Recenzie Eu sunt Malala de Malala Yousafzai

de | iun. 3, 2015 | Biografii, Cărți Premiate, Jurnale, Memorii, Recenzii cărți, Recenzii filme

IMG_2261În acest weekend a avut loc la Romexpo Bookfest și mi-am zis că nu pot să lipsesc. Cum m-am văzut înconjurată de atâtea cărți am spus clar că nu pot să plec acasă fară a îmi cumpăra cel puțin una. Așa că mi-am ales Eu sunt Malala, ediție cartonată de la editura Art. După doar două pagini, am simțit că nu pot să mă opresc și nici nu m-am oprit până nu am terminat-o.

Malala este membră a unui trib denumit paștun, fiica lui Ziauddin si a lui Toor Pekkai și locuiește în Mingora, cel mai mare oraș din valea Swat, în nordul Pakistanului.

Conform tradiției din Pakistan, în cazul în care în familie se naște un băiat, evenimentul se sărbătorește, iar numele pruncului este scris pe arborele familiei, însă dacă se naște o fată, tinerii părinți nu sunt vizitați de rude, iar proaspăta mamă este compătimită de prietene.

Insă în cazul Malalei, tatăl ei nu a ținut cont de tradiții iar numele ei a fost scris alături de numele celor 2 frați ai ei pe arborele din curte. Familia Yousafzai este una foarte credincioasă, insă limitele impuse de credința islamică sunt prea dure pentru micuța Malala:

„Părea nedrept și inconfortabil să trăiești în spatele unor bucăți de material. Încă de când eram foarte mică, le-am spus părinților că n-aveam să-mi acopăr fața indiferent de ce făceau celelalte fete. Chipul meu era identitatea mea. Mama, care chiar e devotată și ține la tradiție, a fost șocată. Rudele noastre considerau că sunt foarte îndrăzneață. (Unii spuneau că-s obraznică.) Dar tata zicea că pot să fac ce vreau.”

Liniștita existență a comunității începe să fie pusă în pericol de transmisiile radio ale unui fals mullah, care ducea o campanie strictă în ceea ce privește rolul femeii în societatea islamică. Acesta propune ca femeia să fie separată de bărbat, izolată în casă, dedicată rugăciunilor, să nu iasă fară să fie însoțită de un bărbat care să îi fie rudă. De asemenea, interzicea școlile de fete, muzica, televizorul și condamna frizerii care tundeau in ton cu tendințele vestice.

Malala Yousafzai a început lupta contra talibanilor care controlau zona din valea Swat încă de la vârsta de 10 ani. Ea dorea libertatea femeilor de a studia și sustinea drepturile copilului, cauză pentru care aproape și-a pierdut viața.

Recomand această carte tuturor categoriile de cititori, deoarece este o lectură puternic încărcată emoțional. Conturează tabloul unei societăți unde legile sunt făcute de grupările de talibani care înterpretează Coranul și învățăturile religioase după bunul lor plac.

Vă invit cu drag să citiți această carte șinvă garantez că o să vă schimbați modul în care percepeți statele si cultura islamică.

Titlu: EU SUNT MALALA
Autor: Malala Yousafzai cu Patricia McCormick
An apariție : 2015
Editura: GRUPUL EDITORIAL ART
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3262

Alte recenzii de la Malala Yousafzai cu Patricia McCormick:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Denisa Gheorghiescu a fost redactor Booknation.ro și a scris 23 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Gheorghiescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments