Recenzie „Drama copilului dotat” de Alice Miller

de | sept. 26, 2015 | Psihologie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA DRAMA COPILULUI DOTAT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

DRAMA_COPILULUI_DOTAT_final__flat_2d_webDrama copilului dotat este o carte scrisă de Alice Miller, psiholog elvețian, care a lucrat mult cu abuzul copiilor (în special psihic) de către părinți.

Încă de la început trebuie să menționez că această carte a stârnit multe valuri de reacții atât pro cât și contra privitor la atitudinea conștientă sau inconștientă a părințiilor față de copii.

Titlul cărții este foarte sugestiv, cartea tratând dramele copiilor sau adulților care și-au pierdut copilăria și identitatea datorită conflictelor interioare ale părințiilor care i-au crescut și a societății care uneori i-a încurajat.

Cartea este scrisă și recomandată atât tinerilor cât și părinților, fie că posedă sau nu cunoștințe de specialitate. Totuși, consider că pentru un psiholog este un must-read precum și pentru viitori părinți.

Citirea acestei cărți e posibil să fie dificilă datorită emoțiilor care le poate evoca. Într-o țară ca România, cu moștenirea a multor generații aflate în conflict intern cu ele însele (datorită regimului comunist), aproape cu toții am fost marcați mai mult sau mai puțin de cele evocate în prezenta carte. Contrar a ce credem mulți dintre noi, suntem victimele multor conflicte inconștiente, iar moștenirea noastră, dacă aceste conflicte nu sunt rezolvate, va fi transmiterea mai departe a acestora viitorilor copii.

Alice Miller a fost curajoasă. Nu este ușor să spui în mod deschis faptul că mulți părinți care au (așa cum percep ei) un stil corect de creștere, de fapt, undeva, au greșit datorită faptului că ei înșiși nu și-au descoperit adevăratul eu în copilărie, iar acum caută o rezolvare prin propriul copil.

Alice Miller vorbește despre eul încătușat din noi, copilăria noastră care a fost marcată de momente când a trebuit să ne depunem autenticitatea și individualitatea pentru acceptarea din partea părinților, societății etc.

Ea a susținut faptul că multe dintre probleme cu care ne confruntăm începând cu adolescența: de la cele sociale până la cele personale, chiar și cele extremiste, își au originea în suferința și furia refulată din copilărie.

Este posibil să citiți cartea fără nicio trăire. Este însă posibil să o închideți cu ferocitate după un număr de pagini. Sau poate veți plânge și vă scufundați în cugetări. Indiferent de reacție, trebuie să vă puneți întrebarea: De ce reacționez astfel? De fapt, Alice Miller nu dorește altceva decât să te încurajeze să îți pui întrebările pe care nu ai îndrăznit până acum, sau să le confrunți în interior.

Pentru psihologi trebuie să fac remarca că această carte este scrisă în viziune psihodinamică, Alice Miller făcând frecvent legături cu concepte psihanalitice.

Cartea nu are o structură clară. De fapt, nu poate fi catalogată nici ca o carte științifică, dar nici ca un jurnal sau ficțiune. Este undeva pe la mijloc, Alice Miller apelând la un mod de a se exprima similar cursurilor universitare sau prezentării în cadrul unei conferințe. Este semi-profesional scris, cu multe picături personale.

De asemenea, cartea tratează foarte pe larg problematica depresiei și a grandomaniei ca simptome ale unei copilării „furate”.

În concluzie, cartea Drama copilului dotat de Alice Miller, este o carte care va pune sub semnul întrebării tot ce ține de creșterea ta ca individ cât și creșterea viitorilor copii. Este o carte pe care fie o înțelegi, fie o renegi. Tu alegi.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DRAMA COPILULUI DOTAT?

Vezi toată lista de cărți scrise de Alice Miller sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DRAMA COPILULUI DOTAT CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Drama Copilului Dotat
Autor: Alice Miller
An apariție : 2013
Editura: HERALD
Nr. Pagini: 151
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 26.09.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

0 0 votes
Article Rating
Sergiu Telbisz este redactor Booknation.ro de 2497 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments