Recenzie ”Hoțul de cărți” de Markus Zusak

by | Aug 30, 2020 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA HOȚUL DE CĂRȚI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Șocant. Tragic. Tulburător.

Nu este un roman care să te menajeze în vreun fel, care să-ți facă vreo incursiune lirică în firul poveștii sau să te pregătească de ce are să urmeze. Te aruncă direct și cu încredere, chiar de la prima filă, în cea mai adâncă apă și te lasă să înveți să înoți. Astfel am trăit povestea  Hoțului de cărți a lui Markus Zusak.

E dinamică în acest roman, iar mie îmi place dinamica. E radiație de emoții, cuvinte și culori, împletite între ele în cele mai îndrăznețe forme. Hoțul de cărți e cartea care m-a învățat să observ frumosul: cum este cerul în fiecare dimineață, de exemplu, cât de fluid și de viu curg ideile într-o poveste bună, ce nuanțe îmi pot imagina că au cuvintele ș.a. Asta e partea faină cu o carte deosebită: te învață ceva sau te face să simți ceva. Eu am trecut prin mine toată povestea. Am empatizat cu personajele. Mi-am dorit să le cunosc bine, să știu ce le motivează, ce le stârnește, ce le dă viață. Metamorfozele spirituale prin care trec sunt emoționante și uimitoare.

Autorul a reușit să creeze o lume fantastică, în ciuda tragismului evenimentelor care se petrec, și a folosit pentru aceasta o tehnică și un stil pe care nu le-am mai întâlnit la altcineva. Adevăr brut, nedeghizat, exprimat în fraze scurte. Creează imagini întregi sub ochii tăi – te uiți peste foaie și ai impresia că vezi cuvintele ridicându-se din rânduri, divizându-se în fața ta unele din altele și ctitorind instantaneu și neașteptat propriile lumi. M-am îndrăgostit de stilul de scriere al lui Zusak la fel de mult pe cât de mult a îndrăgit protagonista romanului – Liesel – cărțile.

Acțiunea romanului este plasată în perioada celui de-al doilea război mondial, în Molching, un orășel german din apropiere de Munchen. Aici, Liesel împreună cu fratele ei urmau să fie încredințați unor părinți sociali. În tren, în drum spre noul lor adăpost, Liesel își pierde fratele, iar aceasta va fi doar prima dintr-un șir continuu de drame prin care are să treacă protagonista.

Naratorul – care se întâmplă să fie chiar Moartea! – conferă textului o alură și mai dramatică. Călătoria pe care am făcut-o în compania Hoțului de cărți nu a fost deloc ușoară, în schimb a fost memorabilă. Liesel a fost creată ca un personaj puternic, pe care ororile și schimbările drastice impuse de război nu o înfrâng, ci o călesc, o maturizează, fac din ea, o luptătoare pentru ce este corect și bun. Am empatizat cu Liesel. În ciuda cadrului afectat de război în care se desfășoară acțiunea, am fost încrezătoare că eroina va izbuti.

Să rămână în viață, cel puțin.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Markus Zusak

Or, e atâta tragic și noir în această carte încât vrei să te agăți măcar de ceva. Să crezi, să susții, să speri.

Mi-au plăcut emoțiile pe care mi le-a trezit Hoțul de cărți.

Dacă vă decideți să citiți cartea – așteptați-vă să aveți multe momente de tras adânc aer în piept pe parcursul lecturii. Pentru mine tensiunea a fost la cote maxime când Hubermannii – noii părinți ai fetei – hotărăsc să ascundă în pivnița casei lor un evreu. Și știți ce însemna pentru acea vreme o faptă de genul!

Scriitura lui Zusak e de toată lauda, nu încape dubiu. O să-i iubiți romanul!

Ceea ce vreau să mai spun e că mi s-a întâmplat cu Hoțul de cărți ceea ce i s-a întâmplat lui William James cu Anna Karenina: mă obsedează așa cum nu mi s-a mai întâmplat cu nicio lucrare literară până acum.

Nota mea: 10/10

Titlu: Hoțul De Cărți
Autor: Markus Zusak
An apariție : 2011
Editura: RAO
Nr. Pagini: 440
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 30.08.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur”  de Arina Avram

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur” de Arina Avram

În prima zi de toamnă, am început să citesc un roman care începe tot cu o zi de toamnă. Ce surprindere cu romanul intitulat Coincidență ca număr de aur. Acum, când scriu, afară plouă și florile mele de pe balcon se deschid, parcă vor să mă îmbrățișeze cald. Când am...

Recenzie ,, Lupta” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ,, Lupta” de Jennifer L. Armentrout

Acum că Seth nu mai poate schimba nimic, speriat de gândul că ar putea să o rănească pe Josie, el pleacă în Andros,  insula unde a copilărit, departe de toți cei la care ține. Dar nu s-ar fi așteptat la ceea ce avea să găsească acolo. Atunci când începe să înțeleagă...

Mariana Răileanu este redactor Booknation.ro de 27 zile și a scris până acum 2 articole. Se află pe poziția 110 din 150 de redatori, fiind astfel un 👶 redactor debutant. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Mariana Răileanu aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments