Recenzie „Floare-de-Zăpadă şi evantaiul secret” de Lisa See

de | apr. 1, 2017 | Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți

 Lisa See : ,,Citește o mie de cărţi și cuvintele tale vor curge ca un râu.”

Acelaşi. Acelaşi cântec fără refren, acelaşi portativ fără note. Legături.

Simple legături de prietenie terminate, trăite aievea. Minciuni ignorate pentru oameni pe viaţă. Floare-de-Zăpada și evantaiul secret e contemplarea vieţii, e realitatea din punctul de vedere al Lisei See. Floare-de-Zăpadă și Floare-de-Crin au prietenia perfectă timp de câțiva ani, până la primele contacte cu lumea exterioară, cu minciunile și trădările.

Floare-de-Crin este numele prietenei crezute ușor superioară, cu dublă semnificaţie. Crinul ce poate fi atât imperial cu un miros minunat, plăcut cât și otrăvitor, mortal semnificând trădarea. După o viaţă îndelungată și dureroasă, în deznodământ, aceasta recunoaștere că nu a înţeles nimic din iubire.

Condiţia femeii, educaţie acesteia și respectul pentru ea nu valorau nimic în China secolului XIX. Din acest motiv se dezvoltă scrierea NU SHU, a femeilor pentru comunicarea secretă. Evantaiul reprezintă fila de înscriere a simbolurilor între cele două fete, devenite în doar câteva capitole femei, iar mai apoi mame.

Floare-de-Zăpadă devine soţia unui bărbat important care ajunge să o iubească iar viaţa acesteia se îmbunătăţește considerabil, pe când Floare-de-Crin trăiește în condiţii nefavorabile, soţul ei fiind măcelar. Se consideră că această meserie aduce ghinion, motiv pentru care familia pierde nenumărate vieţi ale copiilor nenăscuţi.

Romanul creionează copilăria, adolescenţa și maturitatea. Naștere, nuntă, moarte – inspiră expunerea cărții în trei cuvinte. Moartea este prezentă încă de la început, reprezentată de decesul rudelor lui Floare-de-zăpadă din cauza legării picioarelor, tradiţie ce a durat un mileniu. Fetele îşi legau picioarele în speranţa de a se mărita cu un tânăr bogat, ritualul începea înca de la 4 ani.

O altă tradiţie ilustrată în text este a sufletelor laotong, persoane născute în aceiaşi zi, lună şi an.

Cartea reînvie cultura asiatică și dă culoare tradiţiilor, invocând obiceiuri demult apuse.

Titlu: FLOARE-DE-ZĂPADĂ ŞI EVANTAIUL SECRET
Autor: Lisa See
An apariție : 2015
Editura: RAO
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2445

Alte recenzii de la Lisa See:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aliona

Floare de Crin devine sotia unu sef al satlui si Floare de Zapada sotia unui macelar si nu invers, cum e scris mai sus. Fetele la varsta de 6-7 ani nu-si taiau picioarele, acestea erau legate strans de catre mamele lor.