Recenzie “Fahrenheit 451” de Ray Bradbury

Titlu: Fahrenheit 451
Autor: Ray Bradbury
An apariție : 2013
Editura: Editura Art
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Arianna Suduc
Publicată la 8.07.2018
Nota recenzorului: n/a

ACUM GĂSEȘTI FAHRENHEIT 451 PE:

De romanul-fenomen al lui Bradbury auzisem încă din alte timpuri, poate chiar din școala gimnazială. Însă am refuzat cu vehemență să îl citesc pentru că mi se părea genul de carte ”de băieți”. De ce să citesc eu ceva legat de foc, de pompieri, de ce să citesc astfel de distopii brutale, despre distrugere și ruinare?

Când a ajuns însă în mâinile mele, am fost capitvată complet. Și, deși e un roman care mi-a dat existența peste cap, nu regret că nu l-am citit mai devreme; stilul lui Bradbury se impune destul de brutal, astfel încât dacă nu ești complet pregătit pentru a-l îmbrățișa, nu vei rămâne decât cu amintiri neplăcute.

Bradbury vorbește în cea mai cunoscută operă a sa despre Guy Montag, un tânăr domn ”al focului”, unul dintre cei care nu sting, ci aprind, unul dintre cei care nu aduc, ci alungă cultura (cel puțin la început). După ce o cunoaște pe adolescenta Clarisse, propriul hedonism parcă piere încet-încet, iar Montag devine uman. Parcă ar vrea să citească. Parcă ar vrea să schimbe ceva. Și totuși..

Montag era prins între două chemări – soția, profund captivată de televizor și scandaluri, întrucât cărțile sunt plictisitoare și o încețoșează profund și, pe de cealaltă parte – Beatty. De la el cititorul află cum au început oamenilor să ardă ce altcândva adorau, totul, bineînțeles, cu binecuvântarea și chiar insistența politicii. Pentru că niciun guvernant nu vrea un popor mai inteligent decât el. Vi se pare cumva cunoscut? 😀

 „Dărâmarea își are vremea ei și zidirea își are vremea ei. Tăcerea își are vremea ei și vorbirea își are vremea ei.”

Fahrenheit 451 vorbește despre foc în calitate de distrugător și totuși purificator. Vorbește despre o societate prinsă în mrejele tehnologiei, o umanitate pe cale de dispariție, despre anihilare și auto-anihilare. Ce facem cu noi când ne oglindim în ecranele telefoanelor ori al televizoarelor, și nu în cărți? Unde ne îndreptăm? Bradbury răspunde, pe alocuri, la aceste întrebări, modelând, simultan, un univers distopic care tânjește după renaștere. Un roman de citit lângă foc, cu foc în suflet și în privire.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.