Eu sunt una dintre cititoarele care nu prea merge pe linia cărţilor fanteziste. Am preferat mereu să iau în mâini o carte bazată pe fapte reale sau o beletristică colorată. Cu fantezia am fost mai mereu distanţată şi cu excepţia unor lecturi obligatorii şi a unor autori pe care nu puteam să nu îi îndrăgesc (de exemplu, Bradbury), am păstrat o relaţie mai mult rece cu acest stil livresc. Aşa se face că nu demult (şi aici trebuie să zic că am fost total nepunctuală), m-am apucat de o carte din acest gen, centrată pe publicul young adult. „Fandom. Fantezie periculoasă” semnată de talentata Anna Day. Fiind un roman de debut, cartea are ceva din doza de ingenuitate specifică unei autoare aflate la început de cale, dar pe de altă parte este destul de bine cizelată în ceea ce ţine de subiect, personaje şi emoţii.

Avem în faţa noastră o gaşcă de tineri, amatori de lecturi fanteziste. Figura centrală este Violet, o tânără adolescentă, împătimită de romanul „Dansul pe eşafod”. Aşa se face că aceasta ajunge să fie captivă în cartea sa favorită, alături de prietenii săi: Katie, Alice şi Nate, fratele mai mic, dar tare băgăcios. Porniţi la Comic Con (festival dedicat cosplay-urilor), aceştia se pomenesc într-o lume distopică de unde nu prea mai au cum să scape.

Din acest punct naraţiunea ia o turnură alertă, cu care greu mai poţi ţine pasul, căci eroii trec prin tot felul de schimbări de peisaj, de acţiuni şi transformări, ajungând să descopere ce înseamnă cu adevărat virtutea, cu ce se mănâncă prietenia şi ce înseamnă curajul. Anna Day şi-a plăsmuit personajele într-o manieră aproape canonică acestui gen, aşa că volumul este perfect destinat celor care au îndrăgit seria „Harry Potter” sau „The Hunger Games”. Suntem prinşi într-o lume paralelă, în care binele şi răul nu mai au limite prestabilite, iar personajele încearcă în fel şi chip să îşi păstreze intactă firea umană.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Anna Day

Romanul Annei Day este o gură proaspătă de vitalitate, aducându-ne aminte că uneori este periculos să visezi, iar alteori este chiar benefic. Autoarea a reuşit să creeze o magie, acolo unde banalul acaparase teritoriul. Pe alocuri dur, iar în alte segmente înduioşător, volumul este o relaxare plăcută de la aşa zisele lecturi grele. Aşa că, în această perioadă a anului, când tot ce ne trebuie este o pătră caldă şi o ceaşcă cu ceai, cartea „Fandom. Fantezie periculoasă” este o alegere mai ult decât potrivită, pe care eu o recomand cu încredere.

Şi da, v-am obişnuit cu recenzii mari, dar de data asta am decis că voi evita la maximum spoilere, aşa că fuga după carte la stand-ul editurii Rao.

Titlu: Fandom
Autor: Anna Day
An apariție : 2018
Editura: RAO
Nr. Pagini: 416
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Publicată la 11.11.2018
Nota recenzorului: 6/10

Avatar
Autor: Corina Moisei
Corina e Redactor Activ
Redactor de 1372 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Corina Moisei