Recenzie „Fata cu cercel de perlă” de Tracy Chevalier

de | feb. 10, 2019 | Literatura Universală, Recenzii cărți

O tânără fată, un pictor talentat, o pictură celebră… o poveste.

Fata cu cercel de perlă de Tracy Chevalier prezintă o istorie fictivă care a stat la baza creării uneia dintre cele mai cunoscute şi apreciate opere de artă din lume creată de pictorul de origine olandeză Johannes Vermeer, în anul 1665.

Capodopera mai este şi în prezent obiectul cercetărilor privind crearea sa, iar cartea prezentă a dus la ecranizarea sa în anul 2003, având-o ca rol principal pe actriţa americană Scarlett Johansson.

Griet, o slujnică tânără cu un simţ artistic nativ aflată în slujba marelui pictor descoperă diferite modalităţi de a-l ajuta în crearea picturilor desăvârşite. O măsurare exactă a obiectelor din imagini, procurarea materialelor şi prepararea nuanţelor potrivite, îmbunătăţirea cadrelor…şi chiar, oferirea ca model. Într-un final, cum era de aşteptat, inima sa unui bărbat indisponibil.

„Ochioasei”, cum mai era numită de finanţatorul pictorului, i se dezvăluie o lume cu totul nouă în care culorile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Într-un nor alb există mai multe nuanţe, o lumină dintr-un alt unghi poate schimba perspectiva, un detaliu nesemnificativ poate ruina o pictură.

Cum văd această carte? O scurtă introducere în lumea artei şi a picturii… a muncii şi a efortului din spatele unei lucrări ireproşabile.

„Mă privea, dar parcă nu mă vedea pe mine, ci avea în faţă altă persoană sau alt lucru – se uita la mine ca şi cum aş fi fost o pictură.”

Titlu: FATA CU CERCEL DE PERLĂ
Autor: Tracy Chevalier
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 252
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 826

Alte recenzii de la Tracy Chevalier:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments