Recenzie ”Tânăra cerșetoare” de Alice Munro

de | sept. 11, 2023 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Tanara cersetoare copertaDeși luându-mă după titlu am zis că prin ”Tânăra cerșetoare” a lui Alice Munro dau de o carte misterioasă, romantică, așteptările mi-au fost prea mari.

Nu am gustat prea mult povestirile din carte sau romanul acesta compus din mai multe povestiri despre viața a două femei

Am dat de un personaj bizar care parcă vrea să fugă de originile sale umile, dar tot într-acolo se trage și tot la amintirile cele mai urâte revine.

Tânăra cerșetoare Rose se transformă într-un fel de Cenușăreasa dar apoi o ia pe altă cale. Nici ea nu știe exact ce-și dorește și nici nu lasă dragostea să o transforme, fugind parcă de prea multă fericire.

Am mai citit de la Alice Munro ceva, dar tot așa parcă nu am putut să-i înțeleg sensul. Sau să îi percep mesajul ce se voia transmis. Nu m-am atașat mai deloc de poveste și nici de personaje, deși am vrut să le urmăresc evoluția și le-am dorit să iasă din situațiile problematice în care se aflau.

În acest volum în care mai multe povești se întretaie cam ca niște capitole dintr-un roman, Alice Munro recreează legătura într-o continuă evoluție dintre două femei, în decursul a aproape 40 de ani.

Este vorba despre Flo, mama vitregă, o femeie practică, suspicioasă și uneori destul de vulgară și despre Rose, fiica sa vitregă, o fată neîndemânatică, destul de timidă, dar rebelă în felul său. Aceasta din urmă nu dorește nimic altceva decât să părăsească micul oraș în care a crescut pentru a cunoaște succesul și fericirea în lumea largă, departe de această familie ciudată.

Titlul cărții, ”Tânăra cerșetoare”, se referă la numele de alint pe care i-l atribuie soțul personajului Rose

Născută într-un cartier de periferie dintr-un mic oraș din Canada, Rose se războiește în permanență cu mama sa vitregă, Flo. Aceasta nu încetează să-i umple capul cu povești din propriul trecut și avertismente despre pericolele lumii exterioare.

Însă Rose este foarte ambițioasă și vrea să-și depășească condiția umilă și să plece de lângă familia ei bizară și restrictivă. Fata câștigă o bursă școlară și pleacă la Toronto unde studiază și îl întâlnește pe Patrick. Acum începe să fie poreclită tânăra cerșetoare, voluptoasă și umilă, dornică de iubire și ocrotire.

Asta din punctul lui de vedere. Așa și-o închipuie el pe Rose. Dar femeia nu e deloc dornică să se căsătorească și să aibă alături un cavaler care să o contemple și să îi stea la picioare.

Volumul de povestiri al lui Alice Munro se citește mai degrabă ca un roman, pe capitole, urmărind povestea de viață a lui Rose și relația cu mama sa vitregă, Flo. Urmărim cum tânăra se îndepărtează de originile sale umile și cum începe să-și creeze propria cale prin lume.

Titlu: Tânăra Cerșetoare
Autor: Alice Munro
An apariție : 2022
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 2670

Alte recenzii de la Alice Munro :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 4 luni, 22 zile și a scris până acum 423 articole. Se află pe poziția 4 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments