Recenzie ” eu & tu & el & ea sau dialogul generalizat” de Mihail Șora

Titlu: Eu Tu El Ea Sau Dialogul Generalizat
Autor: Mihail Șora
An apariție : 2007
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 197
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 24.07.2018
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI EU TU EL EA SAU DIALOGUL GENERALIZAT PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Dezbaterea verbelor existențialismului la timpul prezent, ca o dovadă de trăirism la intensitate maximă, asta ne propune Mihail Șora în cartea ”eu & tu &el & ea sau dialogul generalizat” apărută la editura Humanitas. Un dialog în care implacabilul ”aici și acum” între asasinarea trecutului și idealizantele așteptări ale viitorului, într-o luptă în care a fi și a avea sunt două împovărătoare verbe, își gânguresc ademenirea în spumoase iluzii.

Cu siguranță că idealizând trecutul faci din prezent doar un prilej de aducere aminte, un subterfugiu al hulpavelor comemorări. Astfel, prezentul devine, aproape inevitabil, mai viu și mai nou decât prezentul.

Omul, umplând până la refuz limitele, trebuie să-și continuie dezvoltarea prezentului și a conștiinței de sine într-un spațiu precis, evitând astfel cursa oarbă între ceva și altceva care, odată cu fiecare ciclicitate ucide speranța, lăsând ca unică soluție de supraviețuire naufragierea eului empiric în bezna instinctului de turmă.

Unicitatea structuralismului și al înțelegerii verbului a fi, atât rațional cât și senzorial, dar mai ales acerba dorință de ridicare din starea de nimicnicie transmisă frenetic de toate religiile lumii, face ca ” aici și acum” să fie învăluită de anumite veleități divine, sufocante și ademenitoare în același timp, totul datorat Ființei, singulară și ireductibilă.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Mihail Șora.

Sugestia subliminală, senzorială și iluzionistă a majusculei, există și coexistă într-o nesfârșită repansare, o sugestie cioraniană în care semiotica comprehensibilități, născută din cuget și simțire, indiferent de dozajul acestora, pot avea nevoie de o eternă remodelare a verbului a fi, interjecțiile continuei descoperiri de sine etalând o răvășitoare iluzie pe care, la un moment dat, omul o amalgamează cu dureroasa sesizare a necunoașterii în întregime a propriului sine, ca într-o neîncetată încercare de umplere a golului lăuntric, deși aceasta ar anula beatitudinea clipei următoare.

O carte dialogată, plină de o răvășitoare savoare.

Lectură plăcută!

ACUM GĂSEȘTI EU TU EL EA SAU DIALOGUL GENERALIZAT PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.