Recenzie „Farewell Summer” de Ray Bradbury

de | apr. 29, 2020 | Beletristică, Limbi Străine, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FAREWELL SUMMER ARE REDUCERE PE:

“Farewell Summer” este cel din urmă roman din seria “Green Town” scrisă de autorul american Ray Bradbury. Din această saga mai fac parte cărțile “Dandelion Wine” și “Something Wicked This Way Comes”. Romanul de față a fost publicat inițial în anul 2006.

Este prima carte pe care o citesc de la Ray Bradbury. Și este mai puțin cunoscută decât operele sale “Cronicile marțiene”, “Fahrenheit 451” sau “Omul ilustrat”. Și totuși mie mi-a plăcut extrem de mult și mi-a dat o stare de spirit minunată.

“Farewell Summer” de Ray Bradbury este o operă de ficțiune, cu accente autobiografice

De asemenea, poate fi văzut și ca un bildungsroman, alături de celelalte două volume din seria sa. Cartea urmărește povestea lui Douglas, care alături de fratele său Tom și de prietenii lor din grup încearcă să profite pe cât de mult cu putință de vara târzie care încă stăpânește Green Town.

Este 1 octombrie, ziua când toți pot spune cu adevărat “Adio, vară!”. Aerul este încă călduț, însă toamna și-a făcut apariția. Băieții din oraș încearcă încă să profite de aceste ultime zile minunate. Se aventurează și se joacă prin râpele de lângă orășel. Ei sunt încă niște băieței, niște copii care cred în continuare cu tărie că vor rămâne mereu la această vârstă. Visând cu ochii mari și trăind mici momente de flirt cu fetițele din oraș.

Dar sunt atât de indignați de vârsta adultă încât pun gând rău celor mai în etate din jurul lor. Băieții sunt de părere că singurii vinovați de trecerea timpului și îmbătrânire sunt chiar adulții care par să mânuiască timpul ca niște păpușari. Tocmai de aceea, tinerii vor declara în curând război oamenilor în vârstă cei conduc Green Town.

Cei mici cred că bărbați precum Colonelul Quatermain nu vor decât să-i forțeze să se liniștească

Să fie ceva ce nu sunt. Să se maturizeze și să ajungă la fel ca ei, la o vârstă înaintată. Astfel că băieții în frunte cu Douglas și Tom pun la cale diferite atacuri și piedici prin care să minimizeze acțiunile adulților. Nu se vor da la o parte nici din a speria oamenii bătrâni și nici de la a asedia ceasul din vârful clădirii tribunalului. Însă, chiar dacă sunt atât de porniți împotriva îmbătrânirii și a celor care cred ei că îi împing spre asta, băieții ascultă de un glas de adult ce îi îndrumă cu înțelepciune. E vorba de bunicul celor doi băieți.

Datorită povestirilor și a amintirilor acestuia, a vocii blânde și a ajutorului acordat în situații de criză, cei mici încep să își dea seama că războiul început de ei este unul inutil. Astfel că Douglas înaintează un acord de pace subînțeles cu cei bătrâni și autoritari, lăsând de la el și sfârșind conflictul. Însă în acest război nu a existat doar o parte. Și ceilalți, maturii, l-au alimentat. Astfel că încearcă să îi învețe o lecție pe puștii răzvrătiți.

Iar dacă cei mici sunt porniți împotriva îmbătrânirii, care pare să le tot adauge ani la vârstă, cei mari sunt sâcâiți de inocența și anii puțini pe care îi însumează copiii.

Însă cea mai frumoasă parte a cărții “Farewell Summer”, cea care m-a impresionat și mi-a plăcut mie cel mai mult, este finalul.

În cele din urmă, fiecare dintre cele două generații îi va face un cadou minunat celeilalte. Înainte ca ultima frunză să se îngălbenească și toamna să pună stăpânire pe oraș, copiii și bătrânii vor învăța să lase anii să-și urmeze cursul. Așa cum natura își pune amprenta de la sezon la sezon pe tot ceea ce îi înconjoară.

Ți-a plăcut recenzia cărții FAREWELL SUMMER?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Ray Bradbury

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FAREWELL SUMMER CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Farewell Summer
Autor: Ray Bradbury
An apariție : 2006
Editura: WILLIAM MORROW AND COMPANY
Nr. Pagini: 211
Limba: Engleză
Gen Literar: Limbi straine
Publicată la 29.04.2020
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Femeia în alb” de Wilkie Collins

Recenzie „Femeia în alb” de Wilkie Collins

Femeia în alb este un roman clasic, publicat în 1860, semnat de Wilkie Collins care încă atrage mulți cititori feroce, fiind considerat un înaintaș al romanelor contemporane cu detectivi. Povestea lui Collins, un mistery romantic cu accente gotice, este apreciat la...

Recenzie “Zborul albinelor” de Sofia Segovia

Recenzie “Zborul albinelor” de Sofia Segovia

Trebuie să recunosc că nu am citit nicio recenzie până a începe această lectură, dar cumva deja aveam așteptări de la roman. Titlul și coperta cărții stârnește interesul. Am fost curioasă să aflu care este rolul albinelor în această poveste, dar și ce fac portocalele...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1320 zile și a scris până acum 334 articole. Se află pe poziția 4 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments