Recenzie „Femeia de pe scări” de Bernhard Schlink

de | mai 20, 2017 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Romanul Femeia de pe scări începe cu amintirea unui avocat în legătură cu un caz oarecare, însă, doar la început. Cazul ilustrează un triunghi amoros, simbolizat de un tablou.

Ea, femeia de pe tablou, pictată de amant – un tablou cumpărat de soț și o viață tulbure.

El, un al treilea și avocat al pictorului. Este folosit pentru ca Irene să rupă legăturile cu oricare dintre ei.

 Între câteva capitole sunt evaporați 20 de ani, timp în care protagonistul povestește viața de familie, despre copii și despre moartea soției sale.

Intriga constă în revederea tabloului la o galerie celebră. De aici și până la plecarea în căutarea femeii ilustrată în tablou era doar un pas. Autorul este condus în această călătorie din Frankfurt, în Sidney şi mai târziu spre un oraș de pe coasta australiană.

,,Irene, trei silabe scurte, trei vocale clare, trei tonuri ale unui cântec, trei pași de vals – un nume care poate fi cântat și dansat.”

O găsește singură și bătrână, bolnavă de cancer și în ultimele sale zile. Ultime clipe care încoronează toate faptele sale. Înconjurată de cei trei bărbați din viața sa, rămâne într-un final doar cu cel care a iubit-o în secret.

Deși trăiește ilegal pe malul mării și crește copii ai nimănui, se îngrijește și de bolnavii din satul învecinat. Titlul concretizează sentimentele așezate cu grijă de Schwind pe pânză.

Autorul este un cunoscut jurnalist şi scriitor din Germania, Bernhard Schlink. Este cunoscut pentru scrieri precum Cititorul.

În această carte, marea reprezintă locul unde Irene se poate refugia, dar, pentru ea, reprezintă și sfârșitul tragic.

Despre frumusețea acestei aflăm din gândurile autorului: ,, Soarele strălucea. Aerul avea miros de pin şi de eucalipt. Mi se părea că simt şi mireasma mării îndepărtate, un parfum de piele neagră, umedă şi sărată.”

Titlu: FEMEIA DE PE SCĂRI
Autor: Bernhard Schlink
An apariție : 2015
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 235
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1819

Alte recenzii de la Bernhard Schlink:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments