Recenzie ”Omul Ilustrat” de Ray Bradbury

de | iul. 15, 2024 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

Omul ilustrat - Ray Bradbury”Omul ilustrat” este prima carte pe care o citesc de la autorul american de romane SF, mister și horror Ray Bradbury. Mi-aș fi dorit să încep cu ”Fahrenheit 451”. În schimb am comandat acest volum de povestiri SF și fantasy care m-au introdus sublim în universul imaginației scriitorului.

”Omul ilustrat” este o antologie de 18 povestiri SF semnate de Ray Bradbury, care au ca punct de pornire prologul și te poartă în aventuri fascinante prin tărâmuri fantastice și lumi neexplorate încă de omul de azi.

Fiecare povestire scurtă este o explorare a naturii umane, este unică, și te face să visezi și să îți extinzi imaginația dincolo de limita impusă de ceea ce se cunoaște deja despre univers.

Teme diverse precum natura umană, tehnologia, destinul și chiar viața extraterestră sunt întâlnite și mixate pentru a crea adevărate istorii credibile, în care oamenii sunt doar o altă rasă existentă în nelimitatul univers.

Am adorat la volumul acesta imaginația debordantă demonstrată de Ray Bradbury

Autorul reușește să te poartă prin lumi uimitoare, de la o planetă Marte colonizată la creații macabre care îți pot lua oricând locul în lumea reală. În fiecare poveste independentă este creată o atmosferă magică și captivantă, care uneori ți se pare de speriat, alteori îți oferă inspirație și te îndeamnă să fii mai curios cu privire la lumea largă și universul în care viețuim.

Omul ilustrat este cel de la care pornește totul. Naratorul îl întâlnește și, cu riscul de a-și vedea propria moarte, ne povestește și nouă ceea ce vede în fiecare dintre scenetele vii ce au loc pe pielea lui ilustrată, într-o noapte întreagă.

Personajele SF sunt memorabile. De la doi frați curioși și rebeli care vor ajunge să-și sacrifice părinții, la călători în spațiu care-și cerșesc iertarea, personajele lui Bradbury sunt complexe și pline de viață. Ele rămân întipărite în mintea ta și te fac să te identifici uneori cu ceea ce au de zis și de gândit. Chiar dacă e SF și fantastic, nu poți să nu-ți pui tot felul de întrebări referitor la lumea largă, infinită, la ce mai există în ea și la cum am reacționa în anumite situații limită.

Stilul de scris este fluid și bogat în descrieri, care nu sunt deloc plictisitoare. Sunt pictate adevărate imagini vii prin cuvinte, astfel încât îți vine ușor să-ți imaginezi și să te transpui în fiecare istorie în parte. Cele 18 povestiri scurte nu sunt doar demne de admirație datorită imaginației și creativității fără limite. Sub stratul de ficțiune se ascund teme profunde și universale, care te provoacă să te gândești mult și bine la ce-ai face dacă ….

Există și părți care pot supăra cititorii, sau un anumit gen de cititor. De aceea nici nu recomand volumul oricui. Eu sunt călită cu ficțiunea dusă la extrem, mai ales fiind vorba de horror, fantastic și chiar și SF. Dacă unele povești sunt chiar simpatice cumva, altele explorează teme întunecate și pesimiste, care pot fi tulburătoare pentru unele persoane.

Cred că ”Omul ilustrat” este o lectură esențială pentru fanii science-fiction-ului și ai literaturii fantastice

Cartea te va purta într-o explorare memorabilă, stimulându-ți imaginația și provocându-te la gândire profundă.

Nu-ți pot spune să începi sau nu cu volumul dacă ești nou în lumea autorului, asta pentru că și eu sunt la fel de nouă aici. Dar cu siguranță ai putea citi aceste povestiri fantastice dacă ești atras cât de cât de gen. Eu, cel puțin, îmi doresc să continui cu explorarea universului literar creat de Ray Bradbury.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: Omul Ilustrat
Autor: Ray Bradbury
An apariție : 2018
Editura: PALADIN
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: Science Fiction
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 19906

Alte recenzii de la Ray Bradbury :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry
Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry

Brittainy C. Cherry scrie într-un mod unic și are un stil care nu este recomandat oricui. Dacă ești pasionat de Romance, sigur îți pot recomanda cărțile ei, dar dacă vrei și o lecție de viață impresionantă, care te poate impacta, atunci trebuie să te gândești puțin...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 3 luni, 12 zile și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments