🔥 CARTEA DRAGĂ VIAȚĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

SURSA_coperta_draga_viata.cdr

Lunar, cel mai productiv redactor GoodRead.ro este premiat cu o carte, la alegere. În decembrie eu am avut onoarea de a câștiga. Când am fost întrebată ce carte vreau să primesc, nu am stat pe gânduri! Astfel, am ales o carte despre care tot auzisem și pe care ardeam de nerăbdare să o citesc: Dragă viață de Alice Munro.

Alice Munro este o scriitoare canadiană foarte apreciată. Are un stil de a scrie aparte, rafinat. Apreciată de public și de critici, scriitoarea a fost distinsă în 2009 cu Premiul Internațional Man Booker, iar în 2013 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru literatură. Dragă viață e unul din cele mai apreciate volume de nuvele ale sale și volumul care a propulsat-o în atenția publicului de la noi.

Volumul cuprinde 14 nuvele, ultimele 4 fiind considerate “0 unitate separată, care este autobiografică în spirit, deși nu întotdeauna întrutotul în fapt […] primele și ultimele – și cele mai adevărate – lucruri” spuse de Alice Munro despre viața sa.

Poveștile au în centru “relații între părinți și copii, surori și frați, bunici și nepoți, unchi, mătuși, vecini. Cu avorturi, adultere, accidente, sinucideri, apendicite, bovarism, sex aiurea, decizii pripite de nuntă și despărțire. Gelozie între surori, ura fetiței față de de predicile mamei, Parkinson și Alzheimer, Toronto Și Vancouver, baluri provinciale, paralizii, primele fantazări erotice ale vârstei nubile, rochia mamei, azilul, recuperări sentimentale după jumătate de veac, «apologia vieții neinhibate», dar și rigorile inflexibile ale unui mediu interiorizat religios.” – după cum sintetizează Dan C. Mihăilescu.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Alice Munro.

Cu alte cuvinte, Dragă viață, e o sinteză a vieții – așa cum e ea. Realitatea zugrăvită de Alice Munro e nefardată, departe de a fi considerată idilică… e doar reală, chiar dacă uneori crudă. Poveștile de atrag și te prind în ele, nu sunt previzibile deloc – iar asta le face și mai incitante!

Ce am învățat din această carte? Că uneori suntem prea prinși în diverse situații, încât uităm să ne trăim viața. Ne consumăm poate pentru lucruri neimportante, lăsând deoparte lucrurile care au o semnificație, adesea ignorându-le complet!

Deși mi-a plăcut cartea, mi se pare greu să o recenzez – pentru că nu ai cum să faci o recenzie vieții. Dragă viață e o carte pentru cititorii care reușesc să vadă dincolo de suprafață, pentru cei experimentați… și totuși, e o carte ce cucerește pe oricine!

🔥 CARTEA DRAGĂ VIAȚĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Dragă Viață
Autor: Alice Munro
An apariție : 2014
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 300
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 6.02.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O carte cu povești despre viață așa cum e ea: cu bune, cu rele, cu certuri, șanse ratate, etc. O lectură captivantă!

Aspecte Negative:

Am impresia că persoanele obișnuite cu lecturile mai lejere, vor avea impresia că această carte are un stil puțin greoi.

Avatar
Autor: Diana Elena Neaţă
Diana Elena e Redactor Foarte Activ
Redactor de 1999 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă