Vă invit la un ceai cald și o recenzie proaspătă.
Dacă nu ați mai fost de mult timp captivați de o carte încât să o citiți de la prima pagină până la ultima, fără pauză, e timpul să gustați din Gânduri sub cheie scrisă de Lilly Aliens.
Nici nu mi-am imaginat că voi fi atât de prinsă în lectură.
Romanul s-a lansat împreună cu volumele “O zi cu mine” și ”Jurnalul primelor întâlniri” în 12 septembrie.
Umorul se înfiripă printre rânduri încă de la primele pagini. Astfel, facem cunoștință cu domnul Ionescu în căutarea unui job. Merge la un interviu pentru un post în domeniul Relațiilor Publice și, surpriză, este angajat, în urma deciziei Comisiei, pe postul de paznic. ☺ Va rămâne el pe acest post?
“Setul de cești era unul scump. Mama are unul asemănător acasă, dar îl scoate doar de Revelion. Mi-am dat seama că este un moment unic și m-am hotărât instant să mă bucur de el. Unde ați mai văzut voi un paznic de la o firmă să bea cafea cu directoarea și cu reprezentanta firmei? Exact. Nicăieri.”(pag. 22)
De aici se deschide cortina și suntem invitați în viața personajului care ne prezintă detalii picante pe care destinul i le pune în cale.
Dacă vă întrebați ce se ascunde în spatele titlului, sunt gândurile din vâltoarea zbuciumului interior al personajului principal. Ce simte un om în arest la domiciliu? Ce simte un om prins între trei femei?
Foarte interesant mi s-a părut intercalarea capitolelor de-a lungul lecturii prin capitolele intitulate temporal “Azi”și “Cândva”.
În capitolele “Cândva” descoperim copilul Ionescu, cu părinți ocupați, care preferă să îi dea cele mai noi gadgeturi și să îl lipsească de jucăriile de plastic sau pluș. Ce efecte va avea această decizie în viața lui când va deveni adult? Vă las să descoperiți singuri. În capitolele “Azi” aflăm detalii din viața adultului Ionescu.
Trecerea de la viața de adult la viața de copil și invers până la finalul romanului, m-a ajutat să empatizez mai profund cu eroul. Aveam substratul fiecărei decizii pe care o ia ca adult.
Sunt evidențiate subtil problemele pe care părinții le pot întâmpina în creșterea copilului și mai ales efectele pe care ei le pot genera în viața micuțului.
Situația penală a eroului stârnește suspansul pe care îl menține activ până la final.
“Ați trăit vreodată lângă cineva o tăcere plăcută? Parcă auzeam cum îi curge sângele prin vene.” (pag. 39)
Adultul Ionescu va construi o relație cu o colegă de serviciu, Nadia, dar Anca și Lavinia nu încetează să îi bulverseze sufletul, gândurile și sentimentele.
Suspansul nu este cuprins între pagini, ci el îmbracă paginile. Am stat cu sufletul ca într-un carusel de emoții. Întorsături de situație radicale, mister, curiozitate. Nu m-am putut dezlipi de roman până nu am ajuns la ultima pagină.
Experiența autoarei și-a spus cuvântul. Este un roman care te captivează complet.
“Nu am scos niciun cuvânt să nu stric momentul în care planetele întregului univers s-au aliniat pentru mine.” (pag. 129)
Cum va influența virusul firescul întâmplărilor veți descoperi surprinși.
Este o carte pe care o recomand tuturor părinților sau celor care își doresc să devină în viitor. Lectura vă poate ajuta să vedeți clar, în timp, efectele pe care comportamentul adulților le poate avea asupra copiilor. De asemenea este o lectură care te face să uiți de tot ce e în jurul tău și să fii prezent total în atmosfera din viața eroului.
Printre cărțile scrise de Lilly Aliens amintesc aici și “Ochelari de cal”, “Sâmbătă la ora 9”, “Astăzi”, “Figura de stil”, “Totul sau nimic”, “Între două lumi”, “Nopțile unui bărbat căsătorit”.
Până data viitoare vă îmbrațișez cu adiere plăcută de toamnă.
ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Emag
