Recenzie Fata cu cercel de perlă de Tracy Chevalier

de | mart. 7, 2015 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Fata cu cercel de perlă

Pentru pasionații de pictură și nu numai, „Fata cu cercel de perlă” este un tablou renumit al lui Johannes Vermeer. Ce se întâmplă când o scriitoare, Tracy Chevalier (în cazul de față) își propune să dezlege misterul din spatele acestui tablou supranumit „Monalisa Nordului”? Evident, rezultă o carte.

Faptul că nu se cunoaște nimic despre fata ce i-a servit drept model lui Vermeer și nici condițiile în care tabloul a fost realizat nu sunt clare, i-a permis scriitoarei americane să-și lase imaginația să zburde liberă.

Personajul principal și ,în același timp, vocea narativă din „Fata cu cercel de perlă este Griet. Deoarece tatăl ei își pierde vederea în urma unui accident, tânăra de doar 16 ani se vede obligată să se angajeze drept servitoare în casa pictorului Johannes Vermeer. Deși la început îi este greu să se adapteze noii sale vieți, Griet se va adapta treptat obligațiilor slujbei sale.

Treptat, între ea și pictor apare o afecțiune platonică ce pune în pericol șederea fetei în casă. Acțiunea ia amploare în momentul în care Veermer își dorește să o picteze pe Griet… În același timp, Pieter – fiul măcelarului începe să o curteze. Care va fi deznodământul? Asta va trebui să aflați voi!

De apreciat la această carte este modul în care Tracy Chevalier descrie mediul înconjurător și stările personajelor prin ochii lui Griet. Scris într-o manieră elegantă, de mare clasă „Fata cu cercel de perlă este un roman ce poate fi ridicat (precum tabloul ce l-a inspirat) la rang de capodoperă! Cu siguranță vă va surprinde și pe voi!

Titlu: FATA CU CERCEL DE PERLĂ
Autor: Tracy Chevalier
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 252
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1893

Alte recenzii de la Tracy Chevalier:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă a fost redactor Booknation.ro și a scris 229 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments