Recenzie „Fata cu cercel de perlă” de Tracy Chevalier

de | apr. 19, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

Tracy Chevalier povesteşte că, după primul roman scris, nu avea nici o idee despre ce subiect să abordeze pentru următorul roman. Într-o dimineaţă, s-a uitat mai atentă l-a posterul pe care-l avea în dormitor. Posterul reprezenta celebra pictură ”Fata cu cercel de perlă”. (Aceste informaţii le-am luat de pe site-ul autoarei.)

Acţiunea se petrece în Olanda secolului XVII, în oraşul Delft.

Cartea este scrisă la persoana I, iar povestitorul este Griet, personajul principal.

Acţiunea cărţii începe în anul 1664. Griet are 16 ani. Provine dintr-o familie protestantă, ca majoritatea locuitorilor din Delft.

Tatăl lui Griet, pictor de faianţă, are un accident la locul de muncă, de pe urma căruia rămâne orb. El face parte din Ghilda Sfântului Luca (o breaslă a pictorilor şi a negustorilor                                                                 de picturi).

Griet are un frate mai mare, Frans, care este plecat de un an de-acasă. Cu ultimii bani, părinţii i-au plătit ucenicia la fabrica de faianţă. Agnes este sora mai mică.

Griet îşi ajută mama la toate treburile gospodăriei. Au probleme financiare de când tatal ei nu mai poate lucra.

Într-o zi, in timp ce curăţa legume la bucătărie, aude nişte voci în faţa uşii de la intrare.

Vocile lor îmi sugerau covoare bogate, cărţi, şi perle, şi blană.

Mama lui Griet îi însoţeşte la bucătărie pe vizitatori. Aceştia sunt Vermeer şi soţia lui, Catharina.

Catharina este însărcinată.

Vermeer observă că Griet a aranjat legumele pe culori şi o intreabă de ce le-a aranjat aşa.

Culorile se infruntă când stau una lângă alta, domnule.

Pe Catharina o deranjează atenţia pe care pictorul i-o dă lui Griet, dar nu are ce face.

Griet este angajată ca servitoare în casa pictorului Vermeer. Trebuie sa facă curat şi în atelierul lui, fără să mute nimic din loc.

Vermeer locuieşte în casa mamei Catharinei, Maria Thins, în Colţul Papistaşilor, zona unde locuiesc catolicii.

Tata lucrase cu catolicii şi îmi spusese că nu se deosebesc de noi. Cel mult erau mai puţin solemni. Le plăcea să mănânce, să bea, să cânte şi să joace.

În urmatoarea zi , Griet ajunge la casa lui Vermeer. Acesta are o familie numeroasă. Cinci copii şi încă unul pe drum. Patru fete şi un băiat. Aceştia stau pe banca din faţa casei şi se joacă. Fetele cele mari, Maertge şi Cornelia, fug în casă să anunţe sosirea lui Griet.

Din casă iese Tanneke, urmată de cele 2 fete. Tanneke lucrează de 14 ani în această casă. Tanneke nu are voie să facâ curat în atelierul lui Vermeer.

Cornelia nu o place pe Griet şi îi va face tot timpul probleme.

Griet intră în casă şi rămâne pe loc văzând atat de multe tablouri. Află că nu sunt pictate de Vermeer. Pentru că acesta nu picta mai mult de 2-3 tablouri pe an, era şi negustor de artă. Şi Vermeer făcea parte din Ghildă.

Pe langă ajutorul dat în casă, Griet trebuie să meargă şi la piaţă. Acolo îl va cunoaşte pe Peter.

Griet este la vârsta când încep să apară primii fiori ai dragostei.

Griet va trece prin multe încercări şi va avea parte şi de multe tentaţii.  Cum va rezista în casa pictorului şi pentru cât timp? Ce metodă găseşte pentru a face curăţenie în atelierul lui Vermeer fără să mute nimic din loc?

Este povestea unei adolescente care este nevoită să plece din casa părintească pentru a-şi ajuta familia să supravieţuiască.

Titlu: FATA CU CERCEL DE PERLĂ
Autor: Tracy Chevalier
An apariție : 2018
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 280
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 712

Alte recenzii de la Tracy Chevalier:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

0 0 votes
Article Rating
Florina Petrescu a fost redactor Booknation.ro și a scris 2 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Florina Petrescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments