Recenzie „Floare-de-Zăpadă şi evantaiul secret” de Lisa See

de | apr. 1, 2017 | Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți

 Lisa See : ,,Citește o mie de cărţi și cuvintele tale vor curge ca un râu.”

Acelaşi. Acelaşi cântec fără refren, acelaşi portativ fără note. Legături.

Simple legături de prietenie terminate, trăite aievea. Minciuni ignorate pentru oameni pe viaţă. Floare-de-Zăpada și evantaiul secret e contemplarea vieţii, e realitatea din punctul de vedere al Lisei See. Floare-de-Zăpadă și Floare-de-Crin au prietenia perfectă timp de câțiva ani, până la primele contacte cu lumea exterioară, cu minciunile și trădările.

Floare-de-Crin este numele prietenei crezute ușor superioară, cu dublă semnificaţie. Crinul ce poate fi atât imperial cu un miros minunat, plăcut cât și otrăvitor, mortal semnificând trădarea. După o viaţă îndelungată și dureroasă, în deznodământ, aceasta recunoaștere că nu a înţeles nimic din iubire.

Condiţia femeii, educaţie acesteia și respectul pentru ea nu valorau nimic în China secolului XIX. Din acest motiv se dezvoltă scrierea NU SHU, a femeilor pentru comunicarea secretă. Evantaiul reprezintă fila de înscriere a simbolurilor între cele două fete, devenite în doar câteva capitole femei, iar mai apoi mame.

Floare-de-Zăpadă devine soţia unui bărbat important care ajunge să o iubească iar viaţa acesteia se îmbunătăţește considerabil, pe când Floare-de-Crin trăiește în condiţii nefavorabile, soţul ei fiind măcelar. Se consideră că această meserie aduce ghinion, motiv pentru care familia pierde nenumărate vieţi ale copiilor nenăscuţi.

Romanul creionează copilăria, adolescenţa și maturitatea. Naștere, nuntă, moarte – inspiră expunerea cărții în trei cuvinte. Moartea este prezentă încă de la început, reprezentată de decesul rudelor lui Floare-de-zăpadă din cauza legării picioarelor, tradiţie ce a durat un mileniu. Fetele îşi legau picioarele în speranţa de a se mărita cu un tânăr bogat, ritualul începea înca de la 4 ani.

O altă tradiţie ilustrată în text este a sufletelor laotong, persoane născute în aceiaşi zi, lună şi an.

Cartea reînvie cultura asiatică și dă culoare tradiţiilor, invocând obiceiuri demult apuse.

Titlu: FLOARE-DE-ZĂPADĂ ŞI EVANTAIUL SECRET
Autor: Lisa See
An apariție : 2015
Editura: RAO
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2552

Alte recenzii de la Lisa See:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Adela” de Garabet Ibrăileanu
Recenzie „Adela” de Garabet Ibrăileanu

În concepția lui Garabet Ibrăileanu, timpul nu trece niciodată. Noi trecem prin timp. Problematica timpului, aflată în strânsă legătură cu cea a destinului, a preocupat mintea umană secole la rând. Afirmația lui Ibrăileanu, anterior menționată, dezvăluie prin...

Recenzie „Dulce casă” de Tillie Cole
Recenzie „Dulce casă” de Tillie Cole

Povestea lui Romeo și a Julietei se repetă Molly Shakespeare este o tânără extraordinar de inteligentă, chiar dacă viața i-a pus multe piedici. La doar douăzeci de ani, face un salt curajos către o nouă viață, studiind la Universitatea din Alabama, în Statele Unite....

Recenzie “Negustorul de manuscrise” de John Grisham
Recenzie “Negustorul de manuscrise” de John Grisham

Ce poate fi mai frumos decât o carte care spune poveștile mai multor cărți? Nu știu voi dar mie îmi place la nebunie atunci când într-o carte se vorbește de alte titluri, de alți autori, de istoria și povestea lor. Pentru că acesta este unul dintre misterele...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aliona

Floare de Crin devine sotia unu sef al satlui si Floare de Zapada sotia unui macelar si nu invers, cum e scris mai sus. Fetele la varsta de 6-7 ani nu-si taiau picioarele, acestea erau legate strans de catre mamele lor.