Recenzie: „Fluturi” de Irina Binder

de | ian. 2, 2019 | Dezvoltare Personală, Dragoste, Memorii, Recenzii cărți, Romantism


”Sunt cărți care te fac să pătrunzi cu pași timizi și mici în lumea și în sufletul celui care le-a scris. Iar cartea Fluturi este o invitație în universul unui suflet. Povestea începe oarecum timid, ca să continue cu pași grăbiți și să sfârșească printr-o avalanșă, aparent haotică, a tot ceea ce înseamnă și poate aduce iubirea în viața unui om: fluturii iubirii, fericire fără margini, lacrimi și amărăciune, dezamăgire și resemnare”.


Doresc să încep recenzia prin a spune că abia așteptam să scriu despre Fluturi și Irina Binder. Deși am citit cartea acum câțiva ani, după ce am văzut acest titlu o bună perioadă de timp invadând facebook-ul, am decis să o recitesc acum pentru a-mi împrospăta memoria.

Am cumpărat-o de curiozitate, bineînțeles, căci nu prea citeam bloguri în perioada aceea. Se pare că mulți au citit-o din același motiv, pentru că am rămas surprinsă de recenziile și cometariile negative aduse atât cărții, cât și autoarei.

Stau și mă întreb încă (deși sunt puține lucruri care mă mai surprind în ziua de astăzi), ce drept avem noi, ca ființe umane, să criticăm, să judecăm și să jignim, cu atâta ușurință, oameni pe care nu i-am văzut, la propriu, niciodată în viața noastră?

Ce m-a atras la cartea ”Fluturi ” de Irina Binder, a fost povestea ei de viață. M-am bucurat să aflu (că am început apoi să mă documentez) că a fost o poveste reală, scrisă de un om normal, necunoscut. M-am bucurat, deoarece și eu eram un om normal necunoscut, care visa ca într-o zi să-și transpună experiențele într-o carte, iar această carte să servească drept exemplu de viață celor ce o citesc.

Povestea Irinei a luat naștere la cerințele publicului, datorită celor care îi citeau blogul și s-au regăsit în poveștile ei de iubire, sau poate doar visau să fi avut mai mult curaj în viața lor, ca să-și dea voie să greșească, sau să trăiască, pur și simplu.

Cartea ne vorbește, în toate modurile, despre iubire. Despre prietenie, despre iubirea pe care Irina o purta tuturor oamenilor simpli din viața ei, despre iubirea față de părinți, față de oamenii care au dispărut din viața ei, și nu în ultimul rând, iubirea pentru doi bărbați.


”Irina și cartea ei înseamnă întruparea acelor trăiri care par imposibile și greu de accesat, dar care se dovedesc a fi prezente în fiecare dintre noi. Cu toții iubim sfâșietor și fără speranță și învățăm să renunțăm la atașamente, la frici, la orgolii, astfel încât din noi se înalță, minunat și pur, lujerul Iubirii de oameni și de Dumnezeu. Pentru că, așa cum se sfârșește cartea, Nimic nu există fără Dumnezeu.”


Controversata iubire dintre doi frați vitregi și o fată, aparent modestă și nevinovată, cu o stimă de sine destul de scăzută, dar în același timp suficient de curajoasă să-și asume toate întâmplările nefericite din viața ei. Câte lucruri nesăbuite nu ajungem să facem pentru iubire?

Doar cine nu are curaj și se mulțumește cu o viață banală, nu reușește să îndrăgească această poveste.

Pentru că, în viața reală, astfel de povești chiar există. Sunt încă foarte mulți oameni (din păcate) care se complac în relații distructive, fac compromisuri până nu mai știu cine sunt cu adevărat, au parte de violențe fizice, verbale, mentale. Și nu învață niciodată…

Povestea Irinei, este o lecție de viață: dură, sinceră, metaforică poate, dar reală… și o regăsim încă în lacrimile celor din viața noastră.

Ne este frică de ce nu putem controla, ne este frică chiar și de lucruri pe care nu le-am încercat niciodată. Dar totuși, ne dorim să avem curajul să ne înfruntăm temerile și să privim viața cu optimism și îndrăzneală.

Titlu: FLUTURI
Autor: Irina Binder
An apariție : 2016
Editura: FOR YOU
Nr. Pagini: 271
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1551

Alte recenzii de la Irina Binder:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

5 1 vote
Article Rating
Cristina Dobrescu a fost redactor Booknation.ro și a scris 47 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Dobrescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Outlander

Booknation a reprezentat pentru mine un blog interesant, inspirational, de încredere. După recenzia cartii”Fluturi”, pe care o consider o jignire adusa inteligentei și culturii cititorului roman, îmi retrag suportul pentru blogul d-voastră.
Promovarea non-valorii în România aduce grave prejudicii formarii tinerilor, copiilor noștri.
Consider ca toți suntem responsabili și va trebui sa ne asumam opiniile personale sau cele expuse în spațiul public.
Aveți grija!

Booknation.ro

Salut! Mulțumim pentru mesaj! Avem dreptul la păreri diferite. Ca redacție, cu siguranță nu toți placem cartea, la fel cum nici cei care citesc recenzia sau cartea nu o fac. Suntem o platformă deschisă pe care redactorii și cititorii noștri se pot exprima liber atâta timp cât o fac civilizat – și nu o să condiționăm apariția unei cărți pe baza opiniilor pieței. Mereu vor fi cărți care ”merită” să fie citite, și care nu. Vă respectăm opinia și vă dorim lecturi cât mai plăcute 🙂