Recenzie Dragă viață de Alice Munro

de | feb. 6, 2015 | Beletristică, Cărți Premiate, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

SURSA_coperta_draga_viata.cdr

Lunar, cel mai productiv redactor booknation.ro este premiat cu o carte, la alegere. În decembrie eu am avut onoarea de a câștiga. Când am fost întrebată ce carte vreau să primesc, nu am stat pe gânduri! Astfel, am ales o carte despre care tot auzisem și pe care ardeam de nerăbdare să o citesc: Dragă viață de Alice Munro.

Alice Munro este o scriitoare canadiană foarte apreciată. Are un stil de a scrie aparte, rafinat. Apreciată de public și de critici, scriitoarea a fost distinsă în 2009 cu Premiul Internațional Man Booker, iar în 2013 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru literatură. Dragă viață e unul din cele mai apreciate volume de nuvele ale sale și volumul care a propulsat-o în atenția publicului de la noi.

Volumul cuprinde 14 nuvele, ultimele 4 fiind considerate „0 unitate separată, care este autobiografică în spirit, deși nu întotdeauna întrutotul în fapt […] primele și ultimele – și cele mai adevărate – lucruri” spuse de Alice Munro despre viața sa.

Poveștile au în centru „relații între părinți și copii, surori și frați, bunici și nepoți, unchi, mătuși, vecini. Cu avorturi, adultere, accidente, sinucideri, apendicite, bovarism, sex aiurea, decizii pripite de nuntă și despărțire. Gelozie între surori, ura fetiței față de de predicile mamei, Parkinson și Alzheimer, Toronto Și Vancouver, baluri provinciale, paralizii, primele fantazări erotice ale vârstei nubile, rochia mamei, azilul, recuperări sentimentale după jumătate de veac, «apologia vieții neinhibate», dar și rigorile inflexibile ale unui mediu interiorizat religios.” – după cum sintetizează Dan C. Mihăilescu.

Cu alte cuvinte, Dragă viață, e o sinteză a vieții – așa cum e ea. Realitatea zugrăvită de Alice Munro e nefardată, departe de a fi considerată idilică… e doar reală, chiar dacă uneori crudă. Poveștile de atrag și te prind în ele, nu sunt previzibile deloc – iar asta le face și mai incitante!

Ce am învățat din această carte? Că uneori suntem prea prinși în diverse situații, încât uităm să ne trăim viața. Ne consumăm poate pentru lucruri neimportante, lăsând deoparte lucrurile care au o semnificație, adesea ignorându-le complet!

Deși mi-a plăcut cartea, mi se pare greu să o recenzez – pentru că nu ai cum să faci o recenzie vieții. Dragă viață e o carte pentru cititorii care reușesc să vadă dincolo de suprafață, pentru cei experimentați… și totuși, e o carte ce cucerește pe oricine!

Titlu: DRAGĂ VIAȚĂ
Autor: Alice Munro
An apariție : 2014
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 300
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2563

Alte recenzii de la Alice Munro:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă a fost redactor Booknation.ro și a scris 229 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments