Recenzie „Garda” de Ken Bruen

de | ian. 15, 2021 | Horror și Thriller, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA GARDA ARE REDUCERE PE:

Acesta e genul de roman care, citindu-l, te face să te simți ca la o ieșire cu prietenii la bere. E spus pe un ton sarcastic, fluid, prietenos și direct, are un final previzibil și un erou imprevizibil. Un tip antisocial, rebel, indecis și imatur, al cărui drum prin viața are parte de dese schimbări de sens și de bruște clătinări pe marginea prăpastiei.

Jack Taylor este o harababură pe două picioare, și nici măcar alea nu-s foarte stabile marea majoritate a timpului. A lucrat în Gardă, poliția irlandeză, dar a fost dat afară după ce a bătut un parlamentar. Nu-i pare rău decât de un singur lucru: că nu l-a bătut mai bine. Visează să devină cel mai bun detectiv particular irlandez, dar și când e mort de beat, realizează că șansele lui la acest titlu sunt nule spre inexistente, având în vedere cât de marginalizați și evitați sunt detectivii în sistemul irlandez.

În afara teribilismului și nesupunerii mai are o altă gravă problemă. Este alcoolic și deși are cele mai bune intenții de câte ori încearcă să se lase, nu reușește niciodată. Un drac stă tot timpul la pândă și-l îndeamnă să facă ce-a jurat să nu mai facă. Mai sunt doi factori care îi sunt potrivnici pentru realizarea acestei misiuni. Un anturaj nefericit și mai alcoolic ca el și plăcerea de a frecventa pub-uri vechi și originale în care tendințele moderne nu și-au făcut încă apariția și în care berea e fadă fără o tărie mică lângă.

Șansă de a căpăta o reputație în cariera de detectiv îl găsește acolo unde se simte ca acasă: un pub din Galway. Și în afară de tentația succesului, pe care nu e în stare nici măcar să și-l imagineze, darămite să-l atingă, este lovit și de altă tentație. Tentația de a avea o relație normală cu o femeie frumoasă. Pentru că Ann, cea care vine și îi oferă un caz, este genul de femeie după care se întorc bărbații pe stradă. Moartea unicului său copil a fost clasată de poliție ca fiind sinucidere, dar ea nu e de acord. Copilul ei nu s-a sinucis, a fost omorât. Și Taylor trebuie să investigheze și să scoată adevărul la lumină. Ceea ce, având în vedere perioadele necesare acestuia pentru recuperare după câte o beție, care se întind câteodată și la o săptămână, nu e chiar floare la ureche. Iar după ce îl lovește și damblaua, pardon „îndrăgosteala”, Taylor, dacă nu-i trotilat de aburii alcoolului, e amețit de dansul fluturilor din stomac. Nonconformist, sarcastic și, din când în când, vag atins de noroc, Taylor are carismă și farmec, cel puțin atunci când nu este năucit de mahmureală sau de greață, și reușește până la urmă să clarifice cazul.

Dacă îți place recenzia cărții GARDA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Ken Bruen

Cartea este prima parte dintr-o serie care a ajuns deja la al șaisprezecelea titlu și a avut parte de un succes neașteptat. Are ritm, un umor acid și o scriere fluidă și nepretențioasă, ușor de urmărit. Au fost publicate la Crime Scene Press primele trei cărți din serie, în traducerea lui George Arion. Recomand editura, deoarece nu m-au dezamăgit până acum nici poveștile, nici redactarea sau traducerile.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA GARDA CU REDUCERE DE PE:

Titlu: GARDA
Autor: Ken Bruen
An apariție : 2016
Editura: CRIME SCENE PRESS
Nr. Pagini: 254
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 488

Alte recenzii de la Ken Bruen:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 4 ani, 10 luni, 20 zile și a scris până acum 553 articole. Se află pe poziția 3 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments