Recenzie „Fata din lut” de Heather Tucker

de | ian. 23, 2024 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

copertă Fata din lut de Heather TuckerNu credeam că îmi va plăcea atât de mult o carte cu o poveste atât de dramatică precum „Fata din lut” de Heather Tucker.

Fata în cauză este Hariet Appleton, numită și Ari, care ajunge să fie modelată de toate întâmplările și persoanele din viața ei precum o bucată de lut.

Cu toate că vede și este încercată în viața ei de diferite greutăți, ea va răzbate prin rău și va alege tot binele, încercând să-l dea mai departe și să-i ocrotească pe cei dragi ei, așa cum ea nu a fost.

Este o lectură care merge repede în ceea ce privește scriitura, cu toate că probabil cu personajele vei avea bătăi de cap. Există atât de mulți protagoniști, principali și secundari, astfel că numele fiecăruia îți va scăpa și nu vei mai ține minte cine este cine.

Romanul „Fata din lut” este cald și rece în același timp

Te mișcă foarte mult povestea lui Ari și o vei îndrăgi, o vei încuraja așa cum ai încuraja un sportiv din tribune.

Fata nu are parte de o copilărie prea plăcută, cu doi părinți egoiști și violenți, pierduți în lumea lor, și cu o droaie de surori, fiecare încercând să supraviețuiască asemenea ei într-o lume rea și dură.

Ari însă este făcută dintr-un aluat bun, sau dintr-un lut bun mai bine zis, astfel că nici în cele mai rele circumstanțe ea nu încetează să radieze bunătate.

Pentru toate fetele Appleton, viața este ciudată și familia nu este în nici un caz o familie convențională. Dar în urma unui foc de armă totul explodează și așa viitorul lor atârnă de deciziile mamei lor psihotice și alcoolice, care mai mult se îngrijește de ea decât de fiicele ei.

După tragedia în care tatăl lor își ia viața, fiecare fată este trimisă în câte o parte, mama lor nemaifiind capabilă să aibă nici cea mai mică grijă de ele. Astfel că Ari ajunge la o mătușă, care este considerată de toată lumea excentrică și care ar avea o influență negativă.

În ciuda prejudecăților, fata va găsi la mătușa Mary și la partenera acesteia, Nia, o familie iubitoare, și un loc în care este protejată și acceptată așa cum este alături de prietenul ei imaginar, un căluț de mare numit Jasper. 

Cu toate acestea, bucuria este spulberată atunci când mama ei revine din spital și o obligă să vină acasă, alături de surorile ei la fel de rănite și fragile ca și ea.

Fata trece printr-o mulțime de greutăți și rele, martoră la violențe, abuzuri, dependențe și scene care ar putea pune la pământ pe oricine

Nimic însă n-o răpune și ajutată de surorile ei, care mai tot timpul se susțin și rămân unite, și de prietenii și profesorii ei, Ari devine o fată puternică și extrem de bună, dar totodată dură și super talentată.

La școală se remarcă prin eseurile ei geniale, pentru care este super apreciată de profesori, care îi prevăd un viitor strălucit. Iar ca pasiune, modelarea lutului și crearea de obiecte și de bunătăți pentru cei de la școală îi vor aduce ușor ușor o oarecare independență financiară, cu care își va negocia și câteva clipe de libertate și de liniște.

Minunat este faptul că nu se pune pe picioare doar pe ea pentru a se elibera dintr-un mediu toxic și a se îndepărta de o mamă goală pe dinăuntru. Prin puterile ei reînnoite și prin imaginația sa debordantă, experimentează situații și ajută totodată și pe alții care sunt ca ea să nu ajungă în abis.

„Fata din lut” e o lectură puternică, lirică

La început nu îți dai seama exact dacă relatările sunt reale sau plăsmuite, dacă Jasper sau celelalte personaje trăiesc ori se află doar în mintea ei refugiate undeva. Dar tocmai asta face atât de captivantă și de frumoasă cartea, chiar dacă nu este o lectură deloc lejeră.

Finalul este deschis, te lasă să chibzui dacă binele va lumina totul sau va apune ușor ușor. Tocmai de aceea te vei gândi că ar exista și o continuare. Și chiar așa este, „Fata din lut” fiind primul roman din seria cu Ari Appleton de Heather Tucker.

O recomand din tot sufletul!

Titlu: Fata Din Lut
Autor: Heather Tucker
An apariție : 2018
Editura: RAO
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 19788

Alte recenzii de la Heather Tucker:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 10 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Fata din lut de Heather Tucker […]