Recenzie: „Girl With A Pearl Earring” de Tracy Chevalier

de | feb. 27, 2020 | Beletristică, Dragoste, Istorie, Limbi Străine, Recenzii cărți

Girl with a pearl earring de Tracy Chevalier“Girl With A Pearl Earring” de Tracy Chevalier este o carte pe care mi-am dorit neapărat să o citesc. Ca și în alte cazuri, am reușit să văd filmul înainte să citesc cartea. Dar asta nu m-a făcut decât să o apreciez și mai mult. Romanul de ficțiune istorică a fost publicat inițial în anul 1999. Eu l-am citit în engleză, dar în română titlul este Fata cu cercel de perlă”. De altfel așa se intitulează și celebrul tablou al pictorului olandez Johannes Vermeer, după care a fost creată povestea din carte. O altă denumire a picturii faimoase ar fi „Fata cu turban”.

Tracy Chevalier a mai scris și „Ultima fugară”, „Doamna și licornul”, „La marginea livezii” și „Băiatul cel nou: Othello de William Shakespeare reimaginat”.

“Girl With A Pearl Earring” de Tracy Chevalier este o bijuterie literară

Felul în care sunt descrise scenele, tablourile, prin ochii personajului principal, viața lui Griet, pasiunea sa pentru pictor, chinul ei sufletesc și scandalul care se iscă la un moment dat oferă atmosferă. Toate aceste detalii te fac să pătrunzi mai ușor în poveste, în timpul istoric prezentat și să înțelegi de asemenea stările personajelor.

Trebuie să recunosc însă că nu am înțeles pe deplin sentimentele și pasiunea lui Griet pentru un bărbat însurat și cu copii, cam ciudat de felul său, singuratic și tăcut. De ce oare a ales să se sacrifice în casa acestuia, la doar câțiva pași de dușmani? Când putea să accepte să fie de la început cu un tânăr de vârsta ei, care o iubea și care voia să o ia de soție.

Cu toate acestea, finalul a venit bine. Mi-a plăcut cum a fost construit și cum Griet a avut parte la sfârșit de ceea ce merita cu adevărat. Plus suvenirul de la pictorul Jonannes Vermeer, cel care i-a adus atât de multe neplăceri de la început.

Tracy Chevalier ne transpune prin intermediul cărții “Girl With A Pearl Earring” într-o epocă trecută

Într-un loc în care a fost creat, nu fără pasiune, portretul unei tinere femei care pare să aibă în priviri o adevărată taină. În acest roman istoria și ficțiunea, arta și pasiunea se leagă frumos. Și dau naștere unei opere literare aplaudate de critici și cititori laolaltă.

Scrierea ce împrumută titlul unuia dintre cele mai cunoscute picturi ale tuturor timpurilor, un fel de Gioconda olandeză, spune povestea lui Griet. Ea ajunge servitoare de tânără în casa pictorului Johannes Vermeer. Unde viața îi va fi transformată în totalitate. Întâlnirea cu geniul, pasiunea aprinsă pentru el și munca lui sunt lucrurile care îi vor marca maturizarea, pregătind-o pentru viitor.

Însă pasiunea nu este doar din partea tinerei servitoare, pictorul fiind ambiționat, metamorfozat de timpul petrecut în compania ei. Astfel ea îi devine muză, idila dintre cei doi fiind total inocentă. Dar nu mai puțin senzuală prin încărcătura explozivă pe care o poartă.

Titlu: GIRL WITH A PEARL EARRING
Autor: Tracy Chevalier
An apariție : 2006
Editura: HARPER COLLINS
Nr. Pagini: 288
Limba: Engleză
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 652

Alte recenzii de la Tracy Chevalier:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 4 luni, 18 zile și a scris până acum 423 articole. Se află pe poziția 4 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments