Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

de | oct. 23, 2021 | Beletristică, Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MÂNDRIE ȘI PREJUDECATĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă.

Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a cunoscut mai mult succes după moarte. Se remarcă ca scriitor profesionist, cu un talent aparte și cu un stil inegalabil.

Totul se întâmplă în perioada secolelor XVIII-XIX, la Longbourn, într-o societate a bunelor maniere, dar și una în care încă se mai pune accentul pe diferențele de clasă.

Personajele care pun bazele poveștii de iubire sunt Elizabeth – care, alături de cele 4 surori ale sale, formează familia Bennet și domnul Darcy- ajuns de curând în zonă, alături de cel mai bun prieten al său, domnul Bingley.

Una dintre preocupările surorilor Bennet și a oricărei domnișoare aflată la vărsta potrivită măritșului erau balurile, locul unde toți ofițerii soseau. Balul este un laitmotiv și pentru cei doi protagoniști, dar care vor depăși această dimensiune.

,,A iubi dansul era un semn sigur că te afli la un pas de a te îndrăgosti.″

Priviri și schimburi de replici intelectuale, uneori acide, păreri ale prietenilor ce desconsideră felul celuilat de a fi, momente de înțelegere izolate sau scrisori care explică contexte sunt modurile în care atât Darcy, cât și Elizabeth își manifestă sentimentele unul față de celălat.

,,Avem amândoi o dispoziție neprietenoasă, taciturnă, și nu ne place să vorbim decât dacă ne așteptăm să rostim ceva care va uimi întreaga încăpere și poate fi lăsat posterității cu toată greutatea unui proverb.″

El pare total dezinteresat, rezervat în atitudine și comportament, ușor inabordabil. Ea e tânără, mândră, plină de viață, sinceră, dar înțeleaptă. Iar un final fericit al istoriei dintre cei doi a însemnat renunțarea treptată la orgolii și la problemele apărute din pricina societății dificile.

Pe lângă cuplul Elizabeth-Darcy, cartea îi pune în evidență și pe Jane și domnului Bingley a căror relație pare mult mai umană și firească. Cei doi se cunosc la balul dat în cinstea lui, iar Bingley, deși este abia ajuns în oraș reușește să cucerească inimile tuturor.

Mândrie și prejudecată pune, subtil, în paralel cele două relații și conturează cel puțin patru personalități diferite, dar care, fiecare urmându-și drumul, ajung să își atingă idealurile și să dea un curs fericit vieții lor.

Cu un stil clasic, destul de ușor de citit și cu un fir narativ bine punctat, romanul devine unul captivant, de citit și recitit.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MÂNDRIE ȘI PREJUDECATĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Jane Austen sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MÂNDRIE ȘI PREJUDECATĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Mândrie și Prejudecată
Autor: Jane Austen
An apariție : 2014
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 23.10.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Între două lumi” de Suleika Jaouad

Recenzie ” Între două lumi” de Suleika Jaouad

Timpul ma pândea ca pe o pradă. Lupta cu leucemia, flirtul și umilința cu grotescul bolii, renunțarea la mândrie, orgoliu, acceptarea iminenței sfârșitului, renunțarea la gânduri de viitor și ancorarea în prezent, cu pași mici zi după zi, încercarea de a profita de...

Recenzie „Acest tărâm al blândeții” de William Kent Krueger

Recenzie „Acest tărâm al blândeții” de William Kent Krueger

Înainte să ajung la final, Acest tărâm al blândeții m-a cucerit iremediabil, dacă e să fiu sinceră până la capăt, a făcut-o de la primul capitol. Am lins-o, n-am citit-o, pe nerăsuflate. Profund, adânc, simplu și pe înțelesul oricui la orice vârstă și nivel, o odisee...

Recenzie „Abis” de Monica Ramirez

Recenzie „Abis” de Monica Ramirez

Abis, al cincilea volum din seria Alina Marinescu, mi-a depășit cu mult așteptările. Într-o recenzie anterioară, la alt roman din această serie, spuneam că Alina renaște și se reinventează, în urma suferinței pierderii lui Alex. Despre acest roman nu știu ce aș putea...

5 1 vote
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1705 zile și a scris până acum 91 articole. Se află pe poziția 8 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments