Recenzie ”Frustrările UNEI Femei Grase” de Sorin Oprea

de | mai 10, 2021 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE libris.ro

După Noaptea sufletelor și Dominic, autorul Sorin Oprea ne surprinde cu un volum care va face senzație pe piața de carte – Frustrările unei femei grase.

 Dacă în volumul Dominic am fost impresionată de misterul menținut activ până la final, aici mi-a plăcut în mod deosebit subiectul în sine și modul în care a fost expusă problema multor femei din zilele noastre. Și nu se tratează doar dificultatea kilogramelor în plus, ci încrederea în propriul corp sau chiar în propriul potențial.

Eroina, Adelina Sibian, s-a născut în București, și a fost întodeauna un copil conștiincios. În primul an de liceu a început să acumuleze kilograme în plus, iar răutăților colegilor nu au întârizat să apară. Și-a construit un zid de protecție pe care a pus un zâmbet fals și o pseudo stare de bine, dar sufletul ei era tot mai suferind. Mâncarea a devenit singura bucurie și la 29 de ani a ajuns să cântărească 103 de kilograme. 

“În anumite momente ale vieții, mi se părea că m-am obișnuit cu mine așa cum sunt. Mă implicam în orice activitate, chiar dacă nu îmi făcea plăcere, doar ca să fac parte din grup. Voiam să demonstrez că nu felul în care arăt contează și că dincolo de aspect este un suflet care suferă și se bucură ca al celorlalți.” (pag. 103)

Datorită aspectului fizic suferă jigniri, comportamente răutăcioase, umilințe și critici. E de înțeles refugiul ei în cea mai apropiată sursă de alinare – mâncarea. Lupta cu greutatea nu e un război de o zi, ci de luni întregi, care se lasă cu frustrare, foame, neputință, pierderea speranței, oboseală fizică și psihică. Adelina își găsește sursa de putere și motivație în interiorul ei, care se dovedește a fi mai puternic decât credea chiar ea și devine aliatul ei de nădejde în lupta kilogramelor. Își dă seama că e nevoie să facă o schimbare drastică în mediul unde îi curgeau zilele în tristețe. Renunță la job și pleacă pentru 6 luni într-un loc a cărui liniște îi permite să își asculte sufletul.  

Acolo, viața îi face cadou o întâlnire care o va conduce spre iubirea de sine. Îl cunoaște pe Julien, un bărbat ce îi pătrunde în interiorul sufletului și o ajută să își exprime toate nemulțumirile. Gândurile ei eliberate sunt, cu siguranță, gândurile a milioane de femei: temeri, frici, neîncredere, deznădejde, tânjirea după iubire adevărată, afecțiune, apreciere, nevoia de exprimare liberă și acceptare necondiționată. Dacă bărbatul este caracterizat de verbul “ a face”, femeia se definește prin “a simți”. De aceea, fiecare vorbă aruncată înainte de a fi gândită, fiecare critică, gest răutăcios ajung în interiorul ei ca săgeți care rănesc până la sânge. O consider pe Adelina un exemplu nu doar pentru femeile în lupta cu kilogramele, ci pentru toate femeile sensibile care sunt în căutarea propriei puteri. 

Felul în care autorul a construit eroina este de admirat, în primul rând, datorită afinității pentru delicatețea sufletului unei femei, din unde se naște, totuși, și puterea nemărginită de care dispune. 

Chiar dacă titlul conține termenul “frustrări”, cartea nu este scrisă dintr-o perspectivă neputincioasă, tristă, ci cu un umor și o stare care mi-a amintit de pasărea mitică Pheonix. Sexul frumos este descris în toată complexitatea lui, ca un Yin&Yang între sensibilitate și putere.

 “Am învățat că mintea e totul. De acolo pornește schimbarea. Dacă nu înțelegi asta, dietele și toate planurile de slăbit nu au niciun efect. Și, dacă au, rezultatele sunt pentru scurtă durată.” (pag. 173)

Volumul se adresează femeilor care vor să își cunoască potențialul, să se conecteze la el și la puterea pe care Divinitatea le-a oferit-o în dar, pentru a se putea simți zeițe pe acest pământ.

Din felul în care a ales coperțile cărților până acum autorul dă dovada de sensibilitate pentru frumos: elegante, armonioase din punct de vedere cromatic și reprezentative pentru povestea cuprinsă între pagini.

“Întinde mâinile și mi le prinde pe ale mele. Are pielea fină, parcă mă atinge o pânză de mătase. Îmi transmite o liniște pe care o simt în palme și sunt sigură că nu este doar o părere, pentru că m-am relaxat aproape instant.” (pag. 252)

 Eroina își va transforma viața, pas cu pas, nu prin diete drastice, ci prin…Mai bine vă las să descoperiți singuri misterul ei.

Vă garantez că va fi un adevărat deliciu.

Cu adevărat o carte cu o poveste memorabilă și de actualitate. 

De când am citit-o mă privesc cu mai multă empatie în oglindă, iar pe stradă, când întâlnesc o femeie vizibil cu kilograme în plus, îmi amintesc de povestea eroinei lui Sorin Oprea. Așa mi-a crescut empatia, nu doar față de mine.

Vă recomand să gustați și voi.

În curând, vor urma Dimineata Sufletelor si Suflete Albe, continuarea de la Noaptea Sufletelor, iar apoi  Scrisorile Anonimului Din Serile de Toamna, care vor fi publicate de Editura Creator.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE libris.ro

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: FRUSTRĂRILE UNEI FEMEI GRASE
Autor: Sorin Oprea
An apariție : 2021
Editura: CREATOR
Nr. Pagini: 290
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 687

Alte recenzii de la Sorin Oprea:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Satantango” de Lazslo Krasznahorkai

Recenzie „Satantango” de Lazslo Krasznahorkai

Lazslo Krasznahorkai își amplasează povestea într-o comunitate izolată, ruptă de lume, de progres, de civilizație, o lume aflată într-o stare accentuată de degradare. Atmosfera este sufocant de apăsătoare și acest lucru este amplificat și de vremea mohorâtă,  o...

Recenzie „Povestea lui Casey Han” de Min Jin Lee

Recenzie „Povestea lui Casey Han” de Min Jin Lee

Nu sunt la prima întâlnire cu autoarea. Am devorat Pachinko care m-a purtat într-o lume și o epocă foarte diferite de ceea ce trăiesc și care m-au captivat de fiecare dată. Recunosc că abia așteptam Povestea lui Casey Han căreia nici măcar n-am avut curiozitatea să-i...

5 1 vote
Article Rating
Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 2207 zile și a scris până acum 801 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Laura

Minunata, emotionanta si tentanta recenzie!
Ma alatur recomandarii tale irezistibile de a citi povestea de viata a Adelinei.
Multumim, Ema!

Frumoasa recenzie, multumesc pentru recomandare!