Recenzie: “Girl With A Pearl Earring” de Tracy Chevalier

by | Feb 27, 2020 | Beletristică, Dragoste, Istorie, Limbi Străine, Recenzii cărți

🔥 CARTEA GIRL WITH A PEARL EARRING ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Girl with a pearl earring de Tracy Chevalier“Girl With A Pearl Earring” de Tracy Chevalier este o carte pe care mi-am dorit neapărat să o citesc. Ca și în alte cazuri, am reușit să văd filmul înainte să citesc cartea. Dar asta nu m-a făcut decât să o apreciez și mai mult. Romanul de ficțiune istorică a fost publicat inițial în anul 1999. Eu l-am citit în engleză, dar în română titlul este Fata cu cercel de perlă”. De altfel așa se intitulează și celebrul tablou al pictorului olandez Johannes Vermeer, după care a fost creată povestea din carte. O altă denumire a picturii faimoase ar fi „Fata cu turban”.

Tracy Chevalier a mai scris și „Ultima fugară”, „Doamna și licornul”, „La marginea livezii” și „Băiatul cel nou: Othello de William Shakespeare reimaginat”.

“Girl With A Pearl Earring” de Tracy Chevalier este o bijuterie literară

Felul în care sunt descrise scenele, tablourile, prin ochii personajului principal, viața lui Griet, pasiunea sa pentru pictor, chinul ei sufletesc și scandalul care se iscă la un moment dat oferă atmosferă. Toate aceste detalii te fac să pătrunzi mai ușor în poveste, în timpul istoric prezentat și să înțelegi de asemenea stările personajelor.

Trebuie să recunosc însă că nu am înțeles pe deplin sentimentele și pasiunea lui Griet pentru un bărbat însurat și cu copii, cam ciudat de felul său, singuratic și tăcut. De ce oare a ales să se sacrifice în casa acestuia, la doar câțiva pași de dușmani? Când putea să accepte să fie de la început cu un tânăr de vârsta ei, care o iubea și care voia să o ia de soție.

Cu toate acestea, finalul a venit bine. Mi-a plăcut cum a fost construit și cum Griet a avut parte la sfârșit de ceea ce merita cu adevărat. Plus suvenirul de la pictorul Jonannes Vermeer, cel care i-a adus atât de multe neplăceri de la început.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Tracy Chevalier

Tracy Chevalier ne transpune prin intermediul cărții “Girl With A Pearl Earring” într-o epocă trecută

Într-un loc în care a fost creat, nu fără pasiune, portretul unei tinere femei care pare să aibă în priviri o adevărată taină. În acest roman istoria și ficțiunea, arta și pasiunea se leagă frumos. Și dau naștere unei opere literare aplaudate de critici și cititori laolaltă.

Scrierea ce împrumută titlul unuia dintre cele mai cunoscute picturi ale tuturor timpurilor, un fel de Gioconda olandeză, spune povestea lui Griet. Ea ajunge servitoare de tânără în casa pictorului Johannes Vermeer. Unde viața îi va fi transformată în totalitate. Întâlnirea cu geniul, pasiunea aprinsă pentru el și munca lui sunt lucrurile care îi vor marca maturizarea, pregătind-o pentru viitor.

Însă pasiunea nu este doar din partea tinerei servitoare, pictorul fiind ambiționat, metamorfozat de timpul petrecut în compania ei. Astfel ea îi devine muză, idila dintre cei doi fiind total inocentă. Dar nu mai puțin senzuală prin încărcătura explozivă pe care o poartă.

🔥 CARTEA GIRL WITH A PEARL EARRING ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Girl With A Pearl Earring
Autor: Tracy Chevalier
An apariție : 2006
Editura: HARPER COLLINS
Nr. Pagini: 288
Limba: Engleză
Gen Literar: Istorica
Publicată la 27.02.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 644 zile și a scris până acum 205 articole. Se află pe poziția 7 din 143 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments