Recenzie Hobbitul de J.R.Tolkien

de | nov. 16, 2014 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA HOBBITUL ARE REDUCERE PE:

1.1

 Hobbitul de J.R.Tolkien este povestea unei călătorii care va schimba viața unui hobbit oferindu-i un subiect excelent pentru o carte autobiografică, dar și prieteni pentru o viață, care a început cu primul pas făcut pe ușă.

Într-o lume de personaje magice, elfi, vrăjitori, gnomi, oameni,orci, troli, Bilbo Baggins este un hobbit mititel care duce o viață liniștită. Obijnuit să mănânce bine, să citească și să scrie, să se odihnească mai mult decăt să muncească, întreaga viață îi este data peste cap când la poarta sa apare un vrăjitor misterios. După o discuție care părea că nu va duce nicăieri, se despart fără să se aștepte să se mai întâlnească vreodată, dar soarta are planuri mari pentru Bilbo care se va trezi cu mai mulți vizitatori nepoftiți în căsuța sa liniștită. Nu știe cum să scape de ei și află că au venit să discute ceva cu el. Mai mult forțat decât de bună voie, Bilbo este luat într-o călătorie despre care nu știe nimic și crede despre sine că nu se va descurca, cu orice i-ar fi încredințat să facă. E punctul ideal de start pentru dezvoltarea sa: fiecare personaj ce pornește într-o călătorie crede că totul este o greșeală și că nu este în stare să facă nimic. Are nenumărate șanse să renunțe, dar nu o va face. De ce? Pentru că în adâncul lui speră să găsească o cale spre succes și pentru a nu dezamăgi hobiții cu care a plecat la drum. Toți depind de el când el nici nu știe exact ce are de făcut exact. Singurul care crede în el este cel care l-a recrutat, ca să zic așa, vrăjitorul Gandalf.

Hobiții care îl însoțesc pe Bilbo au ca scop revendicarea comorii din peștera unui dragon, comoară ce a fost furată din orașul lor, oraș pe care au trebuit să îl părăsească. Unii pleacă de acasă pentru a recupera ce au pierdut, pentru a readuce orașului iubit gloria pierdută, alții pleacă la drum siliți, din curiozitate și ambele tabere, deși diferite numeric, vor colabora pentru a se putea întoarce acasă liniștiți. Pe parcursul călătoriei lor vor învăța să aibă încredere unii în ceilalți, să se sprijine, vor deveni prieteni și se vor salva reciproc de la moarte. Chiar dacă nu se spune în carte, prietenia lor eeste asemănătoare frăției din Stăpânul inelelor, care se succede Hobbitul.

Pe lângă faptul că va deveni mai curajos, i se va insufla spiritul de echipă, Bilbo devine mai matur, mai curajos, mai încrezător în forțele proprii, învață să îndure condiții grele alături de cei ce îi vor deveni prieteni. Se va întoarce acasă un om schimbat și dintr-o călătorie plină de peripeții va avea ce scrie în cartea sa.

Nu voi spune prin câte a trecut până a reușit să îl ucidă pe dragon și să-și ia bogățiile inapoi, dar voi spune atât: Hobbitul este o carte călătorie, o experiență ce merită trăită.

Am văzut și filmul, dar nu m-a impresionat. În schimb cartea rămâne o amintire plăcută și când voi mai simți nevoia de o aventură adevărată, o voi reciti. Eu care nu recitesc cărțile.

Veți simți fiorul fricii, veți gusta misterul, fantasmelor personajelor fantastice,mitice vă vor învălui aerul din camera unde citiți. Veți trece prin multe stări, toate frumoase.

Este o carte foarte frumoasă, o poveste pentru oamenii mari, o lectură excelentă.

O recomand cu căldură!

Ți-a plăcut recenzia cărții HOBBITUL?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de J.R.Tolkien

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA HOBBITUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Hobbitul
Autor: J.R.Tolkien
An apariție : 2012
Editura: RAO
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 16.11.2014
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1927

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Femeia în alb” de Wilkie Collins

Recenzie „Femeia în alb” de Wilkie Collins

Femeia în alb este un roman clasic, publicat în 1860, semnat de Wilkie Collins care încă atrage mulți cititori feroce, fiind considerat un înaintaș al romanelor contemporane cu detectivi. Povestea lui Collins, un mistery romantic cu accente gotice, este apreciat la...

Recenzie “Zborul albinelor” de Sofia Segovia

Recenzie “Zborul albinelor” de Sofia Segovia

Trebuie să recunosc că nu am citit nicio recenzie până a începe această lectură, dar cumva deja aveam așteptări de la roman. Titlul și coperta cărții stârnește interesul. Am fost curioasă să aflu care este rolul albinelor în această poveste, dar și ce fac portocalele...

0 0 votes
Article Rating
Oana Pauna este redactor Booknation.ro de 2767 zile și a scris până acum 45 articole. Se află pe poziția 1 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Pauna aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments