Recenzie „Fata pe care ai lasat-o in urmă” de Jojo Moyes

de | sept. 6, 2021 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți

Am revenit la Jojo Moyes, după ce în urmă cu câțiva ani i-am savurat trilogia Înainte să te cunosc.

Mi s-au schimbat preferințele literare? Sau Fata pe care ai lăsat-o în urmă este mai slabă? Probabil, rămâne a fi pentru mine o dilemă indescifrabilă…

Revenons à nos moutons.
Începutul romanului m-a cucerit, îmi ziceam cât de diferit poate fi stilul unui autor și subiectele tratate. Credeam că voi descoperi o istorie din perioada Primului Război Mondial. Chiar era un început promițător. M-a impresionat povestea Sophiei și a lui Edouard Lefevre. Am crezut în povestea lor de dragoste și am admirat curajul eroinei.

Pentru cei ce nu iubesc siropul în romane, să știți că nu este una din acele cărți. Prima parte a romanului împletește într-un mod perfect mai multe teme și subiecte, creând un început strălucitor al istoriei.

Sophie și Helene sunt două surori care supravețuiesc ororilor primul război mondial, Franța ocupată de către naziști. Având ambele soții plecați la război, surorile se retrag în hotelul familial unde vor avea ulterior sarcina de a pregăti masa pentru soldații germani din oraș.

Istoria ocupației naziste este descrisă într-un mod realist și intrigant. Îmi doream să aflu mai mult, am citit prea puține romane în care este relatată viața oamenilor din localitățile ocupate. Drept urmare, am citit cu interes aceste pagini. Apariția tabloului Sophiei și interesul sporit față de acesta, a pus și mai mult substrat poveștii.

Însă, firul narativ este brusc rupt pentru a ne aduce în prezent, cu un secol mai târziu. Aici o întâlnim pe Liv, care primește tabloul Sophiei de la soțul ei, cu puțin înainte de decesul subit al celui din urmă.

Dacă la început rolul tabloului drept obiect de admirație mi-a stârnit curiozitatea, în cea de a doua parte, acelaș tablou apărând drept măr al discordiei, m-a plictist pe-alocuri.

Totuși nu este o carte rea, merită citită măcar pentru prima parte. Sau… cine știe? Poate vă place și continuarea?!

Titlu: FATA PE CARE AI LASAT-O IN URMĂ
Autor: Jojo Moyes
An apariție : 2018
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 464
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1004

Alte recenzii de la Jojo Moyes:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anul de grație” de Kim Liggett
Recenzie „Anul de grație” de Kim Liggett

Anul de grație este o lectură ce te prinde repede în mreje. Ajungi atât de fascinat încât nu te poți opri din lecturat până nu afli deznodământul. Se pare că Kim Liggett știe exact cât mister să inoculeze, câtă iubire și cât dramatism pentru ca, la sfârșit, în ciuda...

Recenzie ”Păsări migratoare” de Fernando Aramburu
Recenzie ”Păsări migratoare” de Fernando Aramburu

Toni se hotărăște sa moară. Cam la această propoziție s-ar putea rezuma pe foarte scurt toată acțiunea romanului. Nu este bolnav, nu suferă de o boală incurabilă care să îl oblige să ia în considerare această variantă. Din contră, aflat în al cincilea deceniu de...

Recenzie „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu
Recenzie „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu

Am așteptat cu nerăbdare această carte deoarece sunt fan declarat Stănescu. Abraxas este o carte care din punctul meu de vedere este mult underrated. Și încă aștept să i se facă dreptate. Dacă pentru Theodorus s-a putut, trebuie să se poată și pentru ea deoarece este...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments