Recenzie „Everville” de Clive Barker

Titlu: Everville
Autor: Clive Barker
An apariție : 2006
Editura: Rao
Nr. Pagini: 736
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Daniela Gîb
Publicată la 30.09.2017
Nota recenzorului: n/a

Everville de Clive Barker trebuie să recunosc că nu a ieşit de tot din zona mea de confort. În drumul meu prin ficţiune am cam exagerat cu scrierile lui Clive Barker. Lumea pe care o crează acest autor este de-a dreptul înfricoşătoare şi haotică, iar partea de groază nu se simte din poveste cât din prăpastia ce se cască la limita dintre realitate şi horror.

Everville este numele unui oraş creat la graniţa dintre această lume şi Quiddity, Marea Viselor. Conform legendei, în Quiddity poţi arunca unui ochi, de trei ori de-a lungul vieţii tale de om. Odată când te naşti, o dată când mori şi o a treia oară în euforia erotismului.

Bazele oraşului Everville au fost puse în anul 1848 de către Maeve O’Connell după planurile repetate de tatăl său la nesfârşitul pe drumul unei călătorii istovitoare în care mulţi îşi vor pierde viaţa, chiar şi Harmon O’Connelly. Se pare că acest plan măreţ i-a fost insuflat de Owen Buddenbaum, o fiinţă misterioasă cu care am avut de-a face de-a lungul romanului, fiind prezent indiferent de secole şi de timpul trecut.

-Uroboros şi Antihristul sunt acelaşi lucru? Întrebă el.

-Este tot diavolul, dar sub alt nume, răspunse Harry.

Nu am prins bine a o cunoaşte pe Maeve că am fost aruncată într-un Everville real, creat după imaginaţia acelui Harmon O’Connell din 1848 care nu a mai apucat să-lconstruiască cu propriile mâini. Dar nici oraşul nu apuc să-l cunosc bine că sunt invadată de spirite misterioase care pun stăpânire pe oameni şi pregătesc o descindere de anvergură asupra acestei lumi. Se pare că spirite misterioase evadează din Quiddity cu planul de a invada lumea reală şi apune stăpânire pe omenire.

-Diavolii te găsesc, pentru că tu ai nevoie de ei. La fel a fost şi în cazul lui Hess. Ai nevoie de ei pentru ca lumea să capete sens pentru tine. Unii oameni cred în… Nu ştiu, în ce cred oamenii?… În politicieni, în vedete de cinema… oftă ea exasperată. Pe tine ce te frământă?

Salvatori se arată la orizont, dar sunt ei oare destul de puternice pentru a face faţă răului ce se arată?

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Clive Barker.

-Cred uneori că există două tipuri de oameni pe lume. Oameni care înţeleg şi oameni care nu înţeleg. Şi dacă nu înţeleg, nu are rost să încerci să le explici, pentru că pur şi simplu este mai mult decât pot ei înţelege şi întotdeauna va fi aşa.

Clive Barker pune bazele unei poveşti horror unde erotismul şi forţele răului se împletesc creând o invazie altfel a lumii unde mintea omenească trebuie să găsească în interiorul său puterea de a învinge.

Everville este un volum nu tocmai potrivit pentru orice vârstă, fiind o lectură dificilă ce te aleargă pe linia fină diferenţei dintre realitate şi coşmar a personajelor ce la însele sunt creionate după şablon.

Unde începe poveste, unde povestea alunecă în coşmar şi unde cititorul de mine s-a ascuns, n-am ştiut să zic pe întreaga lectură, mereu fiind scuturată de o imagine întunecată şi apoi aruncată în Everville, oraşul unde ideea de apocalipsă s-a fondat

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.