Recenzie ”Gambitul Damei” de Walter Tevis

de | mart. 24, 2022 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA GAMBITUL DAMEI ARE REDUCERE PE:

Povestea unei tinere maestre la șah

Beth Harmon avea doar opt ani când a început să joace șah. În orfelinatul în care locuia, domnul Shaibel, omul de serviciu, a învățat-o pe Beth tot ce știa despre acest joc. Șansa ei de a deveni tot ce și-a dorit s-a ivit când Beth a fost adoptată. Începând o nouă viață, aceasta și-a propus să devină maestră a jocului de șah.

Însă oricât de talentată ar fi Beth, este nevoie de timp și de partide câștigate pentru a deveni maestru. Așa că tânăra șahistă începe să participe la concursuri internaționale. Curând, Beth ajunge să fie cunoscută în toată lumea. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca o femeie să fie atât de bună la șah. Acum, tot ce îi rămâne de făcut este să își mărească scorul pentru a ajunge să joace în Rusia.

Cei mai bun adversari ai ei se află în Rusia, iar Beth nu se va opri decât atunci când va câștiga. Acum, când își trăiește cel mai mare vis, anii de la orfelinat și calmantele par atât de departe. Dar oare este șahul totul?

Opinia mea despre Gambitul Damei:

La început, când toată lumea viziona serialul, eu am promis să nu mă uit până nu citesc cartea. Îmi amintesc bine că eram foarte interesată despre cum va fi o carte care are ca idee principală șahul. Acum, când am citit povestea lui Beth, pot doar să spun că aveam alte așteptări. Încep prin a spune că este evident că autorul s-a informat foarte mult ca să scrie această carte.

Dacă îți place recenzia cărții GAMBITUL DAMEI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Walter Tevis

Toate scenele cu partidele de șah au fost descrise atât de bine, însă cred povestea avea nevoie de mult mai mult decât atât. Mi-aș fi dorit ca Beth să fie un personaj mai complex care să aibă parte de mult mai multe trăiri și experiențe. Poate că aceasta a fost și ideea, dar personajul ei a părut prea delicat și prea simplu. Au fost nenumărate scene în care am avut sentimente bizare față de tot ce se petrecea. Anumite scene nu au fost deloc relevante pentru  roman, iar finalul s-a dovedit a fi mult prea simplu.

Speram ca măcar în final Beth să fie schimbată și să aibă parte de o iubire, dar nu a fost așa. Mi-a plăcut foarte mult prima jumătate a cărții și m-a făcut să îmi fie dor să joc șah. De aceea am sentimente contradictorii și am stat pe gânduri până am ales punctajul, dar poate vouă vă va plăcea mai mult.

Încă o dată spun că Gambitul Damei este scrisă extraordinar de bine și se observă munca autorului. Dacă nu aveți o problemă cu cărțile care au o acțiune simplă și, desigur, dacă iubiți șahul, acest roman este pentru voi!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA GAMBITUL DAMEI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Gambitul Damei
Autor: Walter Tevis
Traducător: Maria Dosei
An apariție : 2021
Editura: BOOKZONE
Nr. Pagini: 427
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1735

Alte recenzii de la Walter Tevis:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 973 zile și a scris până acum 251 articole. Se află pe poziția 5 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments