Recenzie „Emma”, de Jane Austen

de | ian. 6, 2023 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

Am iubit-o pe Emma, ​​așa cum am făcut-o cu orice alt roman scris de Jane Austen. După părerea mea, autoarea asta a fost un geniu!
Mi se pare plăcută lectura și stilul ei de a scrie; intrigile ei sunt amuzante și pline de spirit. Ea folosește ironia pentru a ridiculiza clasele superioare ale timpului ei și, de asemenea, pentru a picta o imagine vie a modului în care femeile din acea clasă și-au condus viața.

Emma Woodhouse este o femeie sigură din punct de vedere financiar, care se află în mod remarcabil într-o stare de putere în casa ei. Acest lucru îi oferă opțiunea de a „nu se căsători niciodată”. Cu toate acestea, Jane Fairfax nu este atât de norocoasă și este pusă pe calea angajării ca guvernantă. Amplasată în orașul de țară Highbury, Emma locuiește la Hartfield împreună cu tatăl ei, vecini cu prietenii lor dragi din Randalls – domnul și doamna Weston. Emma crede că este maestru al matchmaking-ului și, atunci când misteriosul Frank Churchill reia legătura cu tatăl său, domnul Weston, apar răutăți și dureri de inimă.

Intriga a fost amuzantă și captivantă și mi s-a părut cu adevărat o „adevărată schimbare de pagini”. În ciuda faptului că Austen povestește drama lor cu un ton ușor sarcastic, am simțit totuși că mă conectez cu personajele ei și că mi-a păsat de fapt ce sa întâmplat cu ei. Mi-a plăcut chiar și domnișoara Bates, mătușa enervantă a lui Jane Fairfax, care se scufundase din prosperitate în circumstanțe nefericite.
Aspectul romantic a fost unul dintre motivele pentru care l-am iubit atât de mult. A fost captivant și distractiv și a făcut-o pe Emma să fie în general ușoară și o bucurie de citit de la început până la sfârșit.
Am avut șansa sa citesc cartea in original, cât și în traducere. Română a facilitat și rotunjit colțurile din engleză ursuză. Spunând asta, totuși, l-aș recomanda cu căldură celor care sunt îndrăgostiți de dragostea curtenitoare, cavaleri și snobismul englezesc.

Bineînțeles că am mai citit-o pe Emma, ​​o dată la liceu și o dată ca parte a unui curs de literatură Jane Austen pentru a-mi absolvi licența în literatură engleză la facultate. Unul dintre lucrurile pe care le iubesc la „clasici” este că obții ceva nou din ele de fiecare dată când îi citești și, desigur, Emma nu este diferită, așa că am ales s-o citesc din nou ca parte a unei provocări lăuntrice. Unii dintre voi s-ar putea să nu știți, dar „Emma” este de fapt baza pentru filmul modern, Clueless, care a devenit un fișier „cult clasic” la sfârșitul anilor 1990. Deși Austen ar putea fi considerată de „modă veche” sau „plictisitoare” pentru unii, poveștile ei sunt cu adevărat atemporale și relevante chiar și în cultura mai recentă.

 

 

Titlu: EMMA
Autor: Jane Austen
An apariție : 2021
Editura: BESTSELLER
Nr. Pagini: 649
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 2936

Alte recenzii de la Jane Austen:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 3 ani, 1 lună, 7 zile și a scris până acum 166 articole. Se află pe poziția 6 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments