Recenzie Excelsior de Alexandru Macedonski

de | sept. 20, 2016 | Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA EXCELSIOR ARE REDUCERE PE:

alexandru-macedonski-excelsior

Cu volumul Excelsior al lui Alexandru Macedonski am făcut încă un pas pe drumul poeziei, căci de la o vreme am sesizat cât de puţină am citit; nu a fost o alegere în mod special, ci una de moment.
Astăzi, la ani distanţă de perioada liceului, un soi de maturitate a făcut să întâmpin cu totul altfel atât poetul, cât şi opera sa.
Dar să o luăm de la început.
Un prim atu al cărţii: editura, care a inclus secţiunile: Cronologie, Prefaţă şi Repere critice.
(cititorii adevăraţi înţeleg cu siguranţă acest atu).
Excelsior include mai multe etape de creaţie ale poetului Macedonski.
Sunt Prima verba (1872) şi Poezii ( 1882) – adică începuturile; despre acestea păreri aproape unanime afirmă că sunt numai creaţii cel mult banale, dacă nu chiar slabe.
În acest sens se menţionează mai ales un romantism întârziat, şi chinul obsesiv al creaţiei în umbra strălucitului  Eminescu.
Personal, am găsit chiar aici titluri care mi-au plăcut mai mult decât reminiscenţele  Rondelului rozelor ce mor: Tânărul bătrân sau Noaptea de aprilie; La harpă , Odă la condeiul meu, Acorduri sfărâmate, Providenţă.
În ele valoarea literară nu ştiu dacă o apropie sau depăşeşte pe cea de mai târziu; ceea ce ştiu însă este efectul, vibraţia cu care le-am simţit.
Iar asta, cred, l-ar fi mişcat poate mai mult pe autor astăzi, decât recunoaşterea mediului academic.
Pentru că, în ciuda unei înverşunări precum o revoltă să nu fie aliniat, redus, închis între graniţele convenţiilor vremii, a tânjit totuşi după sentimentul de apartenenţa la acel mediu.
Tristeţea, senzaţia de neînţelegere şi singurătatea din versurile sale poate că nu au substraturile şi profunzimile metafizice ale lui Eminescu; dar ele nu pot fi negate omului, cu atât mai mult cu cât era un suflet care avea o nevoie vitală să fie înconjurat de oameni.
Mergând mai departe către Excelsior ( 1895 ), de unde critica vremii saluta poezia din ce în ce mai reuşită, prin alimentarea cu tot mai mult combustibil al inovaţiei simbolismului, mi-au plăcut mai ales titluri precum: Cele trei năluci, Stepa, În răstrişte, Nopţile ( de noiembrie, februarie, ianuarie, iulie, decemvrie ), Epigraf.
Surprinzător pentru mine, poate şi pentru alţii, a fost să descopăr că rondelurile nu m-au prins prea mult. Să fi fost poate o incompatibilitate între acele secvenţe concentrate, atât de mult şlefuite şi cititorul din mine?
Dar, în acelaşi timp, întâlnind  Psalmi moderni, am rezonat  mult mai bine.
În ei sunt prezente câteva dintre temele predilecte: singurătatea, tristeţea, viaţă căreia se zbate să-i dea un ţel măreţ , soarta potrivnică, opresiunea contemporanilor, condiţia poetului în lume şi versurile ca alinare fidelă.
Mult mai puţin popular astăzi decât în timpul vieţii – când părea că a făcut o vocaţie în sine mai mult din controverse, decât din meseria de scriitor – Alexandru Macedonski are încă, în opinia mea, destule de arătat.
Acela care abia în jurul vârstei de 40 de ani îşi descoperă şi asumă simbolismul ca stil propriu a lăsat, în afară de opera creată ( în care puţini ştiu că se mai  numără proză si teatru) şi Literatorul, un cerc literar care va deveni promor al modernismului românesc, prin reprezentanţi străluciţi precum Bacovia, Arghezi, Pillat, Tudor Vianu, etc.

Şi se uită, şi se uită mizerabilul destin.

NOTĂ: 8 / 10

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții EXCELSIOR?

Vezi toată lista de cărți scrise de Alexandru Macedonski sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA EXCELSIOR CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Excelsior
Autor: Alexandru Macedonski
An apariție : 2011
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 299
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 20.09.2016
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Recenzie ”Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer

Twilight-povestea care a furat atâtea inimi Twilight este celebra poveste de dragoste dintre un vampir și o ființă umană. Când a apărut seria ce îi are ca protagoniști pe Bella Swan și pe Edward Cullen, nimeni nu s-ar fi gândit că vom avea parte și de Midnight Sun....

Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

Recenzie „Noi, copiii din Bahnhof Zoo” de Christiane F.

Un memoriu puternic publicat pentru prima dată în urmă cu 35 de ani în Germania (urmat de o o adaptare cinematografică în SUA), care nu arată nici un semn de greșeală sau zgârâietură auditivă în noua traducere De la Humanitas. Povestea Christianei F., o adolescentă...

Recenzie “Pânză de păianjen” de Cella Serghi

Recenzie “Pânză de păianjen” de Cella Serghi

Romanul debutează cu o bârfă aprins discutată de către toți: “Diana Slavu divorțează”. O fi vorba de o dezmățată și o frivolă (cum afirmă gurile rele)? Cine este această Diana Slavu care a încins spiritele și i-a pus pe toți pe bârfe? Romanul scoate în prim-plan...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 2325 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 1 din 45 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments