Recenzie „Ferma Animalelor”, de George Orwell

de | oct. 30, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

Este încă o zonă aprinsă de dezbatere, dacă „Ferma Animalelor” rămâne relevantă pentru cititorii acestei generații și cu siguranță cred că încă este. După ce am citit cartea, am găsit temele și mesajele ei la fel de puternice, emoționante și relevante cum trebuie să fi fost acum șapte decenii, mi-a reușit chiar să identific personajele, o dată ce-ți dai seama despre ce regim se vorbește în lectură. Vă dau o idee: este vorba despre un regim totalitarist.

Ferma animalelor este un roman alegoric al lui George Orwell, care are loc într-o lume în care animalele sunt mult mai inteligente decât acum. Și datorită inteligenței lor, porcii au început o revoluție împotriva oamenilor. Porcii put vorbi fluent în engleză, spre deosebire de celelalte animale, iar asta le-a dat puterea de a fi lideri. Dar, povestea care urmează s-a întâmplat doar câțiva ani după aceea…

„Toți oamenii sunt dușmani. Toate animalele sunt tovarăși.”

Ferma animalelor se desfășoară într-o curte de fermă, unde animalele decid să pună mâna pe pământul fermierului și să creeze o cooperativă care să culeagă beneficiile muncii lor combinate. Cu toate acestea, unele animale văd o parte mai mare a recompenselor decât altele, iar animalele încep să-și pună la îndoială presupusa lor utopie. Încetul cu încetul, regulile încep să se schimbe în mod misterios, iar porcii par să câștige puterea încetul cu încetul, făcând animalele să se întrebe pentru ce societate s-au străduit în primul rând și dacă noua lor libertate este la fel de eliberatoare pe cât ar fi putut-o avea, sperat.

Ferma animalelor este cu ușurință cea mai faimoasă operă de parabolă politică scrisă vreodată. Animalele preiau conducerea unei ferme și totul este minunat pentru o vreme… până când porcii scapă de sub control. Este o descriere genială a ceea ce se întâmplă atunci când revoluția se rătăcește. Fabula complicată este făcută cu greu și cu grație, dar Orwell s-a descurcat superb. În timp ce adevărata apreciere a „Fermei animalelor” necesită o înțelegere a istoriei revoluției regimului descris în carte, cei fără ea vor înțelege totuși ideea. Și Ferma Animalelor poate fi apreciată chiar ca o poveste de către copiii care nu înțeleg deloc mesajul politic. Limbajul este mai mult decât comprehensibil pentru orice vârstă.

„Animalele erau fericite, așa cum nu concepuseră niciodată că este posibil. Fiecare gură de mâncare era o plăcere acută pozitivă, acum că era cu adevărat propria lor hrană, produsă de ei înșiși și pentru ei înșiși, care nu le era împărțită de un stăpân rău. . „

Povestea poate fi savurată ca o pilda simplă, emoționantă și iluminatoare care este în esență, o poveste care arată în mod clar – omenirea în cele mai bune sau urâte manifestări ale sale. Pentru mine, această carte a evidențiat demonii din fiecare om – gelozia, lăcomia, lenea și cruzimea născute din frică.

Întorsătura ironică lentă din scopul inițial al celor șapte porunci, care trebuia să mențină ordinea în Ferma Animalelor, unind animalele împreună împotriva oamenilor și împiedicând animalele să urmeze obiceiurile rele ale oamenilor, demonstrează cât de simplă poate fi transformată dogma politică într-o propagandă lipsită de sens.

„S-a dat la cunoștință că animalele de acolo practicau canibalismul, se torturau reciproc cu potcoave fierbinți și își aveau femelele în comun. Acest lucru a venit din răzvrătirea împotriva legilor naturii, au spus Frederick și Pilkington.”

Citind noile porunci, adică „Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele” și „Patru picioare bune, două picioare mai bune!” vă oferă virajul complet de 360 de grade a întregii mișcări ale subiectului.

„Cele șapte porunci
1. Orice merge pe două picioare este un dușman.
2. Orice merge pe patru picioare sau are aripi este un prieten.
3. Niciun animal nu trebuie să poarte haine.
4. Niciun animal nu trebuie să doarmă într-un pat.
5 . Niciun animal nu va bea alcool.
6. Niciun animal nu va ucide niciun alt animal.
7. Toate animalele sunt egale. „

Ferma animalelor este emoționantă, amară și un avertisment din istorie – unul dintre acestea, desigur, ignorat, pentru că în asta excelează oamenii, repetând erorile și judecățile greșite din trecut. Este o carte pe care oricine ar putea și ar trebui să o citească.

Titlu: FERMA ANIMALELOR
Autor: George Orwell
An apariție : 2018
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 187
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 2393

Alte recenzii de la George Orwell:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry
Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry

Brittainy C. Cherry scrie într-un mod unic și are un stil care nu este recomandat oricui. Dacă ești pasionat de Romance, sigur îți pot recomanda cărțile ei, dar dacă vrei și o lecție de viață impresionantă, care te poate impacta, atunci trebuie să te gândești puțin...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 3 ani, 10 luni, 12 zile și a scris până acum 168 articole. Se află pe poziția 6 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments