Recenzie „Eleanor Oliphant se simte excelent” de Gail Honeyman

de | dec. 28, 2020 | Beletristică, Cărți Premiate, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Eleanor Oliphant se simte excelent de Gail Honeyman„Eleanor Oliphant se simte excelent” este romanul de debut al lui Gail Honeyman. Cartea a fost lansată în anul 2017 iar scriitoarea scoțiană a câștigat Premiul Costa Debut 2017 datorită acestui volum.

Cartea se încadrează în genurile roman de ficțiune, roman psihologic, dar și carte de dragoste sau de familie. 

Pe mine m-a impresionat nespus „Eleanor Oliphant se simte excelent” de Gail Honeyman

Deși pe la începutul cărții mi se părea că personajul principal, Eleanor, este enervant și tipicar, că nu poate exista o asemenea persoană în viața reală, continuarea lecturii m-a făcut să empatizez cu ea și să o înțeleg mai bine. Eleanor Oliphant nu este o eroină obișnuită. Este cât se poate de introvertită. Are fixurile ei și crede că lumea are o problemă și nu ea.

Ba chiar te întrebi cum de reușește o asemenea femeie să supraviețuiască în ziua de azi, cu un job, un loc al ei și preocupări atât de ciudate. Dar iată că există. Și este un personaj unic, care are darul de a te face să-l eviți, dar în același timp de a te face să vrei să-l înțelegi mai bine.

Eleanor nu are un soț. Nu are nici un iubit și nici prieteni. Nu are animale de companie și trăiește singură într-un apartament oferit de serviciile sociale. Ușor ușor, ni se va dezvălui pe parcursul paginilor viața ei. Nu doar prezentul, ci și trecutul. Acesta, mai ales, a dus la construirea caracterului și obiceiurilor femeii.

Deși titlul romanului sugerează că personajul se află într-un moment bun al vieții, nu este deloc așa

Știi când întrebi o persoană cum mai este și îți răspunde „Bine”? Probabil te mulțumești cu acel răspuns simplu, fără să întrebi mai departe și să intri în amănunt despre starea de spirit și viața celuilalt. Dar în spatele acestui „bine” sau „fine” în engleză, se ascund mai multe posibilități. De multe ori negative. Așa și cu Eleanor.

Cu toate că nu are la începutul poveștii cine să o întrebe dacă este într-adevăr bine sau nu, va avea parte pe parcurs de prieteni adevărați. La fel de bizari ca ea, dar cu care se va completa de minune. Destinul îi va pune în calea ei pe Raymond, tehnicianul IT de la firma la care lucrează și pe Sammy, un bătrân optimist, dar care nu mai are mult de trăit.

Cu toate că fizic trăiește în prezent, muncește și își duce viața într-un fel sau altul, Eleanor trăiește mai mult în trecut

Și asta din cauza evenimentelor care s-au produs atunci. A avut o mamă ciudată, o soră mai mică și un iubit violent, de care a avut puterea să se despartă. Ba chiar convorbirile cu mami continuă și acum. Însă citind mai departe și privind dincolo de aparențe, vei vedea că unele lucruri nu sunt ceea ce par. Ba posibil ca la un moment dat să o crezi chiar pe ea vinovată de anumite lucruri.

Recomand cu căldură cartea „Eleanor Oliphant se simte excelent”. Știu că a tot fost promovată și lăudată de multă lume, dar mie chiar mi-a plăcut. Consider că își merită aprecierile. Nu este deloc o carte obișnuită și mă bucur că am ajuns în sfârșit să o citesc. În plus, abia aștept să îl citesc și pe Fredrik Backman ale cărui romane se zice că ar fi în genul acestei lecturi emoționante.

Titlu: ELEANOR OLIPHANT SE SIMTE EXCELENT
Autor: Gail Honeyman
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 355
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1003

Alte recenzii de la Gail Honeyman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 10 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments