Recenzie „Floarea întunecată” de John Galsworthy

de | mart. 14, 2019 | Beletristică, Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți

floarea intunecata de john galsworthyCartea “Floarea întunecată” de John Galsworthy spune povestea iubirilor complicate ale unui bărbat. Citind-o, ai ocazia să descoperi viața amoroasă a sculptorului Mark Lennan, ce se desfășoară pe durata a 30 ani de viață.

Mai întâi îl vom vedea pe tânărul englez bogat la 18 ani, în 1880, când studiază arta la Oxford

Așa începe totul. Tocmai datorită unui profesor de-al său, se înfiripă prima idilă interzisă din viața lui Mark. Iar dacă primele sale două iubiri pătimașe sunt pentru femei mai mari ca vârstă decât el, ultima aventură de dragoste este cu o adolescentă cu ochi aprigi.

Romanul “Floarea întunecată” de John Galsworthy este cuprins de-a lungul a trei părți. “Primăvara”, “Vara” și “Toamna”. Cum bine poate ai înțeles, acestea sunt definitorii pentru epocile cele mai importante din viața personajului principal. Primele sale idile interzise sunt din perioada tinereții iar cea de-a treia este din perioada maturității.

Pe toată durata lecturării acestei scrieri clasice, vei descoperi stilul narativ atrăgător al englezului John Galsworthy

Mie mi-a plăcut foarte mult amestecul bogat de umor cu romantism, descrierile lirice și dialogurile scurte care îmbogățesc stilul cărții. Chiar dacă personajele își exprimă cu greu stările și sentimentele, mai ales pentru că totul le stă în cale, tragismul situației este îndulcit de micile momente de intimidate.

De asemenea, personajele romanului sunt viciate. Dar într-un fel empatizezi cu unele dintre ele datorită posturii în care se află. Și mai ales pentru că îți dorești ca dragostea adevărată să învingă. La 18 ani, student fiind, Mark Lennan se îndrăgostește de soția mai tânără a profesorului său. Anna este o austriacă frumoasă și elegantă, care nu este fericită în căsătorie. Dar alături de student va trăi poate cele mai intense clipe de iubire din viața ei. Tot ea este cea care îi oferă lui Mark o floare întunecată cu un parfum senzual și îmbătător.

Aceasta este metafora pentru pasiunea dintre protagonist și toate iubirile sale interzise

Anna dispare din viața sa, cu durere dar știind că este mai bine așa. Însă, peste 8 ani, tânărul sculptor o întâlnește pe Olivia, frumoasa soție a unui bărbat materialist și foarte posesiv. Iarăși este captivat de o femeie mai mare decât el, dar nici de data asta dragostea lui nu poate fi împlinită.

Soțul își dă seama că cei doi își petrec prea mult timp împreună și decide să pună capăt idilei. Dar acest episod romantic din viața lui Mark se sfârșește tragic, cu o Olivia asemănătoare Ofeliei lui Shakespeare.

Mai târziu îl întâlnim din nou pe sculptor. De data asta are 46 de ani, este căsătorit și nu are copii. Este în armonie deplină alături de dulcea lui soție Sylvia, dar parcă ceva îi lipsește. Evident că Mark va cădea iarăși pradă unei iubiri nepermise. Dar probabil asta este cea mai șocantă idilă a sa. Se va îndrăgosti și va fi iubit de către o femeie mult mai tânără chiar și decât soția lui sau majoritatea tinerelor.

Bărbatul va mai avea de-a face odată cu floarea întunecată a pasiunii, de data asta fiind atras de o adolescentă, Nell

Ea este fata nelegitimă unui fost coleg de la Oxford. El este căsătorit cu o femeie pe care nu dorește să o supere în nici un fel. Nell nu poate să își ascundă pasiunea față de Mark și asta duce la un chin și mai mare. Dar deși se vede iubit și începe să iubească pe aceasta himeră, sculptorul mărturisește totul soției sale.

Îi cere iertare și în cele din urmă ia o decizie care îl chinuie, dar care pare cea mai inteligentă soluție. Viața și iubirile lui Mark Lennan stau în mare sub semnul dramei. Dar fiind vorba despre un artist, ca cititor nici nu te poți aștepta la altceva de la el.

Deși nu am citit seria “Forsyte Saga”, care este considerată o capodoperă a scriitorului John Galsworthy, romanul „Floarea întunecată” mi-a plăcut foarte mult. Și cel mai probabil voi mai căuta să citesc din scrierile lui. Ceea ce te îndemn și pe tine.

Titlu: FLOAREA ÎNTUNECATĂ
Autor: John Galsworthy
An apariție : 2018
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1194

Alte recenzii de la John Galsworthy:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 15 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments