Recenzie ”Fluturi” de Irina Binder

Titlu: Fluturi
Autor: Irina Binder
An apariție : 2016
Editura: For You
Nr. Pagini: 271
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Recenzie de Cristina Dobrescu
Publicată la 2.01.2019
Nota recenzorului: 10/10
Recenzie ”Fluturi” de Irina Binder
3.3 (66.67%) 3 vote[s]

”Sunt cărți care te fac să pătrunzi cu pași timizi și mici în lumea și în sufletul celui care le-a scris. Iar cartea Fluturi este o invitație în universul unui suflet. Povestea începe oarecum timid, ca să continue cu pași grăbiți și să sfârșească printr-o avalanșă, aparent haotică, a tot ceea ce înseamnă și poate aduce iubirea în viața unui om: fluturii iubirii, fericire fără margini, lacrimi și amărăciune, dezamăgire și resemnare”.


Doresc să încep recenzia prin a spune că abia așteptam să scriu despre Fluturi și Irina Binder. Deși am citit cartea acum câțiva ani, după ce am văzut acest titlu o bună perioadă de timp invadând facebook-ul, am decis să o recitesc acum pentru a-mi împrospăta memoria.

Am cumpărat-o de curiozitate, bineînțeles, căci nu prea citeam bloguri în perioada aceea. Se pare că mulți au citit-o din același motiv, pentru că am rămas surprinsă de recenziile și cometariile negative aduse atât cărții, cât și autoarei.

Stau și mă întreb încă (deși sunt puține lucruri care mă mai surprind în ziua de astăzi), ce drept avem noi, ca ființe umane, să criticăm, să judecăm și să jignim, cu atâta ușurință, oameni pe care nu i-am văzut, la propriu, niciodată în viața noastră?

Ce m-a atras la cartea ”Fluturi ” de Irina Binder, a fost povestea ei de viață. M-am bucurat să aflu (că am început apoi să mă documentez) că a fost o poveste reală, scrisă de un om normal, necunoscut. M-am bucurat, deoarece și eu eram un om normal necunoscut, care visa ca într-o zi să-și transpună experiențele într-o carte, iar această carte să servească drept exemplu de viață celor ce o citesc.

Povestea Irinei a luat naștere la cerințele publicului, datorită celor care îi citeau blogul și s-au regăsit în poveștile ei de iubire, sau poate doar visau să fi avut mai mult curaj în viața lor, ca să-și dea voie să greșească, sau să trăiască, pur și simplu.

Cartea ne vorbește, în toate modurile, despre iubire. Despre prietenie, despre iubirea pe care Irina o purta tuturor oamenilor simpli din viața ei, despre iubirea față de părinți, față de oamenii care au dispărut din viața ei, și nu în ultimul rând, iubirea pentru doi bărbați.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Irina Binder.


”Irina și cartea ei înseamnă întruparea acelor trăiri care par imposibile și greu de accesat, dar care se dovedesc a fi prezente în fiecare dintre noi. Cu toții iubim sfâșietor și fără speranță și învățăm să renunțăm la atașamente, la frici, la orgolii, astfel încât din noi se înalță, minunat și pur, lujerul Iubirii de oameni și de Dumnezeu. Pentru că, așa cum se sfârșește cartea, Nimic nu există fără Dumnezeu.”


Controversata iubire dintre doi frați vitregi și o fată, aparent modestă și nevinovată, cu o stimă de sine destul de scăzută, dar în același timp suficient de curajoasă să-și asume toate întâmplările nefericite din viața ei. Câte lucruri nesăbuite nu ajungem să facem pentru iubire?

Doar cine nu are curaj și se mulțumește cu o viață banală, nu reușește să îndrăgească această poveste.

Pentru că, în viața reală, astfel de povești chiar există. Sunt încă foarte mulți oameni (din păcate) care se complac în relații distructive, fac compromisuri până nu mai știu cine sunt cu adevărat, au parte de violențe fizice, verbale, mentale. Și nu învață niciodată…

Povestea Irinei, este o lecție de viață: dură, sinceră, metaforică poate, dar reală… și o regăsim încă în lacrimile celor din viața noastră.

Ne este frică de ce nu putem controla, ne este frică chiar și de lucruri pe care nu le-am încercat niciodată. Dar totuși, ne dorim să avem curajul să ne înfruntăm temerile și să privim viața cu optimism și îndrăzneală.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.