Recenzie “Dulce Răzbunare” de Joe Abercrombie

by | Jan 26, 2019 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA DULCE RĂZBUNARE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Sunt un fan înfocat al lui Abercrombie, tot ce-am citit scris de el a fost o încantare şi un deliciu pentru mine, iar Dulce Răzbunare n-a făcut excepție de la regulă.

Are câteva mari atuuri pe care ştie să le exploateze la maximum. Primul este genialul univers întunecat pe care-l construieşte format dintr-un cockteil de trădări, de violență şi cruzime, de intrigi politice şi strategii militare, uneltiri şi comploturi, bătălii, relații toxice, totul pe fondul unui război fără sfârşit.

Am văzut iadul. Este un oraş sub asediu.

Al doilea este sarcasmul şi umorul cinic şi sec, fix pe gustul meu, modul imprevizibil în care dintr-o replică ironică şi acidă, care-ți ridică colțurile buzelor, te azvârle într-un abis al atrocitații şi brutalitații. 

Dar, probabil, cel mai mare avantaj sunt personajele. Abercrombie nu creeaza eroi, ci anti-eroi, scursura şi pleava societații, cei mai răi dintre cei mai răi, pe care până la sfârşitul cărții îi aduce la cel mai josnic nivel la care ar putea să ajungă un individ. Te-ai aştepta, având în vedere acest lucru, să fie cele mai detestate personaje, dar, şi aici intervine farmecul si talentul autorului, ajungi chiar să-i îndrăgeşti, să le savurezi fiecare replică mucalită, să trăieşti fiecare succes şi eşec ca şi cum ar fi ale tale şi să nu te poți decide pe care-l adori mai tare. Exploatează la maximum şi scoate la lumină cele mai mizerabile şi “bolnave” tipologii: meschine, crude, sângeroase, schilodite fizic şi mental, cu suflete mustind de ură şi răzbunare, corupți până-n măduva oaselor de putere, lăcomie şi ambiție, cu inimile ciuntite şi goale, perfizi şi ipocriți, egoişti şi malefici, lipsiți de orice valori morale elementare.

Povestea, care ne poartă în universul beligerant, plin de răsturnări de situație şi suspans al trilogiei Prima Lege, urmăreşte răzbunarea unora şi lăcomia altora.

Monza Murcatto, fost căpitan-general al oastei de mercenari, O Mie de Săbii, neînduplecată, sângeroasă si de temut, strânge o banda pestriță care să o ajute să-şi ducă planurile la bun sfarsit. Telul: şapte crime, şapte oameni care-au schilodit-o şi i-au ucis fratele, şapte oameni care trebuie să moară.

Dă-mi doar prieteni răi. Pe ei îi pot întelege.

Banda, în frunte cu Monza, însumează şapte oameni, toți aleşi pe sprânceană şi avizi de câştig:

  • Fiori, un ucigaş nordic sătul de faptele comise care-şi caută mântuirea şi visează să devină un om mai bun (din păcate, asta rămâne doar un vis pentru că viața lui are prostul obicei de a nu merge bine, iar bunele intenții îl aduc fix în căcat).
  • Prietenosul, un fost puşcăriaş, obsedat de numere, pasionat de bucătărie, posesor al unui calm magic şi a unei forțe de temut. Tăcerea şi pasiunea psihotică pentru numere nu-l fac chiar popular şi nu prea îl ajută să-şi facă prieteni, dar oricum nu ăsta este scopul lui.
  • Morveer şi Day, meşter al otrăvurilor şi tânăra lui ucenică, încrezuți, frustrați, egocentrici şi paranoici, cărora le este peste putință să înțeleagă diferența dintre o crimă şi un măcel. Principiul lor e simplu: Prudența mereu pe primul loc. Fără riscuri. Fără accidente.
  • Vitari, o veche cunoştintă din Prima Lege, torționară recunoscută şi mamă dedicată, calculată, materialistă, dura ca o stâncă şi extrem de periculoasă.
  • Nicomo Corso, mercenar alcoolic, amuzant, spiritual şi corupt până-n măduva oaselor, a cărui minte perfidă nu are egal.
    Aşa e viața de bețiv. Un sfert din ea ți-o petreci în cur, un sfert în genunchi, un sfert în nas şi restul îndoit de şale.

Toți sunt o apă şi un pământ, şi mărşăluiesc pe lângă porțile iadului, iar Monza nu se diferențiază cu nimic de ei: îl are pe dracu’ în ea, iar setea de răzbunare îi întunecă mintea şi îngheață sufletul. A fost un simbol, o deschizătoare de drumuri, admirată şi temută, în egală măsură, dar zilele ei de glorie au apus când cicatricile i-au împânzit şi schilodit trupul. Acum e doar o criminală fără scrupule şi de neoprit.

O adunatură de ticăloşi, şi ce îi face, totuşi, simpatici şi agreabili? Urma de conştiintă, toți fac diferența dintre bine şi rău, şi, în ciuda acțiunilor sângeroase, toți se judeca, au regrete şi realizează că trebuie să se schimbe. Rezonezi cu fiecare în parte şi orice dispariție din scenă te întristează şi dezamăgeşte.

Dar în lumea sfâşiata de război a lui Abercrombie diferența între erou şi ticălos, soldat şi asasin este dată doar de malul râului pe care te situezi, iar traversarea dintr-o parte în alta e la mâna zarurilor şi a norocului.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DULCE RĂZBUNARE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Joe Abercrombie sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DULCE RĂZBUNARE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Dulce Răzbunare
Autor: Joe Abercrombie
An apariție : 2017
Editura: NEMIRA - COLECTIA NAUTILUS
Nr. Pagini: 799
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Publicată la 26.01.2019
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Iarna Crimelor Perfecte” de Tony Mott

Recenzie “Iarna Crimelor Perfecte” de Tony Mott

Sunt la prima întâlnire cu cărțile scrise de autoarea Tony Mott. Va spun sincer că până să încep să caut mai multe informații despre ea am avut senzația că este bărbat. Poate asta a fost și intenția autoarei Antoaneta Galeș atunci când și-a ales acest pseudonim...

Recenzie “Pe marginea prăpastiei” de Roland Smith

Recenzie “Pe marginea prăpastiei” de Roland Smith

Pe marginea prăpastiei este cel de-al doilea volum al seriei pentru adolescenți scrise de autorul american Roland Smith. Seria conține până în prezent 4 cărți. Despre prima carte, Peak v-am vorbit în articolul dedicat. Din cele 4 cărți însă în limba română sunt...

Recenzie „The only girl in the world” Maude Julien

Recenzie „The only girl in the world” Maude Julien

Voi ați privit filmul G.I.Joe? Sau G.I.Jane ar fi mai potrivit! Pregătirile fizice și mintale prin care trec băieții și Jordan O'Neil (Demi Moore) sunt flori de cuc, de soc, de câmp și parașute rupte pe lângă cei 18 ani petrecuți de Maude alături de părinți. La 4 ani,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 887 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 4 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mirela Barbălată

Nu citesc genul acesta de cărți dar recenzia ta este tentantă 😉 😉 .