Recenzie ”Fugara” de Alice Munro

de | apr. 7, 2017 | Beletristică, Recenzii cărți

În cadrul a opt povestiri Alice Munro își respiră peste aripile sufletelor noastre o anumită viziune a dansului oscilatoriu pe care îl răsfiră iubirea cu întreaga ei sarabandă de efecte secundare, unele deja mult prea trâmbițate în anumite cercuri, altele încă ascunse sub colbul unei nejustificate pudori.

Sub umbra aparentei fericiri casnice, femeile celor opt povestiri ascund trăiri intense și sfâșietoare cu împliniri și neîmpliniri, ambele macerate în grabă sau pe îndelete în anticamera simțirilor oscilatorii care clădesc piedestaluri și abisuri în eterna vulnerabilitate sufletească.

Scriitoarea Alice Munro a știut, încă de la primul cuvânt dăltuit în paginile acestei cărți, să impregneze viața, făcând din actul scriitoricesc un trăirism aparte.

Printre emoții sinuoase în care gustul iubirii se răspândește între fad și condimente, Alice Munro oferă cititorilor cărți care chiar trăiesc, având un puls propriu. Fiecare cuvânt este viu, încartiruit într-o coloristică familiară și totuși complexă, precum un joc care, odată cu trecerea timpului, devine o metodă de supraviețuire într-o lume hrăpăreață și superficială.

Sub carapacea felului de a fi va exista întotdeauna o altfel de lume, nu neapărat ca un dualism cartezian sau nu, ci mai degrabă ca o modalitate de refulare, de evitare a cuvintelor tăioase și de împăcare cu sine prin intermediul acceptării împovărării sau despovărării într-o continuă alternanță a înălțării sau, dimpotrivă, a coborârii capriciosului fel de a fi al fiecărui om.

Alice Munro oferă introspecției un nou înțeles, cu ajutorul sincerității netrunchiate, să ofere cititorilor, indiferent de nivelul lor comprehensibil, posibilitatea de a coborî fără sfială în mrejele lăuntrice ale simțirii.

Adeseori scriitura lui Alice Munro este încercarea de împletire a mediteraneism al simțirilor de moment și sobrietatea fiordică a necuvintelor pironitoare.

O carte călduroasă și îmbietoare.

Lectură plăcută!

Titlu: FUGARA
Autor: Alice munro
An apariție : 2015
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1930

Alte recenzii de la Alice munro:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments