Recenzie: „Girl With A Pearl Earring” de Tracy Chevalier

de | feb. 27, 2020 | Beletristică, Dragoste, Istorie, Limbi Străine, Recenzii cărți

🔥 CARTEA GIRL WITH A PEARL EARRING ARE REDUCERE PE:

Girl with a pearl earring de Tracy Chevalier“Girl With A Pearl Earring” de Tracy Chevalier este o carte pe care mi-am dorit neapărat să o citesc. Ca și în alte cazuri, am reușit să văd filmul înainte să citesc cartea. Dar asta nu m-a făcut decât să o apreciez și mai mult. Romanul de ficțiune istorică a fost publicat inițial în anul 1999. Eu l-am citit în engleză, dar în română titlul este Fata cu cercel de perlă”. De altfel așa se intitulează și celebrul tablou al pictorului olandez Johannes Vermeer, după care a fost creată povestea din carte. O altă denumire a picturii faimoase ar fi „Fata cu turban”.

Tracy Chevalier a mai scris și „Ultima fugară”, „Doamna și licornul”, „La marginea livezii” și „Băiatul cel nou: Othello de William Shakespeare reimaginat”.

“Girl With A Pearl Earring” de Tracy Chevalier este o bijuterie literară

Felul în care sunt descrise scenele, tablourile, prin ochii personajului principal, viața lui Griet, pasiunea sa pentru pictor, chinul ei sufletesc și scandalul care se iscă la un moment dat oferă atmosferă. Toate aceste detalii te fac să pătrunzi mai ușor în poveste, în timpul istoric prezentat și să înțelegi de asemenea stările personajelor.

Trebuie să recunosc însă că nu am înțeles pe deplin sentimentele și pasiunea lui Griet pentru un bărbat însurat și cu copii, cam ciudat de felul său, singuratic și tăcut. De ce oare a ales să se sacrifice în casa acestuia, la doar câțiva pași de dușmani? Când putea să accepte să fie de la început cu un tânăr de vârsta ei, care o iubea și care voia să o ia de soție.

Dacă îți place recenzia cărții GIRL WITH A PEARL EARRING, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Tracy Chevalier

Cu toate acestea, finalul a venit bine. Mi-a plăcut cum a fost construit și cum Griet a avut parte la sfârșit de ceea ce merita cu adevărat. Plus suvenirul de la pictorul Jonannes Vermeer, cel care i-a adus atât de multe neplăceri de la început.

Tracy Chevalier ne transpune prin intermediul cărții “Girl With A Pearl Earring” într-o epocă trecută

Într-un loc în care a fost creat, nu fără pasiune, portretul unei tinere femei care pare să aibă în priviri o adevărată taină. În acest roman istoria și ficțiunea, arta și pasiunea se leagă frumos. Și dau naștere unei opere literare aplaudate de critici și cititori laolaltă.

Scrierea ce împrumută titlul unuia dintre cele mai cunoscute picturi ale tuturor timpurilor, un fel de Gioconda olandeză, spune povestea lui Griet. Ea ajunge servitoare de tânără în casa pictorului Johannes Vermeer. Unde viața îi va fi transformată în totalitate. Întâlnirea cu geniul, pasiunea aprinsă pentru el și munca lui sunt lucrurile care îi vor marca maturizarea, pregătind-o pentru viitor.

Însă pasiunea nu este doar din partea tinerei servitoare, pictorul fiind ambiționat, metamorfozat de timpul petrecut în compania ei. Astfel ea îi devine muză, idila dintre cei doi fiind total inocentă. Dar nu mai puțin senzuală prin încărcătura explozivă pe care o poartă.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA GIRL WITH A PEARL EARRING CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Girl With A Pearl Earring
Autor: Tracy Chevalier
An apariție : 2006
Editura: HARPER COLLINS
Nr. Pagini: 288
Limba: Engleză
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 239

Alte recenzii de la Tracy Chevalier:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1455 zile și a scris până acum 344 articole. Se află pe poziția 4 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments