Recenzie Hobbitul de J.R.Tolkien

Titlu: Hobbitul
Autor: J.R.Tolkien
An apariție : 2012
Editura: RAO
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Oana Pauna
Publicată la 16.11.2014
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Hobbitul de J.R.Tolkien
5 (100%) 1 vote
1.1

 Hobbitul de J.R.Tolkien este povestea unei călătorii care va schimba viața unui hobbit oferindu-i un subiect excelent pentru o carte autobiografică, dar și prieteni pentru o viață, care a început cu primul pas făcut pe ușă.

Într-o lume de personaje magice, elfi, vrăjitori, gnomi, oameni,orci, troli, Bilbo Baggins este un hobbit mititel care duce o viață liniștită. Obijnuit să mănânce bine, să citească și să scrie, să se odihnească mai mult decăt să muncească, întreaga viață îi este data peste cap când la poarta sa apare un vrăjitor misterios. După o discuție care părea că nu va duce nicăieri, se despart fără să se aștepte să se mai întâlnească vreodată, dar soarta are planuri mari pentru Bilbo care se va trezi cu mai mulți vizitatori nepoftiți în căsuța sa liniștită. Nu știe cum să scape de ei și află că au venit să discute ceva cu el. Mai mult forțat decât de bună voie, Bilbo este luat într-o călătorie despre care nu știe nimic și crede despre sine că nu se va descurca, cu orice i-ar fi încredințat să facă. E punctul ideal de start pentru dezvoltarea sa: fiecare personaj ce pornește într-o călătorie crede că totul este o greșeală și că nu este în stare să facă nimic. Are nenumărate șanse să renunțe, dar nu o va face. De ce? Pentru că în adâncul lui speră să găsească o cale spre succes și pentru a nu dezamăgi hobiții cu care a plecat la drum. Toți depind de el când el nici nu știe exact ce are de făcut exact. Singurul care crede în el este cel care l-a recrutat, ca să zic așa, vrăjitorul Gandalf.

Hobiții care îl însoțesc pe Bilbo au ca scop revendicarea comorii din peștera unui dragon, comoară ce a fost furată din orașul lor, oraș pe care au trebuit să îl părăsească. Unii pleacă de acasă pentru a recupera ce au pierdut, pentru a readuce orașului iubit gloria pierdută, alții pleacă la drum siliți, din curiozitate și ambele tabere, deși diferite numeric, vor colabora pentru a se putea întoarce acasă liniștiți. Pe parcursul călătoriei lor vor învăța să aibă încredere unii în ceilalți, să se sprijine, vor deveni prieteni și se vor salva reciproc de la moarte. Chiar dacă nu se spune în carte, prietenia lor eeste asemănătoare frăției din Stăpânul inelelor, care se succede Hobbitul.

Pe lângă faptul că va deveni mai curajos, i se va insufla spiritul de echipă, Bilbo devine mai matur, mai curajos, mai încrezător în forțele proprii, învață să îndure condiții grele alături de cei ce îi vor deveni prieteni. Se va întoarce acasă un om schimbat și dintr-o călătorie plină de peripeții va avea ce scrie în cartea sa.

Nu voi spune prin câte a trecut până a reușit să îl ucidă pe dragon și să-și ia bogățiile inapoi, dar voi spune atât: Hobbitul este o carte călătorie, o experiență ce merită trăită.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de J.R.Tolkien.

Am văzut și filmul, dar nu m-a impresionat. În schimb cartea rămâne o amintire plăcută și când voi mai simți nevoia de o aventură adevărată, o voi reciti. Eu care nu recitesc cărțile.

Veți simți fiorul fricii, veți gusta misterul, fantasmelor personajelor fantastice,mitice vă vor învălui aerul din camera unde citiți. Veți trece prin multe stări, toate frumoase.

Este o carte foarte frumoasă, o poveste pentru oamenii mari, o lectură excelentă.

O recomand cu căldură!

Aspecte Pozitive:

Este o carte care introduce cititorul într-o lume imaginară, mitică și legendară. Limbajul este colorat, aș zice, din alte vremuri ceea ce accentueaza farmecul cărții. Conturează un personaj complex, cu calități și defecte, cu temeri și momente de curaj. Per total aș zice că este un bildungsroman, ceea ce îmi place teribil.

Aspecte Negative:

Limbajul învechit, din vremuri apuse ar putea părea de neînțeles. De asemenea are multe părți descriptive sau narative, explicând cine-știe-ce arbore genealogic sau istoria vreunui neam.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.