, mi se făcuse poftă de un thriller bun. Aveam "Prietena mea de suflet" de Sarah Pinborough în bibliotecă de ceva vreme. Așa că m-am apucat de această carte și pot zice că nu m-a dezamăgit. Mai citisem de la Sarah Pinborough...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1227 zile și a scris până acum 403 articole. Se află pe poziția 3 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
4 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adina

Am tot zis ca esti dracusorul ala de pe umarul stang care zice „lasa-le pe toate, ia-o pe asta”. Zic inca o data 🙂

Neaparat trebuie sa citesc si eu aceasta carte. Multumesc de recenzie si de recomandare!