Recenzie „Drumul către Wigan Pier”, de George Orwell

de | oct. 16, 2021 | Beletristică, Istorie, Jurnale, Recenzii cărți, Sociologie

🔥 CARTEA DRUMUL CĂTRE WIGAN PIER ARE REDUCERE PE:

„Drumul către Wigan Pier” ne expune o viziune infernală asupra unei Britanii dărâmate, înainte de a oferi o lungă meditație asupra creării unei societăți mai echitabile. Autorul este în favoarea unei soluții socialiste, dar petrece mai mult timp derizând în principal susținătorii clasei de mijloc ale socialismului, cu o voce și un stil care să-i garanteze astăzi o atenție din partea cititorului. Există o mulțime de ramificații despre structura claselor britanice, diviziunea nord-sud și amestecul lor – o temă care pare să fi aprins recent un foc de tufiș.

Cartea este împărțită în două părți: prima jumătate este un raport al experiențelor și descrierea lui Orwell a vieții clasei muncitoare din comunitățile industriale din nordul Angliei, a doua examinează propriile sale opinii politice, o reflectare asupra propriei înţelegeri a dogmelor socialismului şi a problemelor cu care acesta se confrunta în încercarea de a recruta noi adepţi din clasa de mijloc. Călătoria în Nord îi oferă prilejul de a descoperi importanţa pe care principiile socialismului, precum şi apartenenţa la naţiunea engleză, le aveau în viaţa sa (acestea dublate de nesfârşite permutări şi combinaţii, aveau să îl preocupe pentru tot restul vieţii).

„Drumul către Wigan Pier” este o relatare profundă și puternică a vieților trăite în sărăcie și lipsuri într-o perioadă a salariilor mici și a sprijinului guvernamental limitat. Orwell descrie locuințe nefaste (inclusiv casa de cazare în care stă), condițiile dure de muncă și efectele devastatoare ale șomajului. Și, de asemenea, descrie în mod viu curajul și demnitatea oamenilor pe care îi întâlnește. Ca mai apoi, Orwell să examineze propriile apartenențe politice și sociale cu o impresionantă capacitate de a provoca și de a pune la îndoială. Apără valorile clasei de mijloc în timp ce critică eșecurile propriei clase, susține socialismul în timp ce critică mișcarea socialistă din Anglia.

Pe lângă cunoștințele acumulate de-a lungul lecturii, trebuie să recunosc că: prima parte mi s-a părut extrem de interesantă, atât pentru latura sa istorică-educativă, cât și pentru detalierea minuțioasă ale obiceiurilor, relatarea cât mai precisă ale vieții din prima parte a secolului XX; cât despre partea a doua, legată de socialism, recunosc cu fără mustrări de conștiință neagrearea sigură pe care o am eu față de socialismul elogiat de autor. Sigur, suntem în măsură să decidem ce ne este pe plac, și ce nu, dar forma idealizată de autor mi s-a părut lipsită de gust, mai ales după ce statul nostru a avut o experiență urâtă cu socialismul & Co.

Sunt la prima întâlnire cu acest autor, am început să citesc „Ferma animalelor”, și din păcate privesc cu alți ochi ideea de a continua. Sper cu râvnă să-mi treacă acest pas emoțional negativ, și să revin la celelalte opere fără prejudecata socialismului deghizat, să nu caut acel „ceva” ascuns printre mesajele cărților consacrate și adorate de public.

Cartea este de citit, mai ales de către cei curioși să-l cunoască pe autor mai bine, viziunile și percepția pe care o avea vis-a-vis de politică și orânduire. Nu regret lectura ei, ci doar impactul emoțional pe care l-a avut. De gustibus.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DRUMUL CĂTRE WIGAN PIER?

Vezi toată lista de cărți scrise de George Orwell sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DRUMUL CĂTRE WIGAN PIER CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Drumul Către Wigan Pier
Autor: George Orwell
An apariție : 2018
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 16.10.2021
Nota recenzorului: 7

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Twilight-povestea care a furat atâtea inimi Twilight este celebra poveste de dragoste dintre un vampir și o ființă umană. Când a apărut seria ce îi are ca protagoniști pe Bella Swan și pe Edward Cullen, nimeni nu s-ar fi gândit că vom avea parte și de Midnight Sun....

Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

Un memoriu puternic publicat pentru prima dată în urmă cu 35 de ani în Germania (urmat de o o adaptare cinematografică în SUA), care nu arată nici un semn de greșeală sau zgârâietură auditivă în noua traducere De la Humanitas. Povestea Christianei F., o adolescentă...

Recenzie “Pânză de păianjen” de Cella Serghi

Recenzie “Pânză de păianjen” de Cella Serghi

Romanul debutează cu o bârfă aprins discutată de către toți: “Diana Slavu divorțează”. O fi vorba de o dezmățată și o frivolă (cum afirmă gurile rele)? Cine este această Diana Slavu care a încins spiritele și i-a pus pe toți pe bârfe? Romanul scoate în prim-plan...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 302 zile și a scris până acum 126 articole. Se află pe poziția 6 din 45 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments