În acest weekend a avut loc la Romexpo Bookfest și mi-am zis că nu pot să lipsesc. Cum m-am văzut înconjurată de atâtea cărți am spus clar că nu pot să plec acasă fară a îmi cumpăra cel puțin una. Așa că mi-am ales Eu sunt Malala, ediție cartonată de la editura Art. După doar două pagini, am simțit că nu pot să mă opresc și nici nu m-am oprit până nu am terminat-o.
Malala este membră a unui trib denumit paștun, fiica lui Ziauddin si a lui Toor Pekkai și locuiește în Mingora, cel mai mare oraș din valea Swat, în nordul Pakistanului.
Conform tradiției din Pakistan, în cazul în care în familie se naște un băiat, evenimentul se sărbătorește, iar numele pruncului este scris pe arborele familiei, însă dacă se naște o fată, tinerii părinți nu sunt vizitați de rude, iar proaspăta mamă este compătimită de prietene.
Insă în cazul Malalei, tatăl ei nu a ținut cont de tradiții iar numele ei a fost scris alături de numele celor 2 frați ai ei pe arborele din curte. Familia Yousafzai este una foarte credincioasă, insă limitele impuse de credința islamică sunt prea dure pentru micuța Malala:
„Părea nedrept și inconfortabil să trăiești în spatele unor bucăți de material. Încă de când eram foarte mică, le-am spus părinților că n-aveam să-mi acopăr fața indiferent de ce făceau celelalte fete. Chipul meu era identitatea mea. Mama, care chiar e devotată și ține la tradiție, a fost șocată. Rudele noastre considerau că sunt foarte îndrăzneață. (Unii spuneau că-s obraznică.) Dar tata zicea că pot să fac ce vreau.”
Liniștita existență a comunității începe să fie pusă în pericol de transmisiile radio ale unui fals mullah, care ducea o campanie strictă în ceea ce privește rolul femeii în societatea islamică. Acesta propune ca femeia să fie separată de bărbat, izolată în casă, dedicată rugăciunilor, să nu iasă fară să fie însoțită de un bărbat care să îi fie rudă. De asemenea, interzicea școlile de fete, muzica, televizorul și condamna frizerii care tundeau in ton cu tendințele vestice.
Malala Yousafzai a început lupta contra talibanilor care controlau zona din valea Swat încă de la vârsta de 10 ani. Ea dorea libertatea femeilor de a studia și sustinea drepturile copilului, cauză pentru care aproape și-a pierdut viața.
Recomand această carte tuturor categoriile de cititori, deoarece este o lectură puternic încărcată emoțional. Conturează tabloul unei societăți unde legile sunt făcute de grupările de talibani care înterpretează Coranul și învățăturile religioase după bunul lor plac.
Vă invit cu drag să citiți această carte șinvă garantez că o să vă schimbați modul în care percepeți statele si cultura islamică.