Recenzie „Elizabeth a dispărut” de Emma Healey

by | Aug 22, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA ELIZABETH A DISPĂRUT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

elizabeth-a-dispărutElizabeth a dispărut e un roman proaspăt în Romania, care a apărut în colecția BUZZ Books de la Litera, o colecție pe care am așteptat-o tare mult timp și pe care plănuiesc să o citesc în întregime.

Când am citit descrierea de pe spatele romanului, am simțit că Elizabeth a dispărut va fi o adevărată provocare. Dacă de obicei citesc cărți young adult, în care personajele principale sunt adolescenți, Elizabeth a dispărut prezintă povestea unei bătrâne de 82 de ani, pe nume Maud.

Maud e un personaj-narator care m-a cucerit din prima. O doamnă în vârstă cu un început de Alzheimer, care gândește totuși cât se poate de lucid, creionând detaliile cu o delicatețe aproape lirică.

Maud se împarte între obiceiurile zilnice de femeie pensionară și regresiile din trecut, inclusiv dispariția cele mai bune prietene ale ei, Elizabeth. Când pornește în căutarea unor răspunsuri, nimeni nu o susține, nici mult iubita ei fiica, nici Peter, fiul lui Elizabeth. Am asemănat-o pe Maud la un moment dat cu Miss Marple din romanele polițiste ale Agathei Christie, dar cred că am empatizat mai mult cu Maud. Deși romanul se citește extrem de ușor, Elizabeth a dispărut e o carte complexă, cu o acțiune complicată și multe răsturnări de situație. Nu aș putea să o încadrez într-un singur gen, deoarece Elizabeth a dispărut are de toate: de la fluiditatea lecturii până la acțiunea care te ține în suspans și totodată te emoționează până în măduva spinării.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Emma Healy
– Nu a dispărut…
– Atunci, unde este? Am fost acasă la ea.
– Ei bine, dragă, zice femeia privind grupul. Poate ai greșit casa. (…)
– N-am greșit casa, spun eu încet, cu fermitate, afirmația făcându-mă să mă simt ca un copil mic. Nu sunt proastă. Elizabeth a dispărut. În tăcerea lăsată, trag anevoie aer în piept. De ce nu vă pasă? De ce nimeni nu face nimic? Am impresia că încep să țip, dar nu mă pot abține. Ar fi putut să i se întâmple orice. Orice! De ce nu face nimeni nimic pentru a o găsi?

Nu cred că există un roman psihologic-de dramă-thriller mai bine creionat decât Elizabeth a dispărut, care e mai mult decât o poveste detectivistică. Cartea mi-a amintit, oarecum, de Altfel…și totuși Alice, un alt roman în care se vorbește despre această boală și, deși subiectul abordat de cartea Emmei Healey nu este unul întocmai unic (am citit destul de multe cărți care ne prezintă efectele în timp ale Alzhemeir-ului), maniera în care scriitoarea ne prezintă evoluția acestei boli, descrisă în mod amănunțit, este cu siguranță unică. Cred că romanul lui Healey e una dintre cărțile esențiale ale umanității, deoarece omul mereu va căuta să afle răspunsuri legate de propria minte, răspunsuri pe care autoarea le oferă limpede. Cred că la descrierea acestei boli a contribuit foarte mult și intercalarea planurilor temporale, acțiunea petrecându-se atât în trecut, cât și în prezent.

Elizabeth a dispărut este o carte despre moarte și despre boală, despre dorința de a (te) salva din capcana propriei minți. Un roman care se citește ușor și se uită greu. Sau, poate, mai bine spus, nu se uită niciodată. Una dintre cele mai bune și inteligente cărți pe care le-am citit vreodată, care mi-a întărit ideea că suntem oameni și ruinăm tot ce atingem, inclusiv pe cei pe care-i iubim.

Lecturi senine! 😀

Titlu: Elizabeth A Dispărut
Autor: Emma Healy
An apariție : 2016
Editura: LITERA (COLECțIA BUZZ BOOKS)
Nr. Pagini: 286
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 22.08.2016
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Așteaptă-mă” de Elisabeth Naughton

Recenzie ”Așteaptă-mă” de Elisabeth Naughton

Pe Elisabeth Naughton am cunoscut-o prin intermediul seriei Casa Păcatelor. M-am îndrăgostit iremediabil de stilul ei de a scrie și am savurat fiecare carte din serie ca și cum ar fi fost ultima mea lectură. Urmează să scriu o recenzie și pentru această serie, însă...

Recenzie “181 de pagini cu povesti”

Recenzie “181 de pagini cu povesti”

Cum va spuneam și în alte recenzii la cărți cu povești, astăzi este foarte dificil să convingi nouă generație să citească o carte. Și asta nu doar datorită faptului că ei sunt mult mai atrași de imagini, de filme și de sunete decât de pagina clasică de hârtie a unei...

Arianna Suduc este redactor Booknation.ro de 1991 zile și a scris până acum 176 articole. Se află pe poziția 8 din 151 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela

O carte interesanta si captivanta 🙂

Cornelia

O carte foarte interesantă, mi-a plăcut foarte mult si sunt de acord cu tine cu afirmația “nu se uita niciodată “cel putin eu nu cred ca o voi uita.