Recenzie Emoții de Iulia-Florentina Paciurea

de | mart. 15, 2019 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA EMOȚII ARE REDUCERE PE:

Între bizareriile mele de femeie, intră și preocuparea pentru ambalaj; da, mă emoționează frumosul și da, contează și coperta unei cărți. Susțin ferm opinia  “nu  judecăm după coperta (sau aspect)” o carte (sau fiinta), dar dacă se întâmplă că ea să ne placă, atunci e cu atât mai bine, nu-i așa?

     Emoții, primul volum de poezie semnat Iulia-Florentina Paciurea, poartă cu grație și delicatețe  (deloc întâmplătoare, aș zice) o astfel de copertă, și nimic nu mi s-a părut mai firesc decât să vă semnalez și vouă acest lucru. În ce mă privește, aflată la a treia întâlnire cu scriitura sa pot spune hotărât că Emoții mi-a câștigat detașat votul pentru coperta.

Autoare a prozelor Violet, Déjà vu și Apă plata cu lămâie, Iulia F. Paciurea găsește încă timp (și inspirație)  să scrie și poezie. Și o face destul de bine, în tot cazul, accesibil, pentru o mare categorie de cititori, care se vor recunoaște adesea în temele abordate.

Nu intră în preocupările acestei autoare contemporane  ideile încâlcite și cuvintele afectate, preferând, oricând, simplitatea, firescul, sentimentul authentic. Iubirea, visurile, natura, curgerea timpului, melancoliile, sunt câteva dintre motivele presărate în carte, deci vedeți, Emoții nu este doar un volum învelit frumos, ci ascunde și destul mesaj.

Dacă îți place recenzia cărții EMOȚII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Iulia-Florentina Paciurea

Dovadă a sensibilității și, deopotrivă, a curajului, versurile sunt voit (și asumat) desenate “în dulcele stil clasic”, cu rimă și frecvent catren, așa încât dacă simțiți nevoia să va scuturați puțin de atâta modernism și să (re)aduceți zilelor un pic din farmecul discret al clasicului, acest volum de poezie poate fi o bună ocazie.

    Îmi trebuie o fabrică, / O fabrică de bani, / Să fabric o moneda / Stăpână peste ani. notează penelul în poezia din deschidere M-amăgește iubirea, prilej pentru noi de a cunoaște unul dintre motivele volumului, reluat de mai multe ori: trecerea timpului, acest adevăr implacabil din viața fiecărei celule vii din Univers. Și dacă totuși, printr-o vrajă, am deține cheia tezaurului, am fi, automat, scutiți și de abonamentul costisitor la “uzinele de dor?” Rămâne un mister…

Cu “ochi de copil și gânduri de joacă”, eul nu se poate totuși sustrage melancoliei și frământărilor de adult; dorul  de casă, de universul copilăriei, Crăciunul cu magia și sfințenia lui, liniștea din suflet și zarvă pitorească a jocurilor –  imprimate în simțiri, oriunde ar fi trupul;  Și mi-e dor de casă, oriunde aș fi.

Am vise și doruri strecurate tiptil…/ De Crăciun vârsta și timpul nu au ce să-mi facă, /

(…) Inimi de piatră doar Crăciunul topește, / Nimeni nu-i trist, nimic nu-i pustiu! (…)/ Azi există speranță în toate (De Crăciun)

Iubirea, fie că e dorită, visată, pierdută, chemată este, înainte de toate, simțită cu fiecare nerv și celulă, fiecare gând și respirație. Iubirea este iubită pentru ea însăși ( Iubire, mai stai până mâine; /  Îmi ajungi, nu vreau sare și pâine),  fie că e lumină (Iubire, mai stai până mor/ Cu mâna pe clanță-n pridvor (…) Oricum ești un înger…Mai stai!)  sau întuneric (Amintirea ta e-n mine / (…) Mă-nsoteste ca o umbră / Umbră dulce și năpastă ).

Lucruri mărunte (În târg, Cioara) sau mari întrebări (Efemeri) își găsesc locul între filele cărții. În câteva ocazii  sensurile se adâncesc și capătă o profunzime minunată,  aceea fiind și  zarea în care aș trimite catargele toate (Doina toamnei, Lanuri de fiori, Cadavru de amor).

Citiți!

NOTA: 7 /10

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA EMOȚII CU REDUCERE DE PE:

Titlu: EMOȚII
Autor: Iulia-Florentina Paciurea
An apariție : 2016
Editura: ECOU TRANSILVAN
Nr. Pagini: 111
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 963

Alte recenzii de la Iulia-Florentina Paciurea:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac a fost redactor Booknation.ro și a scris 100 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments