Pe mine mă interesează subiectul postului alimentar, de aceea am și ochit acest titlu, de când am văzut că a apărut tradus la noi.
Dr. Mindy Pelz nu este medic în sensul tradițional al cuvântului, ci expert în nutriție și sănătate funcțională, care a scris câteva cărți despre nutriție și sănătate și are un canal de youtube destul de cunoscut.
Plus, a parcurs ea însăși călătoria drumului îmbunătățirii fizice și mentale, folosindu-se de beneficiile uimitoare ale fastingului.
La vârsta de 20 de ani era extrem de surmenată, fără un motiv anume, și a ajuns în cabinetul unui doctor de medicină holistică, care i-a sugerat să facă schimbări în alimentație. De atunci încolo, a început să studieze principiile stilului de viață bazat pe postul alimentar.
Cartea aceasta conține protocoale, rețete și îndrumări pentru femeile care vor să exploreze efectele favorabile ale postului intermitent sau ale postului cu apă (dovedite deja științific), dar într-un mod adaptat nevoilor lor hormonale și metabolice.
Căci știm deja, (și dacă nu știm aflăm din cartea asta) că noi, spre deosebire de bărbați, trebuie să ținem cont de capriciile hormonilor feminini, deoarece sistemul nostru endocrin e mai sensibil la restricțiile alimentare, spre deosebire de organismul masculin.
Cartea e structurată în 3 părți.
În prima parte se analizează modul cum funcționează hormonii feminini și știința din spatele postului alimentar, fiind analizate concret, beneficiile majore ale pauzei alimentare, și cum acestea interacționează cu corpul femeii. Se prezintă cele șase posturi alimentare, și ce poți consuma și ce nu pe durata acestora, precum și autofagia, procesul prin care celulele se curăță de toxine și începe regenerarea celulară (care începe de la 17 ore de pauză alimentară, în sus). De asemenea, și ce se întâmplă, la nivel metabolic, în timpul fiecăruia din cele șase posturi.
În a doua parte, Dr. Pelz ne ghidează cum să tratăm postul nu doar ca pe o parte din dieta noastă, ci ca pe o practică sustenabilă pe termen lung, o modalitate de reconectare cu propriile nevoi.
Ce mi s-a părut a fi o informație extrem de valoroasă în această parte a cărții, a fost să aflu că menstruația noastră e redusă la trei faze: Faza de Putere, Faza de Manifestare și Faza de Îngrijire. În anumite faze nu e indicat să ținem post alimentar, ci să ne hrănim cu o anumită grupă de alimente, în funcție de hormonii care influențează fiecare fază.
Iar în a treia parte, se detaliază resetarea prin post plan alimentar de 30 de zile, bazată pe filozofia ciclului de post alimentar. Sunt și idei de rețete testate de autoare, care aduc aportul de nutrienți buni pentru corpul femeii, precum și alimentele ideale de a fi consumate la ieșirea din pauza alimentară.
Reamintesc, pentru cine e interesat de acest subiect, unele din beneficiile postului alimentar, exploatate în această carte: îmbunătățirea microbiomului, repararea sistemului imunitar, reducerea procentului de grăsime corporală, îmbunătățirea funcției cerebrale, reducerea anxietății și depresiei, încetinirea efectelor proceselor de îmbătrânire. Și multe altele, dar toate indicațiile trebuie adaptate la organismul fiecăruia.
Sunt și informații repetitive prin carte, dar informațiile sunt bine structurate, per ansamblu, iar limbajul e unul accesibil.
Dacă vă interesează acest subiect, eu zic că puteți avea în vedere cartea.
