Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

de | oct. 23, 2021 | Beletristică, Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă.

Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a cunoscut mai mult succes după moarte. Se remarcă ca scriitor profesionist, cu un talent aparte și cu un stil inegalabil.

Totul se întâmplă în perioada secolelor XVIII-XIX, la Longbourn, într-o societate a bunelor maniere, dar și una în care încă se mai pune accentul pe diferențele de clasă.

Personajele care pun bazele poveștii de iubire sunt Elizabeth – care, alături de cele 4 surori ale sale, formează familia Bennet și domnul Darcy- ajuns de curând în zonă, alături de cel mai bun prieten al său, domnul Bingley.

Una dintre preocupările surorilor Bennet și a oricărei domnișoare aflată la vărsta potrivită măritșului erau balurile, locul unde toți ofițerii soseau. Balul este un laitmotiv și pentru cei doi protagoniști, dar care vor depăși această dimensiune.

,,A iubi dansul era un semn sigur că te afli la un pas de a te îndrăgosti.″

Priviri și schimburi de replici intelectuale, uneori acide, păreri ale prietenilor ce desconsideră felul celuilat de a fi, momente de înțelegere izolate sau scrisori care explică contexte sunt modurile în care atât Darcy, cât și Elizabeth își manifestă sentimentele unul față de celălat.

,,Avem amândoi o dispoziție neprietenoasă, taciturnă, și nu ne place să vorbim decât dacă ne așteptăm să rostim ceva care va uimi întreaga încăpere și poate fi lăsat posterității cu toată greutatea unui proverb.″

El pare total dezinteresat, rezervat în atitudine și comportament, ușor inabordabil. Ea e tânără, mândră, plină de viață, sinceră, dar înțeleaptă. Iar un final fericit al istoriei dintre cei doi a însemnat renunțarea treptată la orgolii și la problemele apărute din pricina societății dificile.

Pe lângă cuplul Elizabeth-Darcy, cartea îi pune în evidență și pe Jane și domnului Bingley a căror relație pare mult mai umană și firească. Cei doi se cunosc la balul dat în cinstea lui, iar Bingley, deși este abia ajuns în oraș reușește să cucerească inimile tuturor.

Mândrie și prejudecată pune, subtil, în paralel cele două relații și conturează cel puțin patru personalități diferite, dar care, fiecare urmându-și drumul, ajung să își atingă idealurile și să dea un curs fericit vieții lor.

Cu un stil clasic, destul de ușor de citit și cu un fir narativ bine punctat, romanul devine unul captivant, de citit și recitit.

Titlu: MÂNDRIE ȘI PREJUDECATĂ
Autor: Jane Austen
An apariție : 2014
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1115

Alte recenzii de la Jane Austen:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

5 1 vote
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments